HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-21309.lipnja 2020.
UTVRDE IZ 13.STOLJEĆA
Obnavlja se Medvedgrad, puštanje u rad do kraja godine

Tvrđava Medvedgrad

Rekonstrukcija utvrde Medvedgrada iznad Zagreba započeta je u studenome 2018. Radovi su u tijeku
i trebali bi biti gotovi do kraja ove godine. Izgled tvrđave iz 13 stoljeća izvana je zadržan prema originalnoj strukturi a unutrašnjost će se ispunit atraktivnim izložbama.


Predstavljeni do sada urađeni poslovi

Staklene vitrine i ograde, elegantne klupe od slavonske hrastovine, ušminkan kamin sa srednjovjekovnim šarmom, pločice koje imitiraju one postavljene tijekom posljednje obnove prije 35 godina, nova šindra na krovu kapelice svetog Filipa i Jakova iz Saborskog, dotjerane stube na južnoj kuli koje vode do vrha s kojeg se u jednom kadru može uhvatiti cijeli Zagreb... Tako sada izgleda zdanje Medvedgrada iznutra, dok je izvana zadržalo autohtonu strukturu iz 13. stoljeća, kada je sagrađeno radi obrane od tatarskih napada. A rezultate projekta rekonstrukcije vrijednog 37,7 milijuna kuna, započetog u studenome 2018. godine, predstavljena je u ponedjeljak 8.lipnja na Malom Plazuru, vrhu na južnom dijelu Medvednice na kojemu se nalazi utvrda.


Službeno otvaranje za posjetitelje, unatoč potresu i pandemiji koji su s tračnica izbacili život metropole, bit će, kao što je najavljeno, krajem ove godine.


MUZEJSKI POSTAV

Do tada treba urediti 8,4 milijuna kuna vrijedne muzeološke postave u južnoj kuli te zapadnom i istočnom palasu, gdje će brojni izlošci biti posvećeni prirodnoj i kulturnoj baštini parka prirode.

– U južnoj kuli bit će izložba “U kraljevstvu drevnih šuma”, koja će prikazati bogatstvo zagrebačke planine, odnosno biljne i životinjske vrste, u svrhu edukacije posjetitelja o važnosti ovog zaštićenog područja.
Muzejski postav “Začarana povijest” u velikom palasu, pak, bit će posvećen prošlosti srednjovjekovnog grada, a ondje će biti postvljena i suvenirnica te multimedijalna dvorana za prezentacije, seminare i radionice. Mali palas ugostit će izložbu “Tajna drevne planine”, koja će biti podijeljena na srednjovjekovnu smočnicu i kazalište sjena – navodi Marina Popijač, ravnateljica Parka prirode Medvednica. U kazalištu će se kombinacijom svjetla i sjena projicirati motivi poznatih i nepoznatih mitova i legendi, što će biti popraćeno i zvučnim elementima, dimnim dodatkom te efektom vjetra, a kostimirani vodič posjetitelje će upoznavati s narodnim pričama, poput one o Barbari Celjskoj, odnosno Crnoj kraljici. A u “špajzi” će se, dakako, predstavljati stari recepti, pribor za jelo te hrana i piće, poput vina, meda, svinjetine, divljači,
začina...

Veliki palas će imati svoju “Začaranu povijest” koja će biti vremeplov kroz prošlost planine i Medvedgrada kojim je upravljalo više od 150 različitih gospodara.UGOSTITELJSKI SADRŽAJ

Kafić i električni bicikli Medvedgrad je, dakle, prema svemu sudeći, zadržao svoj starinski štih, no dobio je i moderno pojačanje.
– Tvrđava sad ima i sustav za dojavu požara, a uveli smo i telefon i internet, odnosno free hot spot za posjetitelje. Ugovoreno je već i opremanje dijela zapadnog palasa ugostiteljskom opremom, a čekaju nas nabava i postavljanje brojača posjetitelja te na kraju dizajn i izrada suvenira – nabraja Marina Popijač.
Dodani su i suvremeni koševi za smeće, drvene žardinijere za cvijeće, obavijesne i interpretativne ploče, putokazi, a uskoro stižu i interaktivne igračke za djecu te električni bicikli koji će
se iznajmljivati.
– Čekamo još da stigne i informatička oprema, a na kraju obnove Medvedgrad će se snimiti i
fotografirati sa zemlje i iz zraka kako bi se iz svih perspektiva obuhvatio njegov impresivan izgled – ističe Marina Popijač, dodajući da se sa svojim timom krvavo naradila da bi tvrđava bila ovako ulickana, no kad god vidi njezino novo izdanje, shvaća da se sav trud isplatio.

Ukupan doživljaj upotpunit će smočnica gdje će se moći vidjeti srednjovjekovni predmeti i recepti, ali i osjetiti mirisi koji kao da su proizašli iz 13. stoljeća.


Medvedgrad je trenutno zatvoren za posjetitelje


vecernji.hr /HIC.hr

foto:TZ grada Zagreba
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre