aktualnoADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


06.kolovoza 2015.
PIRANGATE AFERA
Novoimenovani slovenski sudac u Arbitražnom sudu podnio ostavku, slovenski premijer žali zbog ostavke.


Pirangate

Novoimenovani slovenski sudac u arbitražnom postupku Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaljeva, Ronny Abraham odstupio je s dužnosti. U priopćenju suda stoji kako je prihvatio biti sudac u ovom postupku ''jer se nadao da će na taj način vratiti povjerenje Hrvatske i Slovenije u arbitražni postupak i da će to omogućiti normalan nastavak rada suda''. ''S obzirom da je shvatio da se to u ovom trenutku ne može postići'' sudac Abraham odlučio se povući iz postupka te je dodao da u ovom trenutku '' nije prikladno'' da obnaša dužnost suca u ovom postupku.

Podsjetimo slovenska Vlada prije 9 dana je za novog člana arbitražnog suda imenovala predsjednika Međunarodnog suda pravde Ronnyja Abrahama. Abraham, francuski državljanin, rođen je 1951. godine u Kairu, a naslijedio je Jerneja Sekoleca koji je zbog afere oko arbitraže odstupio s dužnosti.

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u srijedu da žali zbog ostavke slovenskog arbitra na arbitražnom sudu u postupku hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora no da se arbitraža unatoč tome i unatoč izlasku Hrvatske iz arbitraže mora nastaviti."Izražavamo žaljenje zbog ostavke Ronnyja Abrahama u arbitraži i ne razumijemo razloge zašto je do toga došlo", navodi se u tekstu priopćenja iz Cerarova ureda koji je objavila Hina a prenijeo N1.

Arbitraža mora nastaviti s radom unatoč jednostranim hrvatskim potezima, dodaje se."Smatramo da sud mora nastaviti s radom jer se ne bi smjelo dopustiti da samovoljni i jednostrani izlazak Republike Hrvatske zaustavi cijeli postupak. To bi bilo u suprotnosti s temeljnim načelima arbitraže", stoji u tekstu."Nadamo se da će sud u punom sastavu uskoro nastaviti svoj posao i da će ga okončati, u skladu s arbitražnim sporazumom. Slovenija će odluku o imenovanju novog arbitra donijeti u roku koji je određen", dodaje se u priopćenju iz Cerarova ureda.

Zbog afere "Pirangate", nastale objavom transkripata u Hrvatskoj koji su razotkrili da se slovenski sudac dogovarao sa slovenskom diplomatkinjom o rješenju graničnog spora, čime je prekršena nepristranost suda, arbitar Jernej Sekolec podnio je ostavku, a Ljubljana je na njegovo mjesto imenovala suca Međunarodnog suda pravde Ronnyja Abrahama. Hrvatska se povukla iz arbitražnog postupka jer je kompromitiran i spremna je tražiti rješenje za granicu drugim postupkom.

Sve o PIRANGATE aferi OVDJE

N1/hicVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre