HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

 

zlatnici i srebrnjaci

 

 

 


31.listopada 2020.
SIMBOL HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA I OTPORA
Svečano otvoren obnovljeni Vukovarski vodotoranj

Vukovarski vodotoranj obnovljen
obnovljeni Vukovarski vodotoranj

Nakon gotovo tri i pol godine završena je obnova jednog od simbola Vukovara u Domovinskom ratu - Vodotornja.


Iako se još prije samo nekoliko mjeseci najavljivalo spektakularno otvorenje uz bogat program i
nazočnost velikog broja posjetitelja, situacija s koronavirusom sve je planove pobrkala, pa je u petak 30.listopada kasno poslijepodne taj objekt otvoren u skromnijem izdanju. Na svečanosti otvorenja nisu održani govori, a nastupili su brojni estradni umjetnici među kojima Vladimir Košić-Zec, Najbolji hrvatski tamburaši, Ivana i Marija Husar, Jacques Houdek i drugi. Program je okončan velikim vatrometom.

Epidemiološka će situacija utjecati i na buduću posjećenost, s tim što se na službenoj web-stranici
gradske tvrtke koja je zadužena za upravljanje Vodotornjem trebaju rezervirati grupni posjeti.
Mjerodavni su još krajem kolovoza najavili kako će u isto vrijeme u objektu moći biti najviše 70 ljudi.


Vukovarci su obnovu vodotornja jedva dočekali jer za njih je to simbol pobjede i novoga života. Svjetlo
vodotornja obasjalo je sinoć Vukovar, a njegovu unutrašnjost i cijeli kompleks ispunili su zvuci
domoljubnih pjesma brojnih hrvatskih izvođača. Vijori se na vrhu i zastava koju su podignule obitelji hrvatskih branitelja  Hrvoje Džalto i Ivica Ivanika koje su ratne 1991. pod kišom granata u inat neprijatelju svaku noć dizali hrvatski stijeg.
Jučer , 29 godina kasnije, njih više nema, ali hrvatski se barjak još uvijek viori na vrhu vodotornja. Uz intonaciju Lijepe naše, koju je izvela klapa Hrvatske ratne mornarice sv. Florijan, zastavu je jučer podignuo Krešimir Džalto, Hrvojev sin, a barjak mu je predala Ana Bzdek, majka Ivice Ivanike.


Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je uoči svečanosti otvorenja  kako osobno nema prevelikih emocija, ali da s obzirom na značaj Vukovara u obrani Hrvatske, osjeća ponos i zadovoljstvo.

- Nema tu prevelikih emocija jer je previše zadataka još pred nama i nove utakmice slijede. Izvršen je još jedan zadatak i idemo dalje, izjavio je Penava.

Napominje da je obnovom Vodotornja, teško oštećenog u Domovinskom ratu, izvršen jedan veliki zadatak "koji je do sada žuljao".

- Nastavljamo ispunjavati zadaće koje nas i dalje žuljaju. Nažalost, u gradu Vukovaru ih ima puno, ali definitivno smo se ovom pričom odužili i zgradi Vodotornja i gradu Vukovaru, i na neki simboličan način i svim braniteljima grada Vukovara. I naravno da smo u tom smislu ponosni, da čovjek s obzirom na značaj Vukovara u obrani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu osjeća ponos, i da su stvari u ovom dijelu Vukovara onakve kakve trebaju biti, kazao je gradonačelnik Penava.
Troškovi i rokovi obnove

vukovarski vodotoranj
Vodotoranj prije obnove

Obnovu su pratile i brojne kontroverze i problemi. Rok konačnoga dovršetka i službenog otvorenja više
je puta pomican, izvođači su tijekom radova nailazili na nepredviđene teškoće te je dolazilo do potrebe novih projektiranja, a u jednom je trenutku opasno zaiskrilo između predstavnika izvođača radova i gradonačelnika Ivana Penave,piše glas-slavonije.hr.


Na početku radova navedeno je kako će obnova stajati oko 20 milijuna kuna, no s vremenom se taj
iznos više nego udvostručio, pa se u ovom trenutku govori o 46 milijuna kuna. Penava kaže kako je razlog tomu činjenica što se u početku govorilo isključivo o obnovi samoga Vodotornja, ali su s
vremenom projektanti predvidjeli i niz drugih sadržaja, čija je realizacija zahtijevala prilična sredstva.

"Došlo je i do porasta cijena u građevinarstvu za 30 - 40 posto. Prije četiri - pet godina govorilo se samo
o obnovi Vodotornja i nije se spominjao ugostiteljski objekt, dječje igralište i drugi popratni sadržaji. Uskoro ćemo na susjednoj parceli graditi i novo parkiralište za potrebe objekta, koji će nedvojbeno gradu dati dodatnu vrijednost, ponajprije u turističkom smislu", rekao je i dodao kako su, uz 27 radnih mjesta u Vodotornju, niknuli i ugostiteljski i smještajni objekti u njegovoj neposrednoj blizini, jer su vukovarski poduzetnici uvidjeli velik potencijal Vodotornja.


Ustvrdio je kako je financijska konstrukcija zatvorena, tako da je 18,5 milijuna kuna osigurala
Vlada RH, oko 19 milijuna prikupljeno je od donacija 7000 donatora iz zemlje i svijeta , a izvor preostalih potrebnih sredstava vlastiti su prihodi Grada te Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara.
Akcija prikupljanja sredstava doista je ujedinila cijelu zemlju, ali i dijasporu diljem svijeta (iz 17 zemalja ), i zaključena je prije godinu i pol, premda se i danas pojedinci javljaju i žele pomoći.


Svaki ožiljak na Vodotornju ostao je netaknut kao trajni spomenik na stradavanje, ali i herojsku obranu grada.
Vodotoranj je u obnovi izvana ostao gotovo netaknut, na njemu je ostalo 640 rupa koje simboliziraju ratnu patnju da se ovakva tragedija nikada ne ponovi i zaboravi, dodala je.


Projekt obnove izradili su arhitekti zagrebačke Radionice arhitekture, a radovi su počeli  u svibnju 2017. godine te su trebali biti okončani do kraja 2018., ali zbog brojnih problema koji su se nadvili nad taj projekt, produžili su se do jeseni ove godine.


Vodotoranj se otvara za posjetitelje

Prema najavama, objekt će za posjetitelje biti otvoren od subote, s tim što nisu svi radovi dovršeni, nego su - kako kažu iz gradske uprave - ostali još manje važni detalji, koji će se završiti sljedećih mjeseci.
Jedan od prvih posjetitelja bit će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji će u subotu tijekom boravka u gradu na Dunavu obići i ovaj simbol Vukovara.

Posjetitelje već na ulazu u Vodotoranj dočekuju memorijalne stube kojima se penje do memorijalne sobe u kojoj je postavljeno šest interaktivnih ekrana s multimedijalnim sadržajem koji govore o Domovinskom ratu, žrtvi Vukovara i povijesti Vodotornja. Iz memorijalne sobe memorijalnom stazom uspinje se do vidikovca, a sama staza simbolizira teški uspon Republike Hrvatske u borbi za slobodu i neovisnost.

Na vidikovcu, pokraj jarbola s hrvatskim državnim stijegom postavljene su stope pokojnih vukovarskih branitelja s Mitnice Ivana Ivanike i Hrvoja Džalte. Uređeno je i područje oko Vodotornja s amfiteatrom
sa 100 sjedećih mjesta, dječjim igralištem i caffe barom.hrt / HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre