HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

 

03.rujna 2019.
GOSPODARSKI KRIMINAL
Podignuta optužnica protiv Ivice Todorića i još 3 osobe

Agrokor-Todorić

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv bivšeg šefa koncerna Agrokor Ivice Todorića te još tri osobe zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Stavlja im se na teret da su tijekom 2013. godine omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Doznaje se, uz Todorića, dvoje optuženih nekadašnja izvršna dopredsjednica koncerna Piruška Canjuga te nekadašnji direktor u Agrokoru Ante Huljev. Treća je neimenovana austrijska državljanka.

Čedo Prodanović,
odvjetnik Ivice Todorića, nije želio komentirati optužnicu jer kaže da ju još nije dobio. Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge, kazao je za HRT da još nije vidio optužnicu pa ju ne može ocijeniti. 

- Malo me, moram reći, iznenadilo podizanje optužnice, jer rezultati istrage onako kako ja vidim, oborili su sve početne teze Državnog odvjetništva tokom istrage, saslušani su isključivo svjedoci obrane. Optužba svoje svjedoke nije pozvala , a one svjedoke koje su predložili odustali su od njih, kazao je.Zbog afere "mjenice" u nekadašnjem koncernu Agrokor, krajem kolovoza su podignute prve optužnice protiv 29 osoba. Među njima su i direktori 13 tvrtki koje su bile dobavljači koncerna.

Na teret im je stavljeno krivotvorenje službenih i poslovnih isprava te izdavanje mjenica koje nisu izdane za primljenu robu već na temelju ugovora o financijskom zajmu.

Radi se o raspletu dijela afere koji se odnosi na mjenice, zbog čega je istraga pokrenuta početkom ove godine.


Priopćenje Županijskog državnog odvjetništva prenosimo u cijelosti:

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1951., 1974. i 1965.) i jedne austrijske državljanke (1971.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ-a (počinili su ga prva dvojica okrivljenika), i zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. u svezi članka 37. st. 1. KZ-a (počinila ga trećeokrivljenica, 1965.) te zbog počinjenja kaznenog djela pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. u svezi čl. 38. KZ-a (počinila ga četvrtookrivljenica). (2. 9. 2019.)

Prvookrivljeniku, kao predsjedniku uprave jednog koncerna, i drugookrivljeniku, kao izvršnom direktoru financija u koncernu, stavlja se na teret da su tijekom 2013. godine zlouporabili svoj položaj u koncernu jer su, na štetu koncerna, omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna. Na opisani način se švicarsko trgovačko društvo nepripadno materijalno okoristilo, a nastupila je šteta za koncern u iznosu od 1,25 milijuna eura.

Četvrtookrivljenici, odgovornoj osobi tog švicarskog trgovačkog društva, stavlja se na teret da je prvookrivljeniku i drugookrivljeniku pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenici, koja je bila članica uprave istog koncerna, stavlja se na teret da je u opisanom postupanju sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili drugookrivljenik i trećeokrivljenica."  

Sve o ovoj temi OVDJE


hrt.hr /HIC.hr
foto: arhivVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre