Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi
INAUGURACIJA PREDSJEDNICE KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ, 15.VELJAČE 2015.


19.veljače 2015.
PRVI RADNI DAN HRVATSKE PREDSJEDNICE I PRVI POTEZI
Predsjednica pozvala predsjednika Vlade na Pantovčak i posjetila branitelje u Savskoj.
Prvi radni dan hrvatske predsjednice, dolazak u ured na Pantovčaku

ZAGREB: Hvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović jutros su na Pantovčaku dočekali svečano postrojeni pripadnici Oružanih snaga. Prema zapovijedi prve hrvatske predsjednice, pripadnici bojne od sada će, ponovno nakon 15 godina, u svečanim prilikama i pri podnošenju prijavaka u stroju, uz odore redovitih postrojbi Oružanih snaga, imati i povijesne odore. VIŠE


Prisega Kolinde Grabar Kitarović16.veljače 2015.
INAUGURACIJA
Čestitke hrvatskoj predsjednici povodom inauguracije


Povodom inauguracije Kolindi Grabar Kitarović, hrvatskoj predsjednici stižu čestitke iz zemlje i svijeta.


VIŠE

Prisega Kolinde Grabar Kitarović16.veljače 2015.
INAUGURACIJA HRVATSKE PREDSJEDNICE
Prve reakcije na inauguraciju i predsjednički govor Kolinde Grabar kitarović


Komentirajući govor hrvatske predsjednice stručnjakinja za komunikaciju dr.sc. Gabrijela Kišiček izjavila je za dnevnik.hr " Ovo je bio najbolji govornički nastup Kolinde Grabar Kitarović do sada'.
Izvedbom i sadržajem je bila uvjerljiva. VIŠE
Prisega Kolinde Grabar Kitarović
15.veljače 2015.
INAUGURACIJA HRVATSKE PREDSJEDNICE
Inauguracijski govor hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović


inauguracijski govor hrvatske predsjednice pogledajte OVDJE


Prisega Kolinde Grabar Kitarović15.veljače 2015.
INAUGURACIJA HRVATSKE PREDSJEDNICE
Kolinda Grabar Kitarović prisegnula

ZAGREB: Danas je veliki dan za Hrvatsku i sve Hrvate, točno u 12 sati na Markovom trgu prisegnula je
Kolinda Grabar Kitarović i postala prva predsjednica u povijesti Hrvatske.Predsjedničku dužnost će obnšati od 19.veljače 2015. - 19.veljače 2020.
VIŠE14.veljače 2015.
Dan uoči inauguracije održana generalna proba
Crkva svetog Marka, Zgreb

ZGREB: Pripadnici povijesnih postrojbi, zborovi, solisti i drugi sudionici inauguracije Kolinde Grabar Kitarović danas su na Markovom trgu održli generalnu probu. VIŠE

PREDSJEDNIČKI IZBORI - 2. IZBORNI KRUG 11.siječnja 2015.HSK-logo19.siječnja 2015.
AUSTRALIJA
PISMO HRVATSKOGA SVJETSKOGA KONGRESA AUSTRALIJE I
NOVOG ZELANDA DRŽAVNOM IZBORNOM POVJERENSTVU


Poštovana gospodo,
Mi Hrvati Australije i Novog Zelanda, upućujemo Vam ovo pismo, razočarani politikom koja se vodi i provodi prema Hrvatima izvan naše Domovine, diljem svijeta, Hrvatima koji žive na prostorima od Bosne i Hercegovine, preko Švicarske, američkog kontinenta pa do nas Hrvata Australije i NZ.
VIŠE16. siječnja 2015.
Čestitka kardinala Bozanića novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je u četvrtak 15. siječnja čestitku novoizabranoj predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.. 
VIŠEVesna Pusić15. siječnja 2015.
Merkel čestitala Grabar-Kitarović na pobjedi – evo što joj je poručila

Radujem se suradnji s Vama ispunjenoj povjerenjem – poručila je kancelarka Merkel u brzojavu Kolindi Grabar-Kitarović

VIŠE

 

 


12. siječnja 2015.
BISKUP KOŠIĆ UPUTIO ČESTITKU NOVOJ HRVATSKOJ PREDSJEDNICI
Vi ste prva predsjednica koja nije bila u partiji, izvucite Hrvatsku iz udbaško - komunističkih ralja!
SISAK: Sisački biskup Vlado Košić uputio je čestitiku Kolindi Grabar Kitarović u povodu njezine izborne pobjede. VIŠE


14. siječnja 2015.
REZULTATI PREDSJEDNIČKIH IZBORA
Županije - rezultati izbora za predsjednika RH (1. i 2. krug)

Županijska središta i ostali gradovi - rezultati izbora za predsjednika RH (1. i 2. krug)
VIŠE

 


 

Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska predsjednica12. siječnja 2015.
PREDSJEDNIČKI IZBORI
Pobjednički govor prve hrvatske predsjednice.

ZAGREB: Novoizabrana predsjednica u svom pobjedničkom govoru zahvalila je svima koji su doprinijeli njezinoj pobjedi , zahvalila svojoj obitelji te pozvala sve na zajedništvo na voljitak Hrvatske. Zahvalila je i svojim protukandidatima riječima...

VIDEO

11.siječnja 2015.
PREDSJEDNIČKI IZBORI -2.KRUG
Hrvatsk dobila predsjednicu
Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska predsjednica


Prema prvim nepotpunim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) objavljenim u 22 sata Hrvatska je danas dobila prvi put u povijesti ženu za predsjednicu, to je Kolinda Gravbar Kitarović.
Na osnovu 97,75 obrađenih biračkih mjesta (još se čekaju rezultati iz dijaspore i BiH ) predsjednički kandidat Ivo Josipović dobio je 49,46 % biračkih glasova a Kolinda Grabar Kitarović 50,54 %


novoizabrana predsjednica je osoba koja će idućih pet godina predstavljati i zastupati Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu te bitno utjecati na političke i druge prilike u zemlji, a posebice na njezino demokratsko ozračje. Pravo glasa na ovim izborima je imalo
3 800 000 hrvatskih birača a glasovati se moglo na 6352 biračka mjesta, u Hrvatskoj ih je 6260, u inozemstvu 92 (ranije je bilo 250).

Prvi neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP) objavljeni u 20 sati
30% obrađenih birališta , Ivo Josipović 51,90 %, Kolinda Grabar Kitarović 48,10 % no kako je noć opdmicala postotak u korist Ive josipovića se sve više topio.

Rezultati izlaznih anketa

u 19,00 sati, uključeno 13 670 birača, Kolinda Grabar Kitarović 51,40 %, Ivo Josipović 48,60 %


Izlaznost na glaovanje

Do 16,30 sati glasovalo je 48,23% birača

Prema podacima DIP-a do 16.30 sati na birališta je izašlo 48,23 posto ili 1.707.976 građana, u prvom krugu je u isto vrijeme svoju glasačku dužnost je obavili 36,36 posto glasača.
Ovaj odaziv je bitno veći i od odaziva drugog kruga na posljednjim predsjedničkim izborima, onima prije pet godina. Naime, te 2009. do 11 sati glasovalo je 491 tisuća birača, sada gotovo 270 tisuća više, precizirao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin. Hrvatin procjenjuje da bi i ukupna izlaznost na aktualnim izborima mogla biti veća od izlaznosti prije pet godina koja je bila oko 50,13 posto.Do 11,30 sati glasovalo je 21,92 % birača.

Sva izborna mjesta u Republici Hrvatskoj otvorena su jutros u 7 sati a biti će zatvorena u 19,00 sati.
Do 11,30 u Hrvatskoj je izašlo 778.175 birača ili 21,92 posto skoro, dvostruko više u odnosu na prvi krug kada je bilo 452.350 birača. U svim županijama, izuzevši Požeško- slavonsku županiju, izlaznost je čak i dvostruko veća u odnosu na prvi krug. Dvostruko je više birača izašlo u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Krapinsko-zagorskoj,Virovitičko-podravska,Međimurskoj županiji.
Pratite izbore na stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP) ovdje

Glasovanje izvan Hrvatske

U inozemstvu se glasa u 50 država (pet manje nego 2009) na 92 glasačka mjesta (ranije je bilo 250). Po 15 glasačkih mjesta određeno je za BiH i Njemačku u kojoj su otvorena 2 dva biračka mjesta više nego u prvom krugu ( Frankfurt i Duesseldorf ) jer se , u odnosu na prvi krug, povećao broj i aktivno i prethodno registriranih birača.

Hrvatski državljani u BiH danas glasuju na 15 biračkih mjesta u četiri grada. Sedamnest autobusa na glasovanje u Sarajevo stiglo je iz Viteza, Busovače, Bugojna, Travnika, Fojnice, Novog Travnika, Kreševa i Kiseljaka. Radi se  o nešto više od tisuću glasača, od kojih veći dio nije bio registriran. To je bio i razlog velikih gužvi na dva biračka mjesta u Sarajevu, ali nisu zabilježeni nikakvi izgredi.

Aktivnu registraciju naporavilo je 10.755 birača (Banjaluka 176, Mostar 9240 , Sarajevo 1063 , Tuzla 276 glasača).  Odaziv birača je znatno veći nego u odnosu na prvi krug izbora. Do 15 sati u BiH je glasalo nešto više od 9.500 glasača. U Bosni i Hercegovini u prvom krugu za predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj glasovalo je 7.369 birača.

Na području koje pokriva Generalni konzulat RH u Mostaru ukupno je upisano 110.000 hrvatskih
državljana s pravom glasa. Posebno se dugo čeka na izdavanje potvrde koja omogućuje glasovanje onima koji se nisu registrirali. Deset biračkih mjesta u Mostaru očito nije dovoljno za normalno glasovanje birača s cijelog prostora Hercegovine. Od jutarnjih sati pred nekim biračkim mjestima stvoreni su veliki redovi birača. Čekalo se satima, a u takvoj situaciji bilo je i manjih verbalnih incidenata između njih. Intervenirala je i policija koja je umjeravala promet te pomagala da sve prođe u najboljem redu. Većina građana nije krila ogorčenje ovakvim načinom organizacije glasovanja, odnosno činjenicom da nije predviđen veći broj mjesta za glasovan.


torbe tkanicapredsjednički kandidati, Josipović i Grabar Kitarović4.siječnja 2015.
PREDSJEDNIČKA KAMPANJA -2.KRUG
Sučeljavanje predsjedničkih kandidata na RTL-u počelo oštro od samog početka.


ZAGREB: Tjedan dana pred najneizvjesnije izbore u hrvatskoj povijesti RTL televizija je organizirala prvo sučeljavanje Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović, dvoje preostalih predsjedničkih kandidata . Sučeljavanje na televiziji je vodio Igor Bobić.
VIŠE
 

predsjednički izbori u Hrvatskoj8.siječnja 2015.
OBAVIJEST : PREDSJEDNIČKI IZBORI-2.KRUG
Registracija za izlazak na izbore izvan Republike Hrvatske.

KARLSRUHE: U drugom krugu predsjedničkih izbora hrvatski državljani odlučuju o dvije različite politike i o budućnosti Republike Hrvatske, hrvatskog naroda i hrvatskih građana. Na izborima u drugom krugu se ne odlučuje samo o pobjednicima nego o politici podjela ili jedinstva, politici prošlosti ili budućnosti, politici zapadne demokracije ili politici balkanske bahatosti. Zato svi koji mogu, trebaju izaći na izbore i odlučiti o sudbini Republike Hrvatske. Kao što nije bilo dileme o povijesnim odlukama hrvatskog naroda 1991.
i 2012., tako ne smije biti dileme niti 2015. godine. 


Drugi krug predsjedničkih izbora održava se 11. siječnja 2015. godine od 7:00 do 19:00 sati u Republici Hrvatskoj kao i u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.
U diplomatsko-konzularnim predstavništvima mogu glasovati svi hrvatski građani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj uz uvijet da su se prethodno registrirali za drugi krug glasovanja (sinoć je u emisiji STUDIO-4 rečeno da svi oni koji su glasovali u prvom krugu mogu glasovati i u drugom krugu bez ponovne registracije za drugi krug-to ćemo još provjeriti).

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, nego u Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, Švicarskoj ili bilo kojoj drugoj državi mogu birati bez prethodne registracije, tj. mogu doći na dan izbora s putovnicom u diplomatsko-konzularno predstavništvo i birati na osnovu POTVRDE ZA GLASOVANJE koja im se izdaje na licu mjesta.


U inozemstvu je registrirao 8331 birača a izdano je 4605 potvrda za glasovanje. 
U Njemačkoj je registrirano 1659 birača a izdano je 462 potvrde

država grad br.aktivno
registriranih
br.izdanih
potvrda
ukupno
Njemačka BERLIN 125 53 178
Njemačka

DÜSSELDORF

256 43 299
Njemačka

FRANKFURT

355 100 455
Njemačka HAMBURG 90 14 104
Njemačka

MÜNCHEN

295 87 382
Njemačka STUTTGART 538 172 710
UKUPNO - 1659 462 -

Koliko je Ministarstvo uprave zakompliciralo proceduru ostvarivanja prava na izborima pokazuje zbunjenost samih državnih dužnosnika s nejasnim i nerazumljivim odgovorima. Ukoliko budete imali problema s ostvarivanjem biračkog prava na 
stranicama Hrvatskog radija- KROS,Karlsruhe u njemačkoj ćete do nedjelje imati video i audio zapise na osnovu kojih ćete moći ostvariti svoje biračko pravo
.

program Ive Josipovića stranica1 ; stranica 2 stranica 3 

Hrvatski radio- KROS, Karlsruhe
(www.kros.de /HIC )

PREDSJEDNIČKI IZBORI U REPUBLICI HRVATSKOJ, 28. prosinac 2014 (1.krug)
predsjednički kandidati, Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, milan kujunđić, Ivan Vilibor Sinčić
kandidati:Ivo josipović, Kolinda Grabar Kitarović ; Milan Kujunđić, Ivan Vilibor Sinčić
PREDSJEDNIČKI KANDIDATI NA IZBORIMA ZA PREDSJEDNIKA RH - 1.krug

Ivo Josipović , aktualni predsjednik RH za novi mandat , više OVDJE
Kolinda Grabar Kitarović, kandidatkinja za predsjednicu RH više OVDJE
Milan Kujunđić, kandidat za predsjednika RH više OVDJE
Ivan Vilibor Sinčić ,kandidat za predsjednika RH
više OVDJE


1-3 prosinca 2014.
ANKETA
Barometar popularnosti predsjedničkih kandidata:

Ivo Josipović  42,3 posto glasova, 
Kolinda Grabar Kitarović
 28,3 posto,
Milan Kujundžić
 11,2 posto
Ivan Vilibor Sinčić (nema podataka)
(istraživanje agencije Promocija Plus za RTL ,1-3 prosinca 2014. )


 

29.prosinca 2014.
PREDSJEDNIČKI IZBORI U HRVATSKOJ
Prvi krug nije rezultirao izborom novog predsjednika, u drugi krug idu Ivo Josipović i Kolinda Grabar -Kitarović.

Rezultati Držvnog izbornog povjerenstva (DIP) objavljeni u nedjelju u 22,10 sati na osnovu 99,07posto obrađenih glasačkih mjesta.
Ivo Josipović 38,50 posto glasova
Kolinda Grabar Kitarović 37,15 posto glsova
Vilibor Sinčić 16,45 posto glasova
Milan Kujunđić
6,29 posto glasova

Detaljni prikaz rezultata OVDJE ; Prikaz rezultata po županijama OVDJE

 

 

8. prosinca 2014.
Samo četiri kandidata idu utrku za predsjednika Republike Hrvatske.
kandidati za predsjednika RH

Prikupljenim i predatim potpisima Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) svoju kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske potvrdila su samo četiri kandidata Ivo Josipović,aktualni predsjednikk, Kolinda Grabar Kitarović, bivša diplomatkinja i ministrica vanjskih poslova, Milan Kujundžić liječnik i Ivan Sinčić iz Udruge živi zid. Njihovu kandidaturu danas je potvrdio i DIP.
No, bilo je 'takozvanih kandidata' koji su predali prazne papire tvrdeći da su to bjanko potpisi. A jedan je kandidat predao i potpise na CD-u na kojem je - uvjeravao je - 500 tisuća potpisa. DIP će danas u 12,00 sati objaviti točan broj predatih potpisa svih kandidata.

Manje kandidata za predsjednika RH bilo je samo 1997. kada su se uz Franju Tuđmana, kandidirali tek Vlado Gotovac i Zdravko Tomac

 

20. studenoga 2014.
Vlada formalno raspisala izbore: Pobjednički kandidat dobit će milijun kuna
»Određuje se da kandidat koji dobije najveći broj glasova dobije naknadu troškova od milijun kuna, a ostali kandidati koji su dobili preko 10 posto glasova, razmjerno broju dobivenih glasova u odnosu na prvog kandidata, u drugom krugu 20 posto od iznosa naknade utvrđene u prvom krugu«, izvijestio je Bauk

ZAGREB – Vlada je u četvrtak na sjednici raspisala izbore za predsjednika Republike za nedjelju, 28. prosinca, a svi rokovi za obavljanje izbornih radnji počet će teći od 24. studenoga.
»Vlada raspisuje izbore za predsjednika Republike koji će se održati u nedjelju 28. prosinca, a izborni rokovi, odnosno odluka će stupiti na snagu 24. studenoga«, kratko je rekao ministar uprave Arsen Bauk.
Vlada je donijela i odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za predsjedničke izbore, koja bi za kandidata ili kandidatkinju s najvećim brojem dobivenih glasova u prvom izbornom krugu iznosila milijun kuna.torbe tkanica

 


 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre