HIC grbovi-500-100


Made in Croatia

05.travnja 2019.
PRAVOMOČNA PRESUDA BIVŠEM PREMIJERU
Ivo Sanader osuđen na 6 godina zatvora, sinoč je priveden u Remetinac

Ivo Sanader

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader pravomoćno je, nakon razmatranja Vrhovnog suda, osuđen na 6 godina zatvora, odnosno prihvaćena je žalba tužiteljstva na nepravomoćnu presudu 
kojom je u slučaju "Planinska" osuđen na 4,5 godine zatvora. Sa suoptuženicima mora vratiti 15 milijuna kuna.

Županijski sud je za njim izdao dovedbeni nalog i sinoć u 19:11 policijskim je automobilom dovezen u remetinečki zatvor na odsluženje kazne.
Policija je po Sanadera došla doma u Kozarčevoj ulici oko 17:20 sati. Prije dolaska u Remetinac policija je bivšeg premijera dovela u sjedište policije u Heinzelovoj ulici gdje je riješavao potrebnu paprilogiju.

Nekadašnjeg predsjednika HDZ-a u remetinečkom zatvoru očekuje uobičajna kažnjenička procedura, od sigurnosne provjere i liječničkog pregleda do smještaja na odjel.

Prije dolaska policije Sanader je novinarima ispred svojeg doma izjavio da je nakon presude Vrhovnog suda spreman na sve i da će dokazati svoju nevinost.

- Nema dokaza. Ovo je smiješno, presuda je trebala pasti. Ovo je još jedna predstava. Tu su moji odvjetnici, ako dođu po mene, idem. To je besmisleno. To su laži, jedna do druge. Ja sam spreman na sve i dokazat ću da sam nevin - izjavio je Sanader.

Dodao je kako je bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković tijekom suđenja odgovarao iz bilježnice prema dogovoru s tužiteljstvom.

Odvjetnica Jadranka Sloković ironično je rekla kako joj je drago što pravna država funkcionira.

- Mi smo od medija saznali za ovu presudu, nismo dobili nikakvu obavijest od suda, dakle ponavlja se špranca - sve prvo ide novinarima, pa nama, dodala je. 

Na kraju obraćanja u dvorište su ušla tri policajca u civilu koji su nedugo zatim odveli Sanadera u Remetinec.Pravomočno osuđen na 6 godina zatvora

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader pravomoćno je, nakon razmatranja Vrhovnog suda, osuđen na 6 godina zatvora, odnosno prihvaćena je žalba tužiteljstva na nepravomoćnu presudu kojom je u slučaju  "Planinska",  osuđen na četiri i pol godine zatvora.

Ovom odlukom bivši premijer upućuje se u Remetinec, a zatim i na izdržavanje kazne. On i suoptuženici moraju vratiti 15 milijuna kuna.

Iz obrazloženja proizlazi da je optuženi Ivo Sanader sada, a u povodu izjavljenih žalbi, osuđen na kaznu dulju od pet godina. Samim time ispunjeni su uvjeti za određivanje tzv. obligatornog istražnog zatvora. Sada bi sudac trebao izdati dovedbeni nalog, što znači da bi se već danas trebalo postupati prema tom nalogu - objasnio je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Nakon rješenja Vrhovnog suda o određivanju obligatornog istražnog zatvora Županijski sud izdao je dovedbeni nalog i proslijedio ga nadležnoj policijskoj postaji po mjestu stanovanja osuđenog Sanadera. To znači da će policija Sanadera tražiti u njegovoj kući u Kozarčevoj ulici, a ako ga ne pronađu slijedi raspisivanje tjeralice.

Devčić je rekao i da se iz rješenja Vrhovnog suda ne vidi koliko je Sanaderu povećana kazna, osim da je veća od pet godina.

Pored bivšeg premijera, u aferi Planinska nepravomoćno su bili osuđeni  Mladen Mlinarević za kojeg je utvrđeno da je za Sanadera izradio uvećanu procjenu vrijednosti nekretnine i Stjepan Fiolić, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije čiju je zgradu u Planinskoj ulici kupilo ministarstvo regionalnog razvoja na čijem je čelu bio Petar Čobanković. On i prije suđenja priznao nedjelo te je osuđen na društveno koristan rad koji je odradio guleći krumpire. Mlinarević i Fiolić su na prvom suđenju osuđeni na godinu dana uvjetno, a kazna im je zamijenjena radom za opće dobro.

Tužiteljstvo je tvrdilo da su Sanader i Mlinarević preblago kažnjeni pa su od Vrhovnog suda tražili da preinači odluku o kazni. Za bivšeg premijera tražili su najvišu propisanu kaznu od deset godina, jer smatraju da je u njegovom slučaju riječ o ''najtežem obliku političke korupcije koju je sam osmislio te je u realizaciji bio uporan i ustrajan, kao što je uporan i ustrajan u njenom prikrivanju''.

Suđenje u aferi Planinska trajalo je od travnja 2013. do travnja 2018. godine, a učestalo je prekidano zbog Sanaderove bolesti.  On je u međuvremenu tijekom tog postupka izašao iz pritvora nakon što je Ustavni sud 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu za afere Hypo i Ina MOL, dok je Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu osuđujuću presudu za aferu Fimi Media. U tijeku je ponovljeno suđenje u aferama Ina-MOL i Fimi Media. Sanader je u listopadu nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora u aferi Hypo, dok je nepravomoćno oslobođen optužbi za aferu HEP-Dioki.Oporba se okomila na HDZ

Vijest se brzo proširila Saborom u kojemu je u tijeku interpelacija o radu Vlade. Oporba je to odmah iskoristila za napad na HDZ i Vladu.

Donosimo reakciju Nikole Grmoje iz Mosta.

- U Vladi Ive Sanadera je bio naš predsjednik Sabora, potom ministar vanjskih poslova, kolega Bačić je također podržavao, Šuker je bio ministar financija. Ova presuda danas je presuda svima vama, rekao je među ostalim Grmoja. 

Ivan Pernar iz Živog zida rekao je kako su u HDZ-u često govorili da nisu krivi i da nisu zločinačka organizacija.

- Ako su informacije istinite s Vrhovnog suda, njihov dojučerašnji šef Sanader je dobio šest godina i mora ići na izdržavanje kazne. Pitam se hoće li HDZ biti hladan i ravnodušan ili će pokazati da im je stalo do njega. 


hrt/ HIC.hr
foto:arhiv


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre