Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniriADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


Ivo Sanader23.lipnja 2015.
SANADEROVI ODVJETNICI PODNIJELI TUŽBU
Mogle bi pasti dvije presude, za Ina-MOL i 'Fimi-Mediju'!
Padnu li obje presude, bivši bi premijer na jesen mogao na slobodu. 

Do početka godišnjih odmora Ustavni sud vjerojatno će odlučiti o ustavnoj tužbi Ive Sanadera, bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a, na presudu u slučaju Ina-MOL. Vijest je objavila Slobodna Dalmacija koja piše kako bi se to moglo dogoditi već do kraja mjeseca.
Sanaderovi su je odvjetnici podnijeli nakon što mu je Vrhovni sud u lipnju prošle godine smanjio kaznu od deset godina zatvora, koju mu je 2012. godine odmjerilo vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem Ivana Turudića, na osam i pol. Navodno su veliki izgledi da presuda neće proći njihov test. Čedo Prodanović, odvjetnik bivšeg premijera i lidera HDZ-a, kratko je za slobodnu dalmaciju odgovorio kako nema saznanja o datumu odluke Ustavnoga suda.

"Nama bi svakako odgovaralo da bude što prije", rekao je za Slobodnu u telefonskom razgovoru. Navodno će odluka biti gotova do 1. srpnja, kako se ne bi poklopila s predizbornom kampanjom. 

Utvrdi li Ustavni sud da su mu u dosadašnjem postupku prekršena prava, Sanaderu se smiješe bolji dani, možda čak i sloboda. Ne odmah, jer na snazi bi ostala presuda u slučaju 'Fimi-Media', dodaje slobodnadalmacija.hr .
Padnu li obje presude, bivši bi premijer na jesen mogao na slobodu. 


EU pučani pokušavaju spasiti svog prijatelja Sanadera

U manje od mjesec dana dvojica njemačkih demokršćanskih političara javno su izjavila da bivši premijer Ivo Sanader treba imati pošteno suđenje i kako će odluka Ustavnog suda o njegovoj žalbi na pravomoćnu osuđujuću presudu za korupciju u slučajevima Ina – MOL i Hypo biti novi test po kojem će se mjeriti vladavina prava u Hrvatskoj, piše vecernji.hr.

Još neki njemački političari, neslužbeno, ponavljaju to isto i čak dodaju da nemaju dojam kako je Sanader dosad imao pošteno suđenje. Jesu li to među starim Sanaderovim prijateljima u Njemačkoj i Europi probuđene simpatije prema bivšem premijeru i što je u pozadini takvih izjava? Pokušavaju li, možda, uoči odluke Ustavnog suda pokrenuti akciju “spašavanje prijatelja Sanadera”?

"Konačan ishod isključivo je stvar hrvatskog pravosuđa"

– Ne želimo osporavati sudske odluke, to nije naše pravo. Konačan ishod isključivo je stvar hrvatskog pravosuđa, nije naša stvar. Ali taj je čovjek puno postigao i ima pravo, kao i svaki građanin, na pošteno suđenje u skladu s vladavinom prava – kaže jedan političar iz Europe, Sanaderov znanac, koji je s nama razgovarao pod uvjetom anonimnosti. Drugi sugovornik iz Europe i stari Sanaderov znanac dodaje:

– Ako u slučaju Sanader ne bude sve striktno u skladu s vladavinom prava, netko bi u Europi na to mogao gledati kao na štetu za imidž Hrvatske – kaže taj sugovornik koji je također tražio da ga se ne imenuje. Podsjetimo, dvojica njemačkih političara koja su odlučila javno komentirati očekivanu odluku Ustavnog suda o Sanaderovoj žalbi su član Bundestaga Peter Ramsauer (u izjavi za Bild am Sonntag) i član Europarlamenta Elmar Brok (u razgovoru za Večernji list). Obojica su iz redova njemačke demokršćanske koalicije CDU/CSU iz koje potječe i kancelarka Angela Merkel, a Brok je ustvrdio da je o nužnosti primjene vladavine prava u slučaju Sanader ovih dana razgovarao i s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom.

Županijski sud u Zagrebu, podsjetimo, nepravomoćno je osudio Sanadera na deset godina zatvora zbog primanja mita od Hypo banke 1994./1995. i primanja mita od MOL-a 2008., a Vrhovni sud pravomoćno je potvrdio osuđujuću presudu smanjivši zatvorsku kaznu na 8,5 godina. Sanaderovi odvjetnici potom su se žalili Ustavnom sudu, čija se odluka još čeka. Je li Sanader, u očekivanju sudske odluke, pisao svojim prijateljima na pozicijama u Europi?

Njegova strana priče

– Ne, koliko ja znam nije nikakvo novo pismo slao. Slao je na početku suđenja, nakon što je pritvoren, i tada nije tražio izravnu pomoć, nego je želio da političari koje poznaje u Europi znaju i njegovu stranu priče – kaže jedan naš sugovornik.

– Nije slao ništa novo, ali on još računa na prijatelje u Europi. Ne očekuje da se netko od njih umiješa u hrvatski pravosudni sustav, presuda je stvar hrvatskih sudova, ali nada se da nije zaboravljen… – dodaje.

Citirajući člana Bundestaga P. Ramsauera koji je ustvrdio da će slučaj Sanader biti prilika da Hrvatska dokaže vladavinu prava, tabloid Bild am Sonntag problematizirao je činjenicu da je “najvažniji svjedok tužiteljstva” i sam bio pritvoren, a nakon suđenja izvukao se “sa švicarskom putovnicom”. Taj list tvrdio je i da će odluka Ustavnog suda o Sanaderovoj žalbi biti donesena do 15. lipnja, no to se pokazalo netočnim i dovelo u pitanje točnost mnogih drugih informacija iz tog članka. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović kaže da ne zna kad će Ustavni sud donijeti odluku i kako je nemoguće da itko izvana to zna jer Ustavni sud RH ne funkcionira na način da najavi datum izricanja odluke.rtl/vecernji/hicbi
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre