Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri
Ivo Sanader07.listopada 2015.
ZBOG NE PRAVOVALJANE JAMČEVINE
Ivo Sanader ostaje do daljnjeg u pritvoru.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je priznati dvije nekretnine kao jamstvo za izlazak iz zatvora bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera. 


Nekretnina u Kozarčevoj ulici, kazao je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić, ne ispunjava svrhu jamčevine. 'Obrana je predložila da se za garanciju da stan u kući u Kozarčevoj, ali kuća nije etažirana, a ostatak je blokiran. Nekretnina odvjetnika Gorana Suića je odbijena zbog nepostojanja građevinske i uporabne dozvole. Devčić je dodao kako se obrana sada može u roku od tri dana žaliti ili može predložiti novu jamčevinu.


Predstavnici tužiteljstva su nakon izlaska iz zgrade suda novinarima izjavili da je prijedlog odbijen no, nisu htjeli komentirati odluku. Sanaderovi branitelji su na izlasku iz suda zaobišli novinare pa se od njih nije moglo doznati hoće li se žaliti na takvu odluku ili će sudu odmah podnijeti novi prijedlog jamčevine. Radi se o opstrukciji sudskog vijeća i onemogućavanju prava Ive Sanadera, poručuje njegova obrana. Obrana, ima pravo na žalbu Vrhovnom sudu u roku od tri dana od primitka pisanog rješenja. Ukoliko se odmah odluči podnijeti novi prijedlog jamčevina bit će ponovno zakazano ročište na kojem će Izvanraspravno vijeće donijeti odluku.Podsjetimo Sanaderu je Vrhovni sud u četvrtak ukinuo presudu te mu produljio istražni zatvor u slučaju Fimi media i zamijenio ga jamstvom od 12,4 milijuna kuna. Sanaderova obrana je u zamjenu za taj iznos kao jamstvo ponudila kuću Sanaderova odvjetnika Gorana Suića i dio kuće u Kozarčevoj u vlasništvu Mirjane Sanader. Prošli tjedan sud to jamstvo nije prihvatio jer je dokumentacija koju je obrana dostavila na sud bila nepotpuna. Oni su jučer dostavili upotpunjenu dokumentaciju.
 
Vrhovni sud je odluku o ukidajućoj presudi donio nakon trodnevnog razmatranja žalbi okrivljenika i Uskoka u korupcijskom slučaju Fimi media, u kojem je Sanader bio nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora te povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

Obrazloženje presude donosimo u cijelosti. 

Bivši premijer trenutačno je u zatvoru u Remetincu jedino na temelju presude u ovom slučaju, odnosno tzv. obligatornom pritvoru koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenicima kojima je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna dulja od pet godina.

Zasad nije poznato kakvo je stajalište Vrhovni sud zauzeo u odnosu na žalbe ostalih optuženika, među kojima je i HDZ koji je u prvostupanjskom postupku kao pravna osoba kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Cjelovita odluka bit će poznata tek nakon što Vrhovni sud objavi pisano obrazloženje, što može potrajati mjesecima.

Prvostupanjskom presudom uz Sanadera i HDZ krivim je proglašen i nekadašnji stranački rizničarMladen Barišić, koji je kažnjen s tri godine zatvora. Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavoševićosuđena je na godinu i pol, a vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi.

Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Sanader, koji se nedugo nakon napuštanja premijerske pozicije 1. srpnja 2009. našao na meti Uskoka zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila pravomoćna. Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije", nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Sanader će se odsad, uplati li jamčevinu, u nastavku svih postupaka braniti sa slobode.

hrt.hr/hic 


27. srpnja 2015.
ZA HYPO I INA-MOL ?
Odluka objavljena, Sanaderu ukinute dvije presude.
Pravomoćnu presudu kojom je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen na zatvorsku kaznu od 8,5 godina u slučajevima Hypo i Ina - MOL, ukinuo je Ustavni sud. Odluka je objavljena danas, piše vecernji.hr.

Nije poznato je li odluka na sjednici u povodu ustavne tužbe Ive Sanadera, donesena jednoglasno i koje će biti njezine konkretne posljedice. No, izvjesno je, piše jutarnji list, da će se suđenje Sanaderu u ovom predmetu morati ponoviti, jer je, kako im je potvrđeno, ustavna tužba usvojena te je pravomoćna presuda ukinuta.


Ustavni sud se nije bavio pitanjem je li Sanader kriv za ratno profiterstvo i primanje mita jer je to posao redovnih sudova, već jesu li poštovana njegova zakonska, ustavna i konvencijska prava.
U kratkom sažetku Ustavni sud se ograđuje i da se njegova odluka ne smije uzimati kao dokaz da je Sanader žrtva političkog progona ili sudskog konformizma kako se to tvrdi u njegovoj ustavnoj tužbi. U ponovljenom postupku kazneni su sudovi dužni poštivati stajališta Ustavnog suda.(vecernji.hr/dnevnik.hr/hic )vezano za temu
Mogle bi pasti dvije presude, za Ina-MOL i 'Fimi-Mediju'!


i
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre