HIC grbovi-500-100


UKSRS U HRVATA

Uskrs u Hrvata
pokloni
https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/prigodni-proizvodi-uskrs-155


zlatnici i srebrnjaci

ATZENA maslinova ulja


PRIPRAVA ZA USKRS
Tradicija šaranja pisanica

pisanice

Tjedan koji je pred nama za katoličke obitelji znači čišćenje domova, kuhanje blagdanskih jela.Šaranje
uskrsnih jaja (pisanice) jedan je od omiljenih zadataka najmlađih članova obitelji. Šaranje jaja u Hrvatskoj je u večini tradicijsko što znači bojanje i šaranje jaja na prirodan način prirodnim namirnicama koje uglavnom ima svako domačinstvo.


BOJANJE PRIRODNIM BOJAMA

Prirodne boje se mogu izolirati različitim postupcima ekstrakcije, pri čemu se najčešće dobiva crvena, plava, ljubičasta, zelena, žuta i smeđa boja kao i njihove nijanse. Hrvatske su pisanice najčešće ispisane s četiri boje (mdc.hr). Upotrijebljene boje na pisanici bogate su simbolikom:

pisanica-motiv. bijela - čistoća, preporod, svjetlost, nevinost.
. žuta - svjetlost, čistoća, mladost, ljubav, žetva. To je boja povezana sa suncem, zvijezdama i mjesečinom, svjetlosnim božanstvima. Kršćanski je simbol priznanja.
. zlatna - duhovnost, mudrost.
. narančasta - simbol izdržljivosti, snage i ambicije. Boja plamena i strasti izazvana zlatnom mudrošću. Simbol beskrajnog sunca.
. ružičasta - uspjeh, zadovoljstvo.
. zelena - boja plodnosti, zdravlja i nade. Proljeće, svježina, bogatstvo, odnosno, u kršćanskoj eri, nada i pobjeda života nad smrću. To je boja Božića, Uskrsa i Bogojavljenja.

Motivi (simboli na pisnicama također imaju svoja značenja , primjerice

. trokut - Sveto Trojstvo, elementi zraka, vode i vatre
. dijamanti - znanje
. zavijuci - obrana, zaštita
. spirale - misterij života i smrti, božanstvo, besmrtnost
. točkice - proljeće, suze Djevice
. srce - ljubav
. neprekinuti vez - harmonija, beskrajnost, besmrtnost, vječnost
. valovi - bogatstvo
. bilje - preporod prirode nakon zime.


Postupak bojanja
U lonac stavite biljni materijal za bojenje pisanica i dodajte litru vode te 2 žlice octa. Nakon što voda zakipi, smanjite vatru i kuhajte pola sata.  U tako dobivenu otopinu stavite jaja, prethodno šarana voskom ili ukrašena cvjetićima, peršinom ili nečim sličnim pa zamotana u stare najlonske čarape i prokuhajte ih još barem 25 minuta. 

Za dobivanje intenzivnije boje jaja se, nakon što prokuhaju, premjeste u staklenku u koju se zatim preko filtra za kavu ulije otopina boje i ostavi da stoji preko noći u hladnjaku ili nekom drugom hladnom mjestu. Kada jaja izvadite iz boje, osušite ih i ulaštite komadom slanine.


Uzorak na jajima

Različite uzorke na jajima možete napraviti tako da ih prije kuhanja omotate gumicom. Potom ih uronite u vodu i kuhajte prema uputama. Želite li biljne uzorke, možete listove različith biljaka, prije uranjanja jaja u vodu, pričvrstiti za jaje pomoću gaze ili najlon čarape. Mrežasti uzorak postići ćete pomoću čipke
ili mrežice za pakiranje krumpira ili drugog voća i povrća.
Prije kuhanja umotajte jaje u komad čipke ili mrežice i čvrsto povežite koncem. Po uskršnjim jajima možete i pisati. Za ovaj oblik ukrašavanja (po sirovom, suhom i čistom jajetu) koristite pero koje umočite u malo vrućeg pčelinjeg voska.


Šaranje voskom

Pisanje ili šaranje pisanica voskom jedan od najstarijih tradicionalnih načina ukrašavanja uskrsnih jaja u Hrvatskoj. Za ukrašavanje uskrsnih jaja voskom potrebno je slijedeče:
- sirova jaja
- svijeća od pčelinjeg voska ili vosak
- igla, čačkalica ili prazno staro nalivpero
- boja za jaja ili sredstvo za bojanje po želji

POSTUPAK ŠARANJA
1. Zapalite svijeću i pričekajte da se počne topiti. Ako imate vosak u posudici, stavite ga u poklopac od staklenke koji možete zagrijati nad svijećom.
2. Iglom, čačkalicom ili starim nalivperom 'zagrabite' malo toplog otopljenog voska.
3. Na jajetu napravite šare po vlastitoj želji.
4. Stavite jaja u vodu s bojom ili drugim sredstvom s kojim ga želite obojiti.
5. Kuhajte jaja na laganoj vatri.
6. Nakon kuhanja dobro ohladite jaja.
7. Vosak možete ukloniti struganjem ili ga pak pažljivo otopiti pod svijećom i prebrisati. Mjesta koja ste išarali voskom ostati će svijetla, a ostatak jajeta bit će obojan.
Namirnice za prirodnu boju

Plava = konzervirane borovnice, listovi crvenog kupusa (prokuhani), sok crnog grožđa
Zelena = 10 dag špinata, 10 dag smrznute borovnice, sok borovnice za razrjeđivanje (sirupa), 2 velike žlice praha kurkume
Smeđa = ljuska crvenog i ljuska žutog luka, a može se dodati kava ili crni čaj za jači intenzitet boje
Jarko ružičasta = 0,5 l soka brusnice za razrjeđivanje (sirupa) i 3 dl soka svježe cikle (4-5 sirovih cikli se nariba na ribež i iz njih se iscijedi sok)
Narančasta = 1 l vode, uz 2 dl alkoholnog octa - 5 velikih žlica mljevene začinske crvene paprike, sok kompota od višanja
Crvena = veća količina ljuski crvenog luka, sok od rajčice, crveni radič
Žuta = prah kurkume, 5 velikih žlica https://made-in-croatia.com.hr/hr/tradicija/uskrs-5HIC.hr
foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre