HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

 zlanici-srebrnjaci

 

 


05. listopada 2020
ARHEOLOGIJA
Na Pelješcu pronađeni izuzetno rijetki predmeti koji datiraju od 3. do 11. stoljaće prije Krista

arheološki nalaz na Pelješcu

Ekipa arheologa na Pelješcu je istražila grobove, odnosno gomile, koji datiraju sve do 11. stoljeća prije Krista. U jednom od njih pronađeno je mnoštvo nakita kao i iznimna grčko-ilirska kaciga, jedna od tek nekoliko u cijelom svijetu.


Ovo je trenutak kada je nakon dva i pol tisućljeća grčko-ilirska kaciga ugledala svjetlo dana. Izuzetno rijedak pronalazak, ovakvih kaciga u cijelom svijetu ima tek 10-ak.

- Nose se od 7. stoljeća pa praktički do 3.stoljeća prije Krista i u svakom od tih razdoblja su imale značaj da zapravo definiraju pripadnike elite, ratničke elite koja su zapravo vladale tadašnjim zajednicama, rekao je dr.sc. Hrvoje Potrebica, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Radovi na ovoj lokaciji na Pelješcu počeli su ljetos, a nastavljeni proteklog tjedna. Grob iz četvrtog stoljeća prije Krista u sebi krije pravo povijesno blago.

- Ono što vidimo, u svakom slučaju, to su ulomci jedne grčke posude, neskifosa,  sa ručkicom. Pokraj nje se nalaze ulomci jedne brončane narukvice kakve se inače recimo nalaze kao dio nakita žena toga vremena, znači govorimo o vremenu negdje četvrtog stoljeća prije Krista, istaknuo je ravnatelj Instituta za arheologiju Zagreba dr.sc. Marko Dizdar.

Za ovu gomilu ovdje stručnjaci vjeruju kako se radi o grobnici iz četvrtog stoljeća ili petog stoljeća prije Krista. Ovakvih gomila na ovom području ima najmanje petnaestak, što nam govori da je ovdje nekad bilo značajno naselje, ali nam govori i to kako će arheolozi ovdje još imati posla desetljećima, kazao je HRT-ov reporter Vicko Dragojević.

- Sad nam predstoji zapravo nekoliko godina samo dokumentiranja  prostora, da zapravno znamo što  u tom prostoru od arheoloških nalaza imamo. I onda kad shvatimo krajolik, paralelno s time ćemo provoditi  ciljana istraživanja na najugroženijim dijelovima, dodao je Potrebica.

A nakon toga ovo bi trebalo postati jedan golemi međunarodni  interdisciplinarni projekt, jer se ovdje nalaze izuzetno rijetki predmeti koji, zahvaljujući arheološkoj forenzici, mogu otkriti nešto što se nigdje drugdje ne može saznati.

hrt/ HIC.hr
foto:hrt

ATENA maslinovo ulje
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre