HIC samo najbolje iz Hrvatske
vijesti-regija

zlatnici i srebrnjaci, idealna poklon

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

12.ožujka 2021.
PRIJETNJE DSHV VODSTVU
Hrvatska uputila Srbiji prosvjednu notu zbog prijetnji hrvatskoj manjini


prijetnja hrvatskoj manjini u Srbiji
foto:prijetnje vodstvu DSHV-a

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u četvrtak je prosvjednom notom službenom Beogradu izrazilo zabrinutost zbog brojnih prijetnji, zastrašivanja i uvreda predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u toj zemlji nakon zahtjeva da se hrvatski uvede u službenu uporabu. 

Nastavno na javnu raspravu nastalu nakon pokretanja procedure uvođenja bunjevačkog govora kao službenog jezika na području Grada Subotice, predstavnici institucija hrvatske nacionalne manjine u Subotice izloženi su teškim uvredama, prijetnjama i zastrašivanjima na društvenim mrežama, piše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP). Te su prijetnje prijavili nadležnoj policijskoj upravi u Subotici te očekuju od nadležnih tijela Republike Srbije da im pruže odgovarajuću zaštitu, a počinitelje procesuiraju, dodaje Ministarstvo u priopćenju. 


"Slijedom navedenog, MVEP je zatražilo informaciju od srbijanskog ministarstva o postupanju nadležnih tijela Republike Srbije te poduzetim mjerama na zaštiti sigurnosti predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini", navodi se u tekstu.

Nepoznati pošiljatelj uputio je u četvrtak ujutro prijetnju vodstvu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) u kojoj navodi da će ih pobiti automatom. Čelništvo hrvatske zajednice ovih je dana već bilo na meti prijetnji zbog zahtjeva da se hrvatski jezik uvede u službenu uporabu.

Prijetnje vodstvu hrvatske manjine stižu otkako je pokrenuta inicijativa da se bunjevački govor, iza koje stoji zajednica Bunjevaca ne-Hrvata, proglasi službenim jezikom u gradu Subotici.

Hrvatska zajednica u Srbiji protivi se tome, ističe da je bunjevačka ikavica dijalekt Hrvata na sjeveru Bačke, a ne standardizirani jezik, te da se ne može isključiti iz korpusa hrvatskih regionalnih govora.

Po uzoru na načelo pozitivne diskriminacije koju po pitanju jezika gradska vlast u Subotici uvodi za Bunjevce ne-Hrvate, čelnici DSHV-a i Hrvatskog nacionalnog vijeće (HNV) zatražili su od predsjednika Srbije i državnih tijela da se hrvatski uvede u službenu uporabu u Somboru, Apatinu, Baču i cijelom teritoriju Vojvodine.

Za sada nema nikakvih službenih reakcija srbijanskih vlasti na ove događaje, kao ni na prosvjednu notu koju je već ranije, zbog inicijative o proglašenju bunjevačkog govora službenim jezikom u Subotici, uputilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.DSHV najoštrije osuđuje zastrašujuće prijetnje upućene vodećim ljudima hrvatske zajednice

Povodom najnovijih prijetnji i zastrašivanja hrvatske manjine Demokratski Savez Hrvata Vojvodine (DSHV) izdao je osuđujuće priopčenje :

"DSHV najoštrije osuđuje najnovije zastrašujuće prijetnje upućene u proteklih nekoliko dana vodećim ljudima hrvatske zajednice, učestali govor mržnje na društvenim mrežama te povećan broj negativnih napisa u medijima. Sve su one, na žalost, posljedica poduzetih legitimnih koraka na planu zaštite interesa i ostvarivanja prava Hrvata u Vojvodini glede započete procedure uvođenja tzv. bunjevačkog jezika u službenu uporabu na teritoriju Grada Subotice.

Zbog prijetećih i drugih neprimjerenih sadržaja upućenih poruka predstavnicima najvažnijih institucija Hrvata u Srbiji očekujemo od predstavnika vlasti da iste odlučno osude, da nadležna tijela pronađu počinitelje i procesuiraju ih te da se poduzmu koraci zaštite onih kojima su prijetnje bez ikakvih stvarnih razloga upućene." ( Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a / Foto: DSHV)


Saborski Odbor za Hrvate izvan domovine, nakon prihvaćanja izvješća Središnjeg državnog ureda, raspravljao je o inicijativi da se bunjevački proglasi jednim od službenih jezika u Subotici. 


Članovi Odbora izrazili su zabrinutost zbog kršenja bilateralnog ugovora o zaštiti manjina, a predstavnici Vlade upozorili su na dalekosežne posljedice uvođenja bunjevačkog jezika za Hrvate u Srbiji i odbacili tezu da je riječ o pozitivnoj diskriminaciji. 

- Pozitivna diskriminacija jednih ne može ići na štetu prava drugih, na štetu hrvatskog naroda i hrvatskog korpusa u Srbiji, poglavito u Vojvodini, izjavila je Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica Ministarstva za vanjske i europske poslove.

- To raslojavanje vodi u smjeru nečega što se uskoro treba dogoditi a to je popis stanovništva. Zasigurno da će samim tim puno ljudi Hrvatskog podrijetla razmisliti hoće li se izjasniti kao Hrvat ili ne, smatra državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.
Hrvatska uputila Srbiji prosvjednu notu zbog uvođenja službenog navodnog "bunjevačkog jezika"

Prezimena Hrvata-Bunjevaca u Subotici i okolici


hrt/ HIC.hr
foto:

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre