HIC grbovi-500-100


PARLAMENTARNI
IZBORI U RH
2020

06.srpnja 2020.
NAKON PORAZA NA PARLAMENTARNIM IZBORIMA
Davor Bernardić odlazi s čelnog mjesta SDP-a

Davor Bernardić


Davor Bernardić
nakon poraza na parlamentarnim izborima suočen je s nepovjerenjem u SDP-u.
Nakon današnje sjednice predsjedništva te stranke rekao je da u SDP-u postoji visoka razina odgovornosti i Predsjedništvo je donijelo odluku da ćemo izbore za novo vodstvo ispisati u najkraćem mogućem roku. Dodao je da se on više neće kandidirati za predsjednika SDP-a. Do izbora novog predsjednika dužnost vršitelja predsjednika SDP-a obavljat će Zlatko Komadina.

Na upit znači li to da je danas na čelu stranke podnio ostavku, Bernardić je odgovorio da nije.

- Ne, mi po statutu imamo definiranu odgovornost, nakon parlamentarnih izbora SDP ide u izbor novog vodstva. Predsjedništvo i ja osobno smo smatrali da je naš zadatak raspisati izbore što prije, i to će se vjerojatno dogoditi već sljedeći tjedan, na sjednici Glavnog odbora, kazao je.

- Predsjednik je uvijek najodgovorniji, na čelu kolone je, rekao je Bernardić, te dodao: najlakše je reći kriva je izlaznost. Nikoga ne krivim. Građani su odlučili, izlaznost je bila kakva je, mi jednostavno preuzimamo odgovornost. SDP ide dalje, računajte na nas, rekao je Bernardić.

Dodao je da će doći na konstituiranje Sabora, ali nije mogao reći hoće li biti zastupnik u Saboru.

Na pitanje hoće li se povući iz politike rekao je da je život čudesno nepredvidiv, te da kad se jedna vrata zatvore, druga se otvore.

Ustvrdio je da SDP ima dovoljno jakih ljudi koji su se dokazali rezultatima, koji će sasvim sigurno moći voditi stranku u nove izborne pobjede.

Restart koalicija koju predvodi SDP, a u njoj su još HSS, HSU, GLAS, IDS, SNAGA i PGS - pretrpjela je težak poraz. Prema privremenim rezultatima DIP-a koalicija je osvojila 41 mandat, a takav rezultat ne zadovoljava apetite stranke i birača.


Izjave uoči Predsjedništva SDP-a


Boris Lalovac čestitao je izbornim pobjednicima te istaknuo da će biti konstruktivna oporba.

- Pred nama su teška i ozbiljna vremena prvenstvo u gospodarskom smislu. Dat ćemo svu našu podršku kroz saborsku raspravu i zakonske prijedloge da što prije izađemo iz krize, rekao je. 

Arsen Bauk rekao je da Predsjedništvo treba utvrditi što dalje napraviti i kako se izvući iz ove situacije.

- Ovo nije naša najgora situacija, ali je jedna od težih u našoj povijesti. Moramo radikalno promijeniti odnose, ponašanje i neke druge stvari u stranci, rekao je, a na pitanje treba li promijeniti predsjednika rekao je da je korektno da predsjednik sam kaže što će napraviti. 

Ivo Jelušić rekao je da SDP mora shvatiti da su u problemu i da trebaju novi početak.

Biljana Borzan je rekla da ona zna što bi napravila da je na mjestu Bernardića.

Bernardić se oglasio se na Facebooku.

- Hvala svima koji ste preuzeli odgovornost i izašli na birališta. Hvala svima koji ste dali povjerenje RESTART koaliciji. Svima koji su glasali za promjene, za novi put koji će se pokazati neophodan. Za nas socijaldemokrate istina je uvijek bila ključna i ona nas je vodila u borbama za Hrvatsku. Mi smo 30 godina na braniku ljudskih sloboda, prava radnika i umirovljenika i tako će ostati i dalje. Mi vjerujemo u takvu zemlju, otvorenu, modernu i bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Čestitam HDZ-u i Andreju Plenkoviću na pobjedi na izborima.

Hvala svima koji ste preuzeli odgovornost i izašli na birališta. Hvala svima koji ste dali povjerenje RESTART koaliciji. Svima koji su glasali za promjene, za novi put koji će se pokazati neophodan. Za nas socijaldemokrate istina je uvijek bila ključna i ona nas je vodila u borbama za Hrvatsku. Mi smo 30 godina na braniku ljudskih sloboda, prava radnika i umirovljenika i tako će ostati i dalje. Mi vjerujemo u takvu zemlju, otvorenu, modernu i bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Čestitam HDZ-u i Andreju Plenkoviću na pobjedi na izborima.


hrt/ HIC.hr
foto: arhivCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre