HIC samo najbolje iz Hrvatske
vijesti-regija

zlatnici i srebrnjaci, idealna poklon

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

12.veljače 2021.
CJEPLJENJE U REGIJI
U Bosni i Hercegovini počelo cjepljenje ruskim cjepivom

cjepivo protiv Covida

U Bosni i Hercegiovini u entitetu Republika Srpska danas je počelo procjepljivanje protiv koronavirusa.
Prve doze cjepiva ruske proizvodnje primili su ravnatelj Kliničkog centra u Banjoj Luci i tamošnji zdravstveni djelatnici.

Uz izravni televizijski prijenos entitetskog javnog servisa Republike Srpske ravnatelj KC-a Vlado Đajić je primio prvu dozu cjepiva Sputnjik V, a nakon njega cijepljeni su i ostalih sedamdesetak zaposlenih u banjolučkom Kliničkom centru.

- Cjepivo smo čekali punu godinu, no u njegove rezultate sada vjerujemo, kazao je Džajić dodajući kako se prvi cijepio kako bi osobnim primjerom pokazao da je cjepivo pouzdano te da nema razloga za strah od propratnih učinaka.

Ravnatelj banjolučke bolnice i njegovi zaposlenici primili su cjepivo iz probnog kontigenta od dvije tisuće doza, koji je iz Rusije dopremljen prije desetak dana kako bi se u laboratoriju u BiH potvrdila njegova ispravnost. Nakon što je Agencija za lijekove BiH dala odobrenje za uporabu ovog cjepiva preostale su doze iskorištene kako bi se na simboličan način označio početak kampanje procjepljivanja.

Ministar zdravstva RS Alen Šeranić kazao je kako će se i on cijepiti čim stignu dodatne doze već kupljenog cjepiva, ističući kako je na tržištu postignuta najpovoljnija moguća cijena.

BiH je ranije naručila 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača posredstvom UN-ova programa COVAX te još 900 tisuća u suradnji s EU, no ništa od toga još nije isporučeno. Prve doze Sputnjika V dopremljene su u BiH na temelju posebnog ugovora kojega su vlasti RS sklopile s ruskim proizvođačem. Naručili su ukupno 400 tisuća doza dostatnih za cijepljenje 200 tisuća ljudi.

Isporuku do 100 tisuća doza ruskog cjepiva vlasti u Banjoj Luci očekuju do kraja veljače. Vlasti Federacije BiH i dalje očekuju cjepivo zapadnih proizvođača, a prvim dozama Pfizerova cjepiva nadaju se sljedećeg tjedna, kako bi i u tom entitetu počeli s procjepljivanjem.BiH odobrila rusko cjepivo

Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine dopustila je uporabu ruskog cjepiva protiv koronavirusa nakon što je utvrdila kako probne doze dostavljene prošlog tjedna ispunjavaju propisane kriterije kvalitete, a cijepljenje u toj zemlji moglo bi početi idućih dana.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u ponedjeljak je priopćenjem potvrdila kako je provela provjeru kvalitete cjepica Gam-COVID-Vac te utvrdila da ispitani uzorak odgovara deklariranoj kvaliteti.

Dvije tisuće doza cjepiva Sputnjik V dostavljeno je u BiH prije sedam dana na zahtjev Ministarstva zdravstva Republike Srpske jer su vlasti tog entiteta samostalno pregovarale s ruskim proizvođačem i načelno dogovorile isporuku 400 tisuća doza dostatnu za cijepljenje 200 tisuća ljudi.

Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kazao je, nakon što je obavljena provjera kvalitete tog probnog kontigenta, kako sada očekuje distribuciju cjepiva i početak cijepljenja potkraj ovog ili početkom idućeg tjedna.

BiH je ranije posredstvom mehanizma COVAX naručila 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača, no ništa od toga još nije isporučeno. Vlasti u BiH se nadaju kako će prve doze Pfizerova i Modernina cjepiva ipak dobiti do kraja veljače kako bi napokon mogli početi s procjepljivanjem. (Hina)
HIC.hr
foto: arhiv

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre