HIC samo najbolje iz Hrvatske
vijesti-regija


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


zlatnici i srebrnjaci, idealna poklon

18.siječnja 2021.
NAKON PONOVNOG PREBROJAVANJA GLASOVA
Promjemna rezultata lokalnih izbora u Mostaru

bih-glasačka kutija

Nakon prebrojavanja listića s više biračkih mjesta na lokalnim izborima u Mostaru bošnjačka SDA izgubila je jedan mandat koji je pripisan Bh. bloku, dok je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović zbog brojnih propusta i sumnji na manipulaciju zatražio ostavku cijelog Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.


Prva mostarska partija (PMP), koja je partner Bh. bloku kojega čine SDP BiH i Naša stranka, dobila je jedan vijećnički mandat u gradskome izbornome području Stari grad nakon što su ponovno prebrojani listići s osam biračkih mjesta. Tamo su utvrđene nepravilnosti pa su glasovi nakon zatvaranja biračkih mjesta, umjesto PMP-u i Bh. bloku, upisivani koaliciji koju je predvodila vodeća bošnjačka SDA.

Nakon što su ponovno prebrojani listići, SDA koalicija sada ima 11 vijećnika u Gradskome vijeću, a oporbena grupacija Bh. blok s PMP-om ima sedam. HDZ BiH je razmjerni pobjednik izbora, s 13 osvojenih mandata. Hrvatska republikanska stranka, prema novim objavljenim rezultatima, osvojila je tri, a izborni prag prošla je još jedino srpska lista 'Ostajte ovdje', s jednim vijećnikom.

Gradsko vijeće Mostara broji 35 vijećnika, a nijedan narod, što je jedini takav slučaj u BiH, ne može imati više od 15 vijećnika. Gradonačelnik se bira posredno kroz Gradsko vijeće.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u izjavi za medije ustvrdio je kako će novi prvi čovjek grada na Neretvi biti njihov kandidat Mario Kordić, koji je pojedinačno osvojio najveći broj glasova na lokalnim izborima održanim 20. prosinca. On je zbog sumnji u brojne nepravilnosti poput onih da su bošnjačke stranke manipulirale s prijavom fiktivnih birača u hrvatska bošnjačka područja pozvao cijelo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH da podnese ostavke optuživši ih da nisu spriječili izborni inženjering.
SIP i u Mostaru djeluje u korist Bošnjaka, nadavno je to isto učinio u G.Vakufu-Uskoplju zbog čega su održani mirni prosvjedi.
hrt/ HIC.hr
foto: arhiv

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre