HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

Hrvatski šah, set


zlatnici i srebrnjaci


07.siječnja 2021.
BOŽIĆ PO JULIJANSKOM KALENDARU
Državni vrh i katolička crkva vjernicima čestitali Božić

pravoslavni Božić

Danas se slavi Božić po Julijanskom kalendaru. Tim povodom svoje čestitke uputili su hrvatski predsjednik RH Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te premijer Andrej Plenković. Čestitku vjernicima je uputila i katolička crkva.


U svojoj čestitki Plenković je istaknuo da će - osnaženi božićnim duhom mira, radosti i međusobne tolerancije - pomagati sugrađanima, osobito onim najugroženijima koji su ostali bez svojih domova i bez crkvi - da što prije obnove svoj razrušeni kraj.

- Premda se moramo odreći tradicionalnih blagdanskih običaja druženja, želim da blagdan Kristovog rođenja proslavite u duhu zajedništva i solidarnosti, u mislima na bližnje, obitelj i prijatelje. Osnaženi božićnim duhom mira, radosti i međusobne tolerancije pomagat ćemo našim sugrađanima, osobito onim najugroženijima koji su ostali bez svojih domova i bez crkava da što prije obnove svoj razrušeni kraj. U ime Vlade i osobno, od srca vam želim sretan i blagoslovljen Božić. Mir Božji, Hristos se rodi!", naveo je u čestitci premijer Andrej Plenković.


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku vjernicima koji slave Božić po julijanskom kalendaru.

- Svim vjernicama i vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru, uz pozdrav Mir Božji, Hristos se rodi, upućujem srdačne čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno. Neka mir i radost Božića uđe u svako srce i svaki dom i obdari Vas toplinom, ljubavlju i zajedništvom među ljudima. Okupljeni u krugu svojih obitelji, proslavite ovaj radosni blagdan u miru i blagostanju, naveo je u čestitci predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković, dodavši da je iza nas izazovna godina, "zato ne smijemo zaboraviti sve one kojima je teško i kojima je naša podrška toliko potrebna".

- Solidarnost, toleranciju i dobrotu prenesimo na svoje bližnje kako bismo, ispunjeni radošću Kristova rođenja, donijeli optimizam i nadu u bolje sutra, poručio je.

ATENA maslinovo ulje


Hrvatski predsjednik Zoran Milanović  je čestitao Božić svim građanima koji ga slave prema julijanskom kalendaru te pozvao na solidarnost prema ljudima stradalima u katastrofalnom potresu.

- Svim građankama i građanima Republike Hrvatske koji najradosniji kršćanski blagdan slave prema julijanskom kalendaru želim sretan Božić. Taj veliki blagdan, koji vjernike poziva na obiteljsko okupljanje i bliskost s bližnjima, svi ove godine dočekuju u teškim vremenima, a najteže je našim sugrađanima u potresom pogođenim mjestima i gradovima na Baniji, napisao je Milanović.


Čestitke katoličke crkve


Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je božićnu čestitku zagrebačko-ljubljanskom mitropolitu Porfiriju, svećenstvu, monaštvu te vjernom puku kršćana koji slave Kristovo rođenje po Julijanskom kalendaru, 7. siječnja 2021.

U svojoj čestitci nadbiskup Puljić zahvalio je mitropolitu Porfiriju na božićnoj čestitci koju je uputio njemu, članovima HBK, kleru, redovništvu i vjernicima Katoličke Crkve, te ističe kako je „rođenje Spasitelja najsvjetliji događaj povijesti koji se dogodio u punini vremenâ. Tada je, naime, u svijet opterećen nepravdama, grijehom, raznim virusima i sukobima sišla Ljubav, Istina, Pravednost i Svetost“.

Zbog toga, ističe predsjednik HBK u svojoj čestitci „usprkos izazovima koronavirusa i zemljotresa koji su donijeli mnoštvo problema upućujem Vama, Visokopreosvećeni gospodine Porfirije, Vašem svećenstvu i monaštvu, kao i vjernom Božjem puku iskrene božićne i novogodišnje čestitke uz anđeosku pjesmu blaženih vremena“.

Nadbiskup je također zahvalio i drugim pravoslavnim velikodostojnicima na primljenim čestitkama za Božić i novu 2021. godinu, te je uputio čestitku episkopu dalmatinskom Nikodimu, episkopu pakračko-slavonskom Jovanu, episkopu niškom Arseniju, protojereju-stavroforu Makedonske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj Kirku Velinskom.

Svoju čestitku nadbiskup Puljić završio je poznatim poklikom „Hristos se rodi“ i svetopisamskim izvješćem o pjesmi anđela koji su pastirima navijestili događaj spasenja: „Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim“ (Lk 2,14).


Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić prigodom božićnih blagdana izmijenio je čestitke s članovima hijerarhije Srpske pravoslavne Crkve.

U čestitki metropolitu SPC zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju Periću, kardinal je istaknuo: “Od srca zahvaljujem na čestitkama što ste ih, prigodom Božića i Nove godine u osobno ime te uime pravoslavnih kršćana u Hrvatskoj, uputili meni, biskupima i svećenicima te katoličkim vjernicima, povjerenima mojoj pastirskoj brizi.

U božićnoj noći nebo je počelo kucati ljudskim srcem Djeteta, a šutnja čekanja progovorila je radošću, jer u ljudsku se povijest i u našu stvarnost spustila zvijezda koja u izazovima svakodnevice pokazuje ispravan i siguran put, obasjava ljudsku povijest te sve ljude poziva na bratsko zajedništvo, solidarnost i suosjećanje s potrebnima. Neka nas Gospodin otajstvom Kristove blizine, očitovane i darovane radi našeg spasenja, učini svjedocima svjetla i glasom koji razglašuje Radosnu vijest o Božjem kraljevstvu.

Bremenitost vremena u kojem nam je dano živjeti, usred pandemije koronavirusa i potresa, sa svim ograničenjima i neizvjesnostima, jača nas blizina Božića. Kao baštinici vjere u Isusa Krista radujemo se što je i ovo naše vrijeme blagoslovljeno Božjom prisutnošću.

Vama, Vašem svećenstvu, monaštvu i pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj želim sretan Božić, rođenje našega Spasitelja Isusu Krista i blagoslovljenu novu 2021. godinu, ispunjenu Božjim blagoslovom i božićnom nadom!” (ika.hr)

 

 

HIC.hr
foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre