HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet
zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja

23.ožujka 2021.
ZBOG DISTRIBUCIJE ASTRA ZENECA CJEPIVA
Spor između EU i Velike Britanije još dublji

Astra Zeneca cjepivo


Velika Britanija zatražila je od Europske unije da dopusti slanje pošiljke cjepiva protiv koronavirusa koju je naručila, u vrijeme dok traju tenzije između Londona i Bruxellesa oko potencijalne zabrane izvoza s kontinenta.

Krivac je Ujedinjeno Kraljevstvo, ne Europska unija, rekao je jedan dužnosnik EU-a za agenciju Reuters.

Riječ je o tome da svi moraju postići dogovor s tvrtkom koja prodaje iznad svojih proizvodnih kapaciteta. AstraZeneca mora dostaviti doze EU-u.

Europa zaostaje za Britanijom i SAD-om u cijepljenju svog stanovništva, a čelnici EU-a raspravljat će na sastanku u četvrtak o zabrani izvoza cjepiva u Britaniju.

Britanski premijer Boris Johnson razgovarat će s najmoćnijim europskim čelnicima, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, kako bi odgovorio EU od takve zabrane.

- Nastavit će se robusni razgovori s Europskom unijom o tome koliko je važno da se takve blokade ne dogode - rekla je Helen Whately, zamjenica ministra zdravstva, za radio LBC.

- Jako je važno da se tvrtkama dopusti ispunjavanje ugovornih obaveza - dodala je.

Britanija, koja je napustila EU 31. prosinca, opetovano je upozorila savez da bi takav čin imao teške posljedice, ne otkrivši na što misli.

- AstraZeneca je Bruxellesu rekla da Britanci koriste klauzulu u ugovoru o nabavi da bi spriječili izvoz cjepiva dok se britansko tržište potpuno ne zadovolji - kazali su dužnosnici EU-a.

I dok Francuska, Njemačka i Italija u pravilu podržavaju strožu kontrolu izvoza za one koji ne odgovaraju recipročno, države poput Nizozemske, Belgije i Irske opreznije su prema ideji zabrane izvoza u Britaniju. EU je već blokirao jednu pošiljku cjepiva u Australiju.

Jedan dužnosnik EU-a rekao je u nedjelju Reutersu da savez odbija pozive britanske vlade da joj se pošalju cjepiva AstraZenece proizvedene u tvornici u Nizozemskoj. Britanci insistiraju da im pogon Halix u Nizozemskoj mora dostaviti lijek koji je tamo proizveden. To neće ići, kazao je dužnosnik.

Ta tvornica u Leidenu navedena je kao dobavljač cjepiva u ugovorima koje je AstraZeneca potpisala i s Londonom i s Bruxellesom.

Hrvatski šah, set- Što je proizvedeno u Halixu ide EU-u - poručio je dužnosnik.

AstraZeneca još nije tražila odobrenje od EU-a za cjepiva koja za nju proizvodi Halix, no dužnosnik i drugi izvor iz EU-a kazali su da je taj zahtjev na putu. Bez njega se ondje proizvedena cjepiva ne smiju koristiti u savezu.

U Britaniji su do 20. ožujka gotovo 44 cijepljena na 100 stanovnika, dok je Europa tek na 13, pokazuju podaci stranice Our World in Data.

hrt/ HIC.hr
foto:arhiv

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre