HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku
zlatnici i srebrnjaci

 

14.travnja 2021.
PUTOVANJA U UVJETIMA COVIDA
EU parlament raspravljao o uvođenju Covid putovnica

Covid putovnica

U Europskom parlamentu prvi se put raspravljalo o prijedlogu Europske komisije o uvođenju tzv. COVID putovnica za građane Unije čime bi se pojednostavnilo kretanje među članicama, a što bi moglo spasiti ovogodišnju turističku sezonu. O tome je u utorak 13.travnja govorio resorni povjerenik.

- Digitalne zelene potvrde, tzv. COVID putovnice, upotrebljavat će se sve dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne proglasi kraj pandemije bolesti COVID-19, a moći će se njima koristiti i zrakoplovne tvrtke za ukrcavanje putnika na let, izjavio je povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders.

- Želimo osigurati da građani i države članice imaju alat koji će davati određeno povjerenje, na koji će se nadležne vlasti moći osloniti za olakšavanje slobode kretanja osoba, rekao je Reynders pred Odborom za građanske slobode Europskog parlamenta, kojem je predstavio prijedlog Komisije o uvođenju COVID putovnice.

Digitalne zelene potvrde trebale bi olakšati sigurno slobodno kretanje ljudi unutar EU-a tijekom pandemije COVID-a. Tzv. COVID putovnica bit će dokaz da je osoba cijepljena protiv COVID-a, da ima negativan rezultat testa ili da je preboljela tu bolest. Povjerenik je dodao kako je cilj da se te potvrde počnu upotrebljavati prije kraja lipnja. Europski parlament trebao bi o toj uredbi glasati na plenarnoj sjednici od 7. do 10. lipnja.
Trinaest EU članica dogovorile kriterije za covid putovnicu

Austrija i 12 drugih zemalja Europske unije, među kojim je i Hrvatska, dogovorile su sedam kriterija za stvaranje covid putovnica koje bi trebale olakšati turistička putovanja ovog ljeta.

Cilj je uvesti covid putovnicu brzo i što ujednačenije na europskoj razini, izjavila je austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger (ÖVP) za APA-u. Tih sedam kriterija sada bi se proslijedilo Europskoj komisiji, piše austrijska javna televizija ORF.

Covid-putovnicom bi se dokazivalo je li netko cijepljen, oporavljen ili testiran. To bi trebalo biti izvedeno jedinstvenim QR kodom, na jednostavan i user-friendly način, rekla je austrijska ministrica turizma.

Na poziv ministrice Elisabeth Köstinger, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija, Španjolska i Austrija prvi put su o uvođenju covid-putovnice razgovarali 29. ožujka. Dva tjedna kasnije, 13 članica EU-a složilo se da bi se korona-propusnica trebala uvesti najkasnije do lipnja, čime bi se olakšala putovanja prije kraja pandemije.

Glavni uvjet je bio izbjegavanje diskriminacije. Covid putovnica ne smije se  iskoristiti za uvođenje obaveznog cijepljenja na mala vrata, piše ORF. Uz to, svaka država zadržava pravo na vlastito odlučivanje o tome koga će pustiti preko granice. Nacionalna sloboda izbora mora biti očuvana.

Podaci o zdravlju pojedinih građana ne bi se prosljeđivali u centraliziranu bazu podataka na razini EU-a nego bi se čuvali samo u državi članici. Osim za olakšavanje turističkog prometa, cilj je postizanje prekograničnih dogovora među susjednim zemljama. (rtl.hr)

hrvatski šah, komplet

 

 


Covid putovnica u primjeni od 1.lipnja
RTL.hr /HIC.hr
foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre