HIC samo najbolje iz Hrvatske


zlatnici i srebrnjaci, idealna poklon

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

29.ožujka 2021.
U SUSRET USKRSU
Katalici proslavili blagdan Cvjetnice-Nedjelje muke Gospodnje

Cvjetna nedjelja

Katolici su u nedjelju 28.ožujka diljem Hrvatske proslavili blagdan Cvjetnice-Nedjelje muke Gospodnje.
Misna slavlja su održana uz propisane epidemiološke mjere zbog Covida.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić svečano euharistijsko slavlje predvodio je u Župi Dobrog Pastira u Brestju.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić Misno slavlje započelo je ispred župne crkve gdje je kardinal rekao kako je ta župa danas katedrala jer katedralu čini živa Crkva, katedralu čine vjernici okupljeni s biskupstvom.

Nakon uvodnih riječi i blagoslova maslinovih grančica i cvijeća koje su donijeli vjernici uslijedila je procesija koja je završila u crkvi gdje se nastavilo misno slavlje. U homeliji kardinal je rekao kao nas navještaj Muke uvijek iznova duboko dira, to je nešto što ne možemo razjasniti svojim razumom.
“Bog, Sin Božji, Isus, trpio je muku i umro na križu”. Istaknuo je kako smo na početku  bogoslužja razmatrali Isusa koji na magarcu svečano ulazi u Jeruzalem. Spomenuo je kako je Isus šutio jer je znao što ga čeka. „A na završetku čuli smo kako su stavili na grob kamen. Smrću je završen Kristov ovozemni put, ali tu nije kraj.“  Nadodao je da je Bog dozvolio da Njegov Sin podnese muku kako bi se svaka ljudska muku, svaka naša muka, svako naše trpljenje, svaka naša bol mogli prepoznati u Isusu i naći snagu da izdržimo, ali i kako kraj nije grob i grobni kamen koji je zapečaćen, nego je kraj negdje drugdje.
Kardinal je rekao da župljani najbolje znaju što su sve prošli na svom četrdesetogodišnjem putu i kako nas sve kušnje koje smo prošli i koje proživljavamo danas izazivaju da bolje osjetimo gdje je naša prava sigurnost. “Ne može čovjek sigurnost svoga života bazirati na sebi, svojim izumima, svojim programima, svojim projektima, nego na Bogu. Bog je sigurnost našeg života i onda kad nas vodi kroz kušnje. I zato smo i danas ovdje. I zato i ovih dana i prošlih mjeseci sve više osjećamo upravo to – da je jedina prava sigurnost Bog”.

 


Nadbiskup Puljić na Cvjetnicu u katedrali Sv. Stošije u Zadru: Isus i danas trpi


Ma početku misnog slavlja nadbiskup Puljić je blagoslovio maslinove grančice u katedrali te je poškropio maslinove grančice i na Trgu sv. Stošije ispred katedrale gdje se nalazio puk.

„Krist prikovan na križu najpotresnija je objava Božje ljubavi. I što je još čudnije, Isus na križu moli za nas, za svoja stvorenja i žeđa za ljubavlju svakog od nas te sa žudnjom čeka naš pristanak da mu dopustimo opet nas zagrliti i privući k sebi. Obećao je, naime, ‘kad bude uzdignut sa zemlje, da će sve privući’“, poručio je nadbiskup Puljić, rekavši kako „ne možemo ostati hladni na navještaj Muke našega Gospodina Isusa Krista“.
„Potresa nas bol, muka koju će Isus podnijeti i hladnoća ljudi, ubojica koji su odlučili uništiti ga. Potresa nas i hladnoća Isusovih učenika – Jude koji Isusa prodaje, Petra koji ga izdaje, drugih apostola koji se razbježaše. Potresa nas sve što su evanđelisti zabilježili“, naglasio je mons. Puljić, poručivši: „Hvala vam, dragi evanđelisti, da ste te detalje zapisali. Da ste nam ih ostavili kao divno svjedočanstvo velike Božje ljubavi koju je Isus pokazao prema nama i koju pokazuje i danas. Istom onom ljubavlju, istom onom spremnošću, Isus i danas trpi. I danas je spreman za nas umrijeti, i danas je spreman oprostiti nam, biti s nama, pomoći nam da svoje križeve i mi nosimo“, rekao je u svojoj homeliji nadbiskup Pulljić.

Nadbiskup Devčić misno slavlje je predvodio u katedrali Sv. Vida

u Rijeci

Ove godine izostala je tradicionalna procesija s maslinovim grančicama i cvijećem starom gradskom jezgrom od župne crkve Uznesenja Marijina do katedrale. Blagoslov maslinovih grančica na početku mise održan je unutar katedrale, a na misi se okupio manji broj vjernika. Članovi katedralnog zbora Cantores Sancti Viti predvodili su tradicionalno čitanje muke Kristove kojom su podsjetili vjernike na događaje Velikog trodnevlja koji slijede u danima Velikog tjedna.

Nadbiskup Devčić u propovijedi je istaknuo kako Isus na Cvjetnicu u Jeruzalem ulazi kao spasitelj, a narod ga tako i dočekuje. „Isus je u Jeruzalem ušao na magarcu, a ne na konju. Na konju su ulazili osvajači i oni koji žele porobiti i opljačkati. Isus već svojim dolaskom pokazuje da nije došao osvojiti nego da je došao kao spasitelj“. Nadbiskup je objasnio kako Isus pokazuje da su ljubav i služenje ono što spašava te pozvao vjernike da se potaknuti njegovim primjerom okrenu istinskim vrijednostima i odupru napastima svjetovnih moći i časti. „Neka nam ovi dani u Velikom tjednu budu za to poticaj i prilika da se zapitamo jesmo li na dobrom putu i što još trebamo ispraviti“, pozvao je mons. Devčić.

Nadbiskup Đuro Hranić predvodio misu na Cvjetnicu u đakovačkoj katedrali„Nijedan blagdan ne spaja tako naglašeno i izričito, kao što Cvjetnica u sebi spaja, oprečne stvarnosti: smijeh i suze, radost i žalost, oduševljenje i razočaranje, klicanje i žalopojku, svečani doček i sramotno raspeće, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić na Nedjelju muke Gospodnje – Cvjetnicu, u svojoj uvodnoj riječi, prije početka svečanog misnog slavlja u đakovačkoj katedrali, koje je započelo procesijom i blagoslovom maslinovih grančica.


“Isusovo nam iskustvo svjedoči o tome kako je tanka granica između sreće i nesreće, između radosti i tuge, uspjeha i pada, ljubavi i mržnje”, istaknuo je đakovačko-osječki nadbiskup.

Nakon pjevane Muke po Marku, koju su pjevali vlč. Zdenko Ilić i vlč. Mato Gašparović, manjim dijelom praćeni Mješovitim katedralnim zborom i Zborom bogoslova, nadbiskup je uputio prigodnu homiliju.

Isus je na križu ostao sam, prepušten na milost i nemilost protivnika

“Muka je gotova. Svjetina, grijeh i bezakonje postigli su svoje. Pravedni je prorok ušutio. Mesija osloboditelj je bespomoćan, mrtvac položen u grob. Povijest može i dalje teći kao i prije: za jedne u znaku stradanja i očaja, a za druge u znaku moći, gaženja tuđeg dostojanstva i vladanja nad drugim ljudima jer je, čini se, velik i uspješan onaj koji drugoga izigra, koji je sposoban drugoga poniziti, prevariti, ako je potrebno i uništiti, a slabost je, sramota i manjak, ne vratiti jednakom mjerom, oprostiti, suosjećati sa slabijim, ljubav prema neprijatelju“, rekao je nadbiskup.

Podsjetivši na patnje, poniženja i samoću koju je Isus doživio na križu, nadbiskup je nastavio:
“Isus je na križu ostao sam, prepušten na milost i nemilost protivnika. Bio je svjestan, znao je da je Božji pomazanik, Sin Božji. No, iako ga je Bog pustio da na križu u groznim mukama vapi riječima 22. Psalma: “Bože moj, Bože moj! Zašto si me ostavio”, ovaj Isusov uzvik nije bio znak njegova očaja zbog napuštenosti od Oca, nego Isus riječima toga Psalma, poput starozavjetnih pravednika, izgovara ponajprije svoju molitvu i očituje svoje pouzdanje u Boga, Oca, koji mu nije daleko i koji je njegova snaga“.

Nadbiskup je posvijestio kako su članovi Božjeg naroda iz svoje mučeničke povijesti izlazili još snažniji jer su se kroz poteškoće, progone, istrebljenje i mučeništvo kojemu su bili podvrgnuti utvrđivali u vjerničkom iskustvu da je Bog jedini vjeran, da zemaljski autoritet i ljudi mogu razočarati, ali da Bog svojih nikada ne ostavlja, da smrt nije granica te da Bog ostaje vjeran onima koji čuvaju njegov Savez i s druge strane smrti; da je Bog zato jedina postojana i istinska stvarnost.

Iako on svoje ne izbavlja i ne oslobađa od poteškoća ovoga života, ali on Bog – koji ne može umrijeti, je i s druge strane smrti, on je Život i Bog živih, koji ima zadnju riječ. Njegova vjernost onima koji se u njega pouzdaju jača je od podrugivanja, i ismijavanja, od zla i od nasilja.

Ostao je vjeran Ocu i onda kad ga svi prezru, osude, odbace i popljuju, osude na smrt i ubiju

Zaključujući homiliju, nadbiskup Hranić naglasio je kako je Isusovo povjerenje u Oca bila njegova silna snaga.
“On svoje božanstvo nije potvrdio čudesima, nego snagom prihvaćanja posvemašnjeg gubitka i posvemašnje slabosti. A njegova snaga proizlazila je iz njegove vjere u Boga, koji vjeran ostaje i onda kad te svi prezru, osude, odbace i popljuju, kad te osude na smrt i ubiju. Ona ga je oslobodila od mržnje i od potrebe za osvetom”, zaključio je nadbiskup.

 

Na kraju misnog slavlja, prije svečanog blagoslova, nadbiskup je pozvao okupljene vjernike da uz poštivanje svih epidemioloških mjera sudjeluju u obredima Vazmenog trodnevlja koje je pred nama, a koje je, kako je rekao, vrhunac cijele liturgijske godine te najljepše i najveće što Crkva ima.
Uskrs u Hrvata (običaji , šarene pisanice)

ika.hr/ HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre