HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
HIC-vijesti


zastave-stalci-koplja


zastava na stalku
27.travnja 2021.
POMOĆ POTRESOM POGOĐENOM PODRUČJU
U Sisak stigla vrijedna donacija od Hrvata iz SAD-a, Kanade, Australije i Japana


zavod za hitnu medicinu sisak, uručenje donacije


Potresom pogođeno područje Sisačko-moslavačke županije stigla je vrijedna donacija medicinske i druge opreme od Hrvata iz Kanade, SAD-a, Australije i Japana. Donacija je
na simboličan način uručena ispred Zavoda za hitnu medicinu u Sisku a predali su je predstavnici inicijative One Croatia koja je u ovoj vrijednoj akciji ujedinila donatore iz tridesetak udruga.

Donacija se sastoji od uređaja za anesteziju, koji ujedno može poslužiti i kao respirator za sisačku Opću bolnicu “Dr. Ivo Pedišić”, vozila hitne pomoći dodatno opremljenog defibrilatorom i transportnim respiratorom za Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, te stotinu prepoznatljivih zaštitnih jakni za građevinske stručnjake, volontere Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo.

Ukupna vrijednost donacije je gotovo 1,5 milijuna kuna.


Zadovoljstvo što su mogli sudjelovati u uspješnoj humanitarnoj akciji, izrazili su veleposlanik Kanade u RH Alan Bowman i privremena zamjenica otpravnice poslova u Veleposlanstvu SAD-a u RH Caitlin Piper, a svečanosti primopredaje ispred županijskog Zavoda za hitnu medicinu u Sisku, bili su nazočni privremeni otpravnik poslova u u Veleposlanstvu Australije Daniel Joseph Emery, zamjenik šefa misije u Veleposlanstvu Japana Kaztumasa Miyazaki i drugi uzvanici.


Potpredsjednica Udruženja hrvatsko američkih stručnjaka (ACAP) Zagreb Mašenjka Katić rekla je za HTV-ov podnevni Dnevnik kako su sretni što mogu darovati stvari nužne za funkcioniranje hitnih službi u županiji.


- Opća bolnica dr. Ivo Pedišić u Sisku dobila je moderan uređaj za anesteziju koji ujedno može poslužiti kao respirator, i to za one najmanje dobi. Njima će to svakako pomoći da podignu razinu svoje osposobljenosti za operacije koje moraju obavljati ovdje, posebno ove hitne. Također smo opremili i volontere statičare iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo zaštitnim jaknama koje su jedan dio prepoznatljivosti ove hitne službe u osnivanju u Hrvatskoj i na ovom području, gdje su oni dali ogroman doprinos, poručila je Katić.


Istaknula je kako je donirano vozilo hitne pomoći kvalitetno vozilo s pogonom na sva četiri kotača, opremljeno transportnim respiratorom i defibrilatorom.


- Takvo vozilo će pomoći da hine službe dođu do onih terena koji nisu tako pristupačni, rekla je Katić.


Kako je rekao ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Tomislav Fabijanić, novo vozilo, koje će biti locirano u Petrinji, svojom opremom i pogonom na sva četiri kotača, omogućit će pružanje pomoći i najudaljenijim pacijentima u svim vremenskim uvjetima. Univerzalni suvremeni uređaj za anesteziju, prema riječima ravnatelja sisačke Opće bolnice Tomislava Dujmenovića, važan je segment daljnjeg razvoja bolnice. Nova zaštitna oprema statičara, dodao je Josip Atalić, iz Centra za potresno inženjerstvo, statičarima će predstavljati dodatni poticaj da ustraju u svom radu.

Na donaciji je zahvalio i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, dok je predsjednik zagrebačke podružnice Udruženja hrvatsko američkih stručnjaka (ACAP), u ime One Croatia, najavio nastavak suradnje s Hrvatima u svijetu i nove akcije. Kako je rečeno, u drugoj fazi slijedi opremanje hrvatskih vatrogasaca.

Udruženje hrvatsko američkih stručnjaka (ACAP) u suradnji s udrugama hrvatske dijaspore u svijetu već je prikupila oko 1200 pojedinačnih donacija vrijednih oko 223.000 dolara.

Visoki dužnosnici stranih zemalja, nakon svečanosti su razgledali sisačku Opću bolnicu čiji su svi odjeli stradali u potresu. (Hina)

 
 

HIC.hr
foto:

 Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre