HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/12.siječnja 2021
VAL DOBROTE SE ŠIRI
Dijaspora diljem svijeta prikuplja pomoć za potresom pogođenu Banovinu

dijaspora za nastradale na Banovini

Kao i mnogo puta do sada Hrvati izvan Hrvatske organiziraju i prikupljaju pomoć, ovoga puta za potresom pogođena područja na Banovini. Putem društvenih mreža objavljene su mnogobrojne poruke
i upute o mogućnostima pomoći.

Globalna hrvatska obitelj ponovno je pokrenula akcije prikupljanja financijskih sredstava za obnovu razorenih gradova Petrinje, Siska i Gline, svih sela i mjesta stradalih u snažnom potresu.

Hrvati diljem svijeta od Švicarske, Italije, Austrije Njemačke, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, sve do Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike i Australije putem društvenih mreža obavijestili su o mogućim načinima uplate.  HHBZ u Americi prikupila 150.000 kunaUvijek u teškim i tužnim trenucima zajedništvo nas veže i duhovno napaja s dodatnom energijom, osvježuje. A zajedništvo Hrvatska bratska zajednica (HBZ) u Americi gaji i potiče već 127 godina. Pomoć unesrećenima i humanitarna potpora su jedan dio temelja ove organizacije Hrvata u svijetu.

Čim je odjeknula vijest o potresu u Sisku, Petrinji, Glini i okolnim mjestima i selima, sa strepnjom smo gledali, slušali i čitali vijesti iz domovine Hrvatske. Sva komunikacijska sredstva su bila u uporabi, kako bi se hrabrila naša braća i sestre u domovini. Ali u isto vrijeme utjehe i molitve za poginule i žive, brzo smo se organizirali kako bi pružili pomoć unesrećenima iz daleka i ublažili strahote o kojima su izvještavali mediji u Hrvatskoj i svijetu. Ta naša mala ali lijepa, i danas prepoznatljiva zemlja u svijetu, ponovno se našla na stranicama mnogih novinskih izdanja, ovdje u Americi, izvijestili su iz Hrvatske bratske zajednice u Americi.

Izvršni odbor Zajednice u sastavu - glavnog predsjednika Edwarda W. Pazo, glavne tajnice/blagajnice Bernadette Luketich-Sikaras i moje malenkosti Franje Bertovića, vršitelja dužnosti glavnog potpredsjednika - odmah je položio dar od $5,600 i krenuo u akciju prikupljanja pomoći za stradalnike. Naši članovi i prijatelji su se odmah počeli odazivati sa svojim prilozima šireći vijest između svojih obitelji, odsjeka i prijatelja Zajednice. Odaziv je iznad očekivanja. Mnoge osobe javnog života i suradnici odazvali su se pozivu i pomogli, i pomažu, još prije nego je sabirna akcija objavljena u Zajedničaru.

Ova prva sredstva pomoći u iznosu od 150.000,00 HRK upućena su putem Hrvatskog crvenog križa, organizacije koja se je prva, s državnim vrhovništvom i vojskom našla na uzdrmanom i porušenom terenu te svakodnevno brine o narodu tog kraja. A, svakodnevna i združena pomoć stradalnicima je više nego potrebna u ovom teškom i zimskom vremenu obavijenom s virusom COVIDA. Tako, uz ovog aktivnog i nevidljivog neprijatelja pojavio se je i potres što izaziva još veću opasnost. Kroz sve ove prepreke i tegobe, vesele nas vijesti iz domovine Hrvatske i svijeta, da pojedinci, organizacije svih mogućih predznaka pružaju humanitarnu pomoć i pružaju ruku uljudnosti. A čovjek, čovjeka treba u tuzi i veselju!


Pomoć stiže od kanadskih Hrvata


Nakon tragičnog potresa koji je uzdrmao cijelu Hrvatsku te razorio sela i gradove Banovine, u Kanadi su se mobilizirali kanadski Hrvati, njihovi potomci ali i šire društvo. Najnoviji prilog od 100 000 kanadskih dolara uplatila je jedna od vodećih kanadskih sjeverno-američkih financijskih institucija CIBC, preko kanadskog Crvenog križa.
Na čelu poslovne grupe CIBC (Canadian Imperial Bank of Commerce) se nalazi kanadski poslovni čovjek hrvatskog porijekla, Victor Dodig. “Potres u Hrvatskoj zahtjeva hitni odaziv svih za pomoć nastradalim područjima. Usred ove ove katastrofe priključujemo se našim klijentima i članovima teama koji su već podržali prikupljanje sredstava za nastradale u potresu, “ ističe gosp. Dodig, čiji su roditelji imigrirali u Kanadu iz Hercegovine šezdesetih godina.

Kanadsko-Hrvatska gospodarska komora čiji je aktivni član Victor Dodig, pridružila se grupi drugih dijasporskih organizacija iz cijeloga svijeta koje prikupljaju novčana sredstva preko GoFundMe platforme. Do sada su s raznih strana svijeta od više od 20 organizacija zajedno prikupili 117,063
kanadskih dolara.


U prikupljanju pomoći uključile su se i hrvatske katoličke župe u Kanadi. Velečasni Marko Štefanec iz Župe Sv. Križa u Hamiltonu u svome je videu pozvao kanadske Hrvate da doniraju stradalima u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim područjima kroz ovu kampanju što je dodatno potaklo mnoge kanadske Hrvate da doniraju sredstva. Župa Hrvatskih Mučenika iz Mississuge bila je isto jedna od hrvatskih Župa u Kanadi koje su podržale ovu vrijednu akciju. Velečasni Tenšek sretan je i ponosan zbog odaziva vjernika i šire zajednice.Australski Hrvati u samo jednom danu prikupili 500 000 AUD


Srce hrvatske australske zajednice je veliko, a to se ovih dana i dokazalo kada je samo u jednom danu prikupljeno 500.000 AUD za unesrećene Hrvate Siska, Petrinje, Gline i ostalih mjesta Banovine koje je zadesio katastrofalan potres 29. prosinca.

Na samu Novu godinu, 1. siječnja, u HK “Kralj Tomislav” održan je prvi sastanak predstavnika hrvatske zajednice i vjerskih organizacija, a sastanku je nazočio i Ivica Glasnović, gk RH u Sydneyju, koji je pohvalio humanitarnu akciju Hrvata ovog australskog grada.

U samo sat vremena sakupljeno je 500.000 AUD. Među prvima, svoj prilog od 250.000 AUD dao je Marko Franović, te njegov brat Božo 100.000 AUD, zatim Ivan Špehar 50.000 AUD, Hrvatski katolički centar “Sv. Nikola Tavelić iz St. John’s Parka 30.000 AUD, te “Kruh

Sv. Antuna” iz Wollongonga 40.000 AUD. Ovaj novac, kako nam je rečeno, poslan je Caritasu Sisačke biskupije.

Ali na ovome se nije stalo. Naime, HKC “Sv. Nikola Tavelić”je poslao 50.000 AUD župi Hrastovca, Petrinja i Cuntic. Osim toga, ako tome dodamo još 99.000 AUD koje je Marko Franović poslao u Hrvatski institut za povijest i Družbi sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Zagrebu, a poslije potresa koji je prošle godine pogodio Zagreb, ukupna pomoć Hrvata Sydneyja i Wollongonga za sada iznosi 618.230AUD. Važno je naglasiti da se ova humanitarna akcija nastavlja po crkvama i klubovima.

Slične akcije održavaju se i u drugim gradovima Australije. Inače, fra Ivo Tadić iz Wollongonga nam je objasnio i to da se Karitativno-humanitarna organizacija “Kruh svetoga Ante” Australija, uz mnoge organizacije  kako u Australiji tako i diljem svijeta, uključila u prikupljanju pomoći stradalima od potresa 2020. u Hrvatskoj.

 

Gradišćanski Hrvati iz Austrije, Slovačke i Mađarske prikupljaju novac za bolnicu u SiskuHrvatski centar gradišćanskih Hrvata u Beču izvijestio je u srijedu javnost o humanitarnoj akciji koju su zajedno pokrenuli gradišćanski Hrvati iz Austrije, Slovačke i Mađarske za prikupljanje novčane pomoći za bolnicu u Sisku, teško oštećenu u razornom potresu, u utorak 29. prosinca 2020. godine.

Isti izvor navodi kako je ova novo pokrenuta humanitarna akcija nastavak prethodne akcije pomoći gradišćanskih Hrvata obnovi zagrebačke Dječje bolnice u Klaićevoj, pokrenutoj nakon snažnog potresa u Zagrebu, u ožujku ove godin, Uz opasku. kako se sada nažalost radi o još „gorjem, jačem i razornijem“ potresu koji je pogodio središnju Hrvatsku, posebice Petrinju i okolicu Siska. Ističe se kako je za dobrovoljne novčane priloge „reaktiviran humanitarni bankovni račun u Raiffeisen banci u Pandrofu u Gradišću: AT70 3307 2000 0005 4379 SWIFT/BIC: RLBBAT2E072.

Hrvatski centar napominje kako su „ pokrovitelji ove spontane humanitarne akcije, koja je počela 30.prosinca i traje do kraja mjeseca siječnja 2021. godine Hrvatska društva i organizacije udružene u Koordinacijskom odboru gradišćanskih Hrvata“. Dodaje kako su se „proponenti akcije odlučili za novčanu pomoć ovoj tako jako oštećenoj, a potom i evakuiranoj Općoj bolnici u Sisku (udaljenoj oko 50 kilometara južno od Zagreba), jer se je već u prethodnoj humanitarnoj akciji pomoći Dječjoj bolnici u Klaićevoj u Zagrebu pokazalo, da je brza i neposredna novčana pomoć najdjelotvornija“.

Na kraju priopćenja stoji poziv Koordinacijskog odbora gradišćanskih Hrvata udruženim društvima i organizacijama, prije svega privatnim osobama da se „što brže i učinkovitije pridruže ovoj humanitarnoj akciji“. Dodaje se kako će se ova humanitarna akcija, prema potrebi, proširiti i na druge projekte, uz napomenu: „Nositelji ove humanitarne akcije su u međuvremenu već stupili u kontakt s vodstvom Sisačke bolnice kako bi sklopili potreban ugovor o predviđenoj donaciji“.

U ovu akciju pružanja humanitarne pomoći stradalima od potresa u Hrvatskoj uključeno je i Austrijsko veleposlanstvo u Zagrebu na čelu s veleposlanikom Markom Vuketićem kao i Veleposlanstvo RH u Austriji na čelu s veleposlanikom Danielom Glunčićem. I što na kraju reći nego unaprijed hvala gradišćanskim Hrvatima na njihovoj već izvan granica Austrije poznatoj solidarnosti i brzini u pružanju pomoći ljudima u nevolji.
”HRVATSKA DIJASPORA UJEDINILA SNAGE U PRIKUPLJANJU SREDSTAVA NAKON RAZORNOG POTRESA

U ime Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske obratio se njegov predsjednik Ivan Grbešić: “Znajte da niste sami da ćemo podržati i pomoći stradalnike u domovini i mi Hrvati iz dijaspore. Svako pomaže na svoj način, i po svojim mogućnostima; od lobiranja na lokalnom nivou u svojim državama, do molitve preko grupe Krunica Hrvata iz cijeloga svijeta te naposljetku novčane pomoći.” Prenosimo Grbešićevu poruku u cjelosti:


Pratimo situaciju u Hrvatskoj nakon razornog potresa koji se dogodio u blizini gradova Petrinje i Siska te prouzročio veliku štetu i gubitke života. Naše misli i molitve odnose se na obitelji poginulih i ozlijeđenih, sve pogođene, kao i na one koji su prvi reagirali i koji nastavljaju u akcijama traganja i spašavanja.

Znamo da je velika šteta na domovima, bolnicama, vrtićima, crkvama i drugim zgradama, a mnoge obitelji su ostale bez vode, topline, električne energije i skloništa. Mnoge od tih istih obitelji, na području Banovine, također su teško patile tijekom Domovinskog rata.

Kao globalne hrvatske organizacije, ujedinjeni smo s Domovinom. U danima koji dolaze odredit ćemo mogućnosti u kojima će naša pomoć biti najznačajnija. Kao što je bio slučaj s naporima za pomoć tijekom potresa u Zagrebu početkom ove godine, sva prikupljena sredstva koristit će se za pomoć onima koji su najviše pogođeni potresom. U dogovoru s provjerenim organizacijama u Hrvatskoj, naši će predstavnici odrediti kako će se naša pomoć dijeliti.

– Udruženje hrvatskih američkih profesionalaca, Australsko-hrvatska gospodarska komora NSW, Australsko-hrvatska gospodarska komora i industrija Južna Australija, Kanadsko-hrvatska gospodarska komora, Hrvatska zaklada Windsor, Crodiaspora, Hrvatski Svjetski Kongres SAD, HAZUD – Hrvatska akademska zajednica domovine i dijaspore, Nacionalna federacija kulturnih zaklada Amerikanaca Hrvatske, Hrvatska gospodarska komora Viktorije, Zapadna australsko-hrvatska gospodarska komora”, navedeno je u Facebook statusu.

Udruge Hrvata izvan RH koje se mogu kontaktirati za pomoć i uplatu financijskih sredstava koje su do sada objavile javno dostupne informacije (uz udruge navedene u Facebook statusu) su: Vila Croatia Stuttgart, Kroatische Kulturgemeinschaft Esslingen, Hrvatski dom Beč, St Nikola Tavelić church/ Croatian Catholic Centre/ St Johns Park, Hrvati Stuttgart, Livanjska zajednica- CH, Asociacion Croata Ecuatoriana – Udruga Hrvata Ekvadora, Croatia Fund Inc., New York, Hrvatski Centar Salzburg

Sve udruge imaju Facebook stranice na kojima su dostupni podatci o broju računa i načinima uplate financijskih sredstava. U akciju prikupljanja humanitarne pomoći i novčanih sredstava uključene su i Hrvatske katoličke misije diljem svijeta.

hrvatski šah, komplet


Službeni račun Državne riznice za pomoć stradalima u potresu

– Zahvaljujemo svim našim sugrađanima koji su pokazali veliko srce, solidarnost i jedinstvo, ali još jednom apeliramo da se svi koji žele pomoći jave Crvenom križu i Ravnateljstvu civilne zaštite. Zbog velikog interesa i iz inozemstva, otvorili smo službeni račun Državne riznice za pomoć – objavio je premijer Andrej Plenković na Twitteru.


Pomoć za obnovu nakon potresa:

Na račun državnog proračuna primaju se financijske donacije namijenjene sanaciji šteta u Sisaško-moslavačkoj županiji te drugim  područjima pogođenim razornim potresima.

Broj računa: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Državni proračun Republike Hrvatske

s pozivom na broj odobrenja 5444-OIB uplatitelja.

Earthquake relief:

Account nuber: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Bank: Croatian National Bank, Trg hrvatskih velikana3, Zagreb 10000, Croatia

Bic (swift) code: NBHRHR2XXXX

Beneficiary: Republic of Croatia – Ministry of Fiance, Katanciceva 5, 10000 Zagreb, Croatia

Remittance info – Remarks: Earthquakes aid

 


croexpress.eu / HIC.hr
foto
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre