HIC  


02.lipnja 2019.
NOVA KNJIGA
U Zagrebu predstavljena nova knjiga Šite Čorića

šito čorić, nova knjiga


Nova knjiga franjevca Šimuna Šite Ćorića "Kako uspješno kvariti međuljudske odnose. Psihološko-teološki pristup bolestima duha" predstavljena je krajem svibnja u dvorani franjevačkog samostana hercegovačke provincije u zagrebačkoj Dubravi.

O knjizi su govorili glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić, psihijatar dr. Miro Jakovljević i teolog i psiholog dr. Mijo Nikić, a promociju je moderirao novinar Glasa Koncila Vlado Čutura. Djelo je rezultat izdavačke suradnje
Glasa Koncila iz Zagreba i FRAM-ZIRAL-a iz Mostara. Mons. Ivan Miklenić izrazio je zadovoljstvo zbog djela koja će biti od koristi svećenicima, ispovjednicima i svima koji rade u službi konkretnih ljudi.

  "O. Ćorić na inventivan i kreativan način pristupa duhovnim bolestima. Kao vrstan psiholog i teolog čovjekovoj biološkoj, psihološkoj i socijalnoj komponentni dodaje i onu duhovnu s ciljem ostvarenja zdravih i kvalitetnih međuljudskih odnosa. Vjerujem kako ova knjiga može pridonijeti ozdravljenju društvene klime u Hrvatskoj i Bosni
i Hercegovini", istaknuo je mons. Miklenić.

"Živimo u vremenu osiromašenog duhovnog kapitala koji narušava međuljudske odnose. Iz odnosa se rađamo, kroz njih se razvijamo i rastemo. Vrijedno je što nam je fra Šito približio i raskrinkao psihologiju zloće i rekao što ne trebamo činiti u našem ophođenju s drugima, ali volio bih da nam uskoro napiše knjigu o ljubavi, razumijevanju, opraštanju i drugim kršćanskim vrlinama", u pogovoru je napisao dr. Jakovljević.


Osvrt na djelo dao je i autor predgovora dr. Nikić te je vrijednim istaknuo interdisciplinarni pristup knjige koja čitatelja informira i formira: "Fra Šito piše na razumljiv, svima prihvatljiv i duhovit način. Nakon fenomenološkog opisa problema, donosi psihološku analizu i teološku refleksiju naših ponašanja. Ova knjiga otvara vidike uma, grije srca i izaziva nas na ozdravljenje naših odnosa".

Na kraju je riječ zahvale uputio i sam autor, dr. Ćorić te sažeo temeljnu poruku svoje knjige: "Dva su uvjeta oslobođenja od duhovnih bolesti i opterećenja. Prvi je taj da si čovjek prizna problem, a drugi da ima živu želju da se iz njega izvuče".
Susret je zaključio s pjesmom i obećanjem da će razmisliti o pisanju nove knjige, one u kojoj će nam dati smjernice kako očuvati međuljudske odnose.


vecernji.hr (moja hrvatska) / HIC.hr
foto


HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre