Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

 

 

Domovinski rat kroz srpske dokumente

POSLOVI SAVE ŠTRBCAVažni poslovi Save Štrbca

Zanimljivo je uočavati čime se sve bavi revnosni Savo Štrbac, današnji direktor srpskog dokumentacijskog centra 'Veritas? iz Beograda i aktivni suradnik tužiteljstva ICTY, a višegodišnji 'tajnik vlade rsk' (A161-15-01, A161-15-02).
Pozornost nam valja usmjeriti na dopis umirovljenog učitelja a negdašnjeg četnika Petra Miljuša iz Obrovca upućenog 'vladi rsk' (A161-15-02).
Savo Štrbac: Bivši visoki dužnosnik Velike Srbije- sada haaški suradnik

Ured haaškog tužiteljstva surađuje sa osobom za koju se prema nedavno otkrivenim dokumentima ustvrdilo da je odigrala važnu ulogu u zločinačkom pothvatu Slobodana Miloševića tzv. "Velikoj Srbiji". Ta osoba je Savo Štrbac, direktor srpske organizacije "Veritas". Upravo on je bio taj koji je odigrao veliku ulogu u pripremanju kontroverznih optužnica protiv hrvatskih generala.

Novo otkriveni dokumenti pronađeni u Hrvatskom arhivu dokazuju kako je Štrbac kao vladin tajnik, imao važnu ulogu u srpskoj okupaciji Hrvatske te je pridonjeo jačanju "Velike Srbije" i krađi hrvatskog vlasništva. Odobravanje njegova prijašnjeg rada i sadašnja suradnja s haaškim tužiteljima dokaz su kako je nerealno da hrvatski generali očekuju pravedno suđenje u Haagu. Optužnice bi trebale biti odbačene, djelatnici tužiteljstva suspendirani a sve ovo trebalo bi biti istraženo. Ono što još više uznemiruje jest spoznaja o Štrbčevoj suradnji s uredom tužitelja što bi moglo donekle objasniti zašto je suđenje protiv Miloševića preraslo u takvu farsu.
Savo Štrbac direktor je "Veritas" organizacije, nevladine udruge. Ipak, ono što ih odaje je karta "Velike Srbije" koju možete vidjeti otvaranjem njihove Internet stranice. Štrbac je bio vladin tajnik "RSK". Tzv.

"Republika srpska krajina" obuhvaćala je jednu trećinu hrvatskog teritorija koji je bio etnički očišćen od srpskih ilegalnih para državnih skupina koje su svoje djelovanje temeljile na ubojstvima i ratnim zločinima.
Bivši predsjednik tzv. "RSK" Milan Babić, priznao je da je "RSK" progonila Hrvate. Priznao je svoju krivnju pred tužiteljstvom haaškog suda. Toga dana, Haag je objavio izjavu o činjenicama o kojima se Babić izjasnio. Stavak 33b jasno ukazuje da su državna tijela "RSK" bila ustrojena kako bi pomogla JNA i paralelnim institucijama na provođenju plana o zločinačkom udruživanju. Štrbac je bio dio tih državnih tijela.

Zločini u kojim su ta državna tijela sudjelovala sastojali su se od istrebljenja i zatvaranja svih ne-srba, etničkom čišćenju tisuća njih i uništavanju njihove imovine.
Štrbac je odigrao važnu ulogu u ustroju "RSK"- mogli bi reći bio je okosnica narodne vlasti.

Štrbac je sudjelovao na sastancima vlade. Njegov potpis, uz potpise ostalih sudionika, jasno se može vidjeti na brojnim dokumentima sa takovih sastanaka. Kao vladin tajnik nalazi se potpisan na svim dokumentima.
Štrbac je omogućio funkcioniranje "RSK". U ostalim dokumentima vidljivo je da je imao i funkciju koordinacije između odjela.

Neki od tih dokumenata krajnje su uznemirujući. Štrbac je omogućio jačanje "Velike Srbije". Upućen mu je zahtjev kojim se traži da "područje Zadra" bude pripojeno "RSK". Pretpostavlja se da je tu riječ o području oko Zadra koje je bilo okupirano od strane Ratka Mladića - a za koje on nije optužen. Štrbac je postupao po tom zahtjevu prosljeđujući ga dalje, stoga može se smatrati da je sudjelovao u pokušaju priključenja hrvatskog teritorija unutar "RSK" i "Velike Srbije".

No nije to sve. Sličan ovome je i zahtjev o preuzimanju hrvatske firme "Radnik" u Benkovcu. Štrbac o tvornici piše kao o ratnom plijenu- drugim riječima pljačkanje.

Dakle, Štrbac bi teško mogao tvrditi da nije znao što se događalo ili da on u to nije bio uključen. Nemojmo pogriješiti: Štrbac je bio vrlo bitna osoba. Dokumenti "RSK" daju mu oznaku od 4,7. Takva oznaka objašnjena je drugim dokumentima "RSK". Oznake su date kao ocjene razine odgovornosti. One u granici između 4,6 - 5,0 označavaju razinu najviše odgovornosti.

Dokument oznake (03- /01-1992) jasno nam pokazuje način na koji je vlada "RSK" djelovala. U 3. članku napisano je da vladin tajnik u svom radu mora usko surađivati sa predsjednikom "RSK" kao i da mora obavljati koordinacijsku dužnost unutar "RSK".

Članak 20. govori nam o tome kako vladin tajnik mora dogovarati sastanke vlade. Članak 34. nam govori o tome kako vladin tajnik mora brinuti o dokumentaciji, odlučivati o tome kada će se koristiti, određuje odredbe ... ovo uključuje i vojne tajne koje su u opisane članku 16.
Članak 33. govori o tome da predsjednik i zamjenik predsjednika potpisuju razne dokumente, odredbe i ostale akte države, i nadalje se navodi da također mogu ovlastiti vladinog tajnika da potpisuje iste.
Znači, Štrbac je uistinu bio odgovorna osoba.

On bez sumnje puno toga zna o "RSK" pa ipak niti je bio ikad istražen od strane haaškog tužiteljstva niti je bio pozvan kao svjedok protiv optuženika "RSK". Carla Del Ponte - kao i njezini prethodnici- čini se, štite ga. Čak i više od toga, koriste ga u optuživanju Hrvata, ali su zato potpuno slijepi na njegovo sudjelovanje u udruženoj zločinačkoj organizaciji, za koju su i sami potvrdili da je postojala.

Štrbac se sam izjasnio o svojoj važnosti u istragama haaškog tužiteljstva. Na okruglom stolu održanom u Beogradu u studenom 1998. godine na kojem su prisustvovali i članovi Suda- Štrbac je izjavio kako ga je Haag zamolio da pronađe 293 svjedoka kako bi oni mogli započeti istragu. Štrbac ne samo da je bio instrument u pokretanju istrage protiv Hrvata nego i taj koji je osigurao Haag s većinom dokaza.

Haag je pokazao koliko im je bitan Štrbac upućujući mu "Pismo preporuke" kako bi mogao prikupiti novčana sredstva za svoj "Veritas". Pismo preporuke potpisao je 2. ožujka 2000. godine zamjenik tužitelja Graham Blewitt opisujući kako je " Veritas" "predvođen gospodinom Savom Štrbcem" pomogao tužitelju "profesionalno, ozbiljno i odgovorno prikupljajući informacije o određenim događajima koji su bili u periodu od 1990-1995 u Hrvatskoj."

Veritas omogućuje "pristup" žrtvama i svjedocima. Blewitt nadalje opisuje rad "Veritasa" kroz njegova dva projekta koja bi "ukoliko budu dostatno financirani" , "unaprijedili određene bitne istrage" tužitelja koji "smatra svaku moguću potporu centru "Veritas" kao vrlo važnim doprinosom radu samog Tribunala".

Nije ni čudno da se suđenje protiv Miloševića pretvorilo u takvu farsu! Pola tužiteljstva surađuje s njegovim pomagačem iz "RSK". Još gora je sama činjenica da mu pomažu prikupljati novčana sredstva kako bi i nadalje mogao optuživati Hrvate.

Porezni obveznici zemalja koje podupiru rad Tužiteljstva očekuju da će njihov novac biti korišten kako bi se sudilo ratnim zločincima. Zasigurno ne očekuju da će umjesto toga tužitelj surađivati i podupirati takve kao što je Štrbac, koji i dalje priželjkuje oživljenje zločinačke RSK.

Zamislite samo kakvi bi to bili prigovori da su hrvatski tužitelji surađivali i podupirali rad dužnosnika ustaškog režima nakon II. Svjetskog rata. Ili da to isto radi Londonski Scotland Yard sa rasističkom britanskom nacionalnom strankom?

Naravno, kad bi haaško tužiteljstvo bilo Scotland Yard, tada bi se optužnice protiv Hrvata zasigurno poništile a oni sami postali bi predmetom istrage.
Shodno tome, svi slučajevi protiv hrvatskih generala trebali bi biti odbačeni i zbog očitog dokaza pristranosti tužiteljstva. Zbog Štbčeve upletenosti sav rad na hrvatskim slučajevima trebao bi biti obustavljen a cijela stvar trebala bi biti istražena.

A što reći o Carli Del Ponte, glavnoj tužiteljici? Njezin ured surađivao je i javno podupirao nekoga za koga su i sami znali da je bio dijelom "RSK" - po njihovoj vlastitoj definiciji zločinačke organizacije. Ukoliko su ovi dokumenti točni, Štrbac je sustavno omogučavao i pomagao provođenje okupacije hrvatskog područja i priključenje "Velikoj Srbiji" kao i krađu hrvatskog vlasništva.

Carla Del Ponte je odgovorna. Pod njezinim je potpisom večina optužnica protiv Hrvata uručena a sve one temeljene su na dokazima kojima ih je opskrbio jedan od najviših dužnosnika "RSK".
Trebala bi učiniti pravu stvar i dati ostavku.


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre