VLADA RSK


 

 

VRA OLUJA

Domovinski rat kroz srpske dokumente

FOKUS, 8. listopada 2004.
Nenad Piskač
Plan odlaska Srba iz Hrvatske pripreman 1993.godine

Evakuacija Srba iz Hrvatske

Civilna zaštita u terorističkoj Republici Srpskoj Krajini (RSK) bila je glavna poluga pomoću koje se pripremao, uvježbavao i izvršio odlazak Srba iz hrvatskih područja. Riječ je dakle o vlastitom izboru, a ne o hrvatskom planu etničkoga čišćenja, kao što tvrdi Savo Štrbac i Međunarodni sud u Haagu. Srpski dokumenti to nedvojbeno dokazuju. S kojima je sigurno upoznat i bliski haaški suradnik, Savo Štrbac, sekretar terorističke vlade RSK, ako već nije upoznat zaštićeni svjedok Stjepan Mesić. Jedan od velikosrpskih ciljeva "evakuacije" jest i naknadno optuživanje RH za "etničko čišćenje", što znači da se nisu odrekli srpske države u Hrvatskoj. Da u tome postižu uspjehe vidljivo je i u haaškim optužnicama hrvatkim generalima. U operativnome smislu sve pripreme radila je organizacija pod imenom "civilna zaštita"


Plan civilne zaštite o evakuaciji


Izvešće o uvidu u stanje i probleme funkcioniranja civilne zaštite na teritoriju 'Korduna' izvršenom 23.03.1993. godine dokazuje da su pobunjeni Srbi, pripremali plan odlaska Srba iz Hrvatske, ako ova vrati svoj okupirani teritorij. U tome izvješću koje je sastavio i potpisao Sava Milović, "stručni saradnik za civilnu zaštitu u Republičkom štabu civilne zaštite", jasno stoji kako je on u "Upravi Ministarstva odbrane, uz prisustvo načelnika Uprave Bore Vorkapića i Ivošević Dušanke" došao "sagledati probleme" i "dati upute".

U "opštini Vrginmost" razgovarao je s "Kajganić Stevanom", "načelnikom štaba civilne zaštite" i "Stanojčić Milom", "saradnikom za pripreme privrede i društvenih delatnosti". U opisu stanja Vrginmosta vidi se kako "Opštinski štab civilne zaštite ima 7 članova koji pokrivaju osnovne mere zaštite i spasavanja. Nalaze se na radnoj obavezi aktivirano je 66 poverenika civilne zaštite, starijih godišta, koji imaju autoritet kod stanovništva i koji uspešno realizuju postavljene zadatke." Najzanimljivije:
"Evakuacija je planirana iz 11 rubnih mesnih zajednica prema Cazinskoj krajini. Ovim planom za evakuaciju je predviđeno 1213 osoba, čiji je prihvat i razmještaj planiran u 10 mesnih zajednica. Plan je do te mere detaljno razrađen da je precizirano ko se i kojim vozilom prevozi. Za izvršenje evakuacije u planiranom obimu potrebno je obezbediti gorivo i to D-2 - 1670 litara i MB-98 - 150 litara".

Dakle, godine 1993. već se uvježbavala evakuacija srpskoga pučanstva, koja je realizirana u kolovozu godine 1995. nakon vojnoga poraza. U istome dokumentu obrazlaže se i stanje u "opštini Vojnić". "Evakuacija je planirana za 4 sela sa rubnog područja prema Kladuši. Plan i organizacija prevoza je kvalitetan, međutim, rješenje evakuacije nije obavljeno na način da se obezbedi prihvat u nekim drugim objektima javne upotrebe ili po prihvatnom smještaju, već je evakuacija planirana kao element sklanjanja u neke prirodne objekte prema Petrovoj Gori". Milović je podređenima dao "sugestije" i uredno ih zapisao. Riječ je o popunjavanju ljudstva odgovarajućih "specijalnosti-zanimanja i psihofizičke sposobnosti za izvršavanje namjenskih zadataka", da se "preduzeća kvalitetno uključe u izvršavanje odgovarajućih zadataka", da se "po osnovi radne obaveze obrazuju odgovarajući sastavi, koji bi se ovisno o potrebi uključivali" i tome slično.

Milović je na kraju podijelio i zadatke načelniku "Oblasnog štaba". Tako ovaj mora utvrditi stanje u Krnjaku i Slunju, zatim mora zahtijevati od podređenih "veći angažman u smislu ostvarivanja puke koordinacije sa Crvenim Krstom i socijalnom službom", itd. Kako je "funkcionisala" civilna zaštita najbolje pokazuje Izvještaj od 31. ožujka 1993. godine, Knin, broj: 02-300-101/93, upućen "Predsjedniku Vlade RSK", potpisan od "načelnik republičkog štaba civilne zaštite Milan Trbulin". Dokument dokazuje da je "civilna zaštita" bila produžena ruka velikosrpske politike, terorističke vlade RSK i "Srpske vojske RSK". Idemo redom upoznati ustroj, sastav i ciljeve, kako se navodi u Izvještaju.


RŠ CZ RSK formiran je "početkom agresije na RSK 22.01.1993.". Štab je "popunjen" predstavnicima Zavoda za zaštitu zdravlja, Ministarstva zdravstva, Crvenog Krsta, socijalnom službom Knina uz usmenu suglasnost Ministra za rad, direktorom ŽTP "kao predstavnikom Ministarstva za saobraćaj i veze", predstavnikom "Ministarstva za trgovinu i turizam", direktorom robnih rezervi, "dvojica zaposlenih u Ministarstvu odbrane" koji su po funkciji načelnik i pomoćnik. "Zbog složenih zadataka civilne zaštite u ratu, Štab je organizovao neprekidni rad i dežurstvo tj. 24 časa." Republički štab, "opštinski štabovi", "opštinski rejonski štabovi" i "povjerenici po selima i zaseocima" - čine "oranizacionu strukturu".

"U sklopu civilne zaštite razvijena je služba "OiO" ("osmatranja i obaveštavanja", op. a.) po istom principu". Ta je služba razvila "službe za prisluškivanje i ometanje i služba VOJ-a u Republičkom centru za OiO, koje su veoma dobro surađivale i sa borbenim jedinicama". Nakon formiranja RŠ CZ odlukom "Predsednika Vlade" taj štab "vrši kontrolu evidencije ukupne primljene humanitarne pomoći, kao i njene raspodjele".

Otisnuti su evidencijski kartoni "tako da već više od mjesec dana kroz te kartone pratimo svaki kilogram koji uđe u skladište od Republičkog, Regionalnog, Opštinskog, seoskog pa do pojedinca". Štab je surađivao i sa "Crvenim krstom RSK", "Međunarodnim CK" i socijalnim službama kad je bila posrijedi humanitarna pomoć.
Srpska pravoslavna crkva, piše u dokumentu, pokušavala je "robu djeliti samostalno, bez evidencije", no na kraju je prepustila taj posao "Crvenom Krstu". Svi problemi glede raspodjele humanitarne pomoći, koja samo za "Sjevernu Dalmaciju" u to doba iznosi "nedjeljno" oko "160" tona samo od "Visokog Komesarijata", "uglavnom (se) uspješno prevazilaze"...

VRA OLUJA

FOKUS, 8. listopada 2004. /Nenad Piskač
HIC.hr

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre