VLADA RSK


 

 

 

Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

 

 

Domovinski rat kroz srpske dokumente

FOKUS, 29. listopada 2004.

Dossier RSK (7)

Nenad Piskač

 

Washingtonska uputa
JNA podelite Uviše delova

Početkom godine 1992. Srbima u Bosni obećano je u Washingtonu pola Bosne akoprestanu podupirati "Kninsku Krajinu", tvrde srpski izvori, i dodajukako je li tu svrhu angažiran i lord Karington


Već spomenutom u mr. Mili S.Dakiću nema razloga ne vjerovati premda objavljuje "u prognaništvu". Riječ je o autoru rođenomu u Utinji, općina Karlovac ("Dragutinovac").
Objavio je nekoliko naslova koji odmah sugeriraju ono što mu je osnovna
intencija: nametanje kolektivne krivnje Hrvatima i Hrvatskoj. Njegovi
naslovi su: Petrova mi gora mati, Petrova gora, Zloćin na Kolaricu,Spomenici NOR-a na području Zajednice opština Karlovac, Memorijalni park Petrova gora, Istorijske fotografije Petrovegore, Kruška Ilije mitraljesca, Srpska Kra
jina -historijski temelji i nastanak. Zbog prethodne bibliografije treba ozbiljnouzeti i činjenice iznesene u njegovoj knjizi Krajinakroz vjekove.

U ovomu nastavku zaustavit ćemo se na' Dakićevim prilozima iz knjige kojigovore kako su pobunjeni srpski teroristi lobirali u SAD-u i po čijim su naputcimaprovodili svoju politiku.
Dakako, to može biti i zgodna prigoda da se upitamo koliko Hrvatska imakvalitetnih lobista u pravo vrijeme na pravim mjestima... .
Nalazimo se u godini 1992. Stanoviti Zoran B. ?orđević 8. veljače šalje
telefaksom "hitno" i "strogo poverljivo" na memorandumu na čijemu zaglavljupiše "Republika Srpska Krajina, Washington Office, 06:00 PM, February 8. 1992." Milanu Babiću i Borivoju Rašuo, kako je 5. veljače "prisustvovao raspravi o Jugoslaviji u američkom Kongresu. Posle toga, razgovarao samsa par ljudi." Zanimljive su njegove ocjene i procjene Prvo konstatira da je osnovni cilj politike Europske zajednice raspuštanje komunističke JNA.
Drugi "ne previše važan" je "obaranje vlade u Srbiji. Srpski narod se, bar u Americi, ne smatra za neprijateljski".
Đorđevic navodi kako se "po fazama" nastoji JNA ugurati u "Užu Srbiju". Žali se što je Milošević "12. Jula u Beogradu i nedavnim izjavama u Hagu
priznao Avnojske granice Hrvatske...
Predsedniku Miloševicu i Vladi Srbije se trenutno na pola usta obećava
podela Bosne, a vrlo glasno obećava ekonomska pomoć Srbiji. Da bi se to ostvarilo, postavlja se. 'samo jedan' uslov 'da se prestane sa podrškom
Kninskoj Krajini"'. U tom kontekstu analizira i misiju "Lorda Karingtona u
Sarajevu". Uputa Srbima u Bosni. je sljedeća: "Kao uslov za dobijanje
'Srpske Bosne', od njih se traži da ne pomažu Kninsku Krajinu". Uputa je
poslije realizirana uspostavom Daytonske BiH. Nije čudo što je Oluja
zaustavljena na ulazu u Banja Luku.
Umjesto Velike Srbije, Srbija je dobila Malu Veliku Srbiju. S druge strane, ako je Karington o obećanju Srbima informirao Izetbegovica, onda ne čudi ni muslimansko hrvatski sukob u BiH.
"Evropska zajednica (danas Europska unija, op. a.) je izdejstvovala da SAD-u ovom momentu ne priznaju Sloveniju i Hrvatsku, pošto ovo 'ne-priznavanje' kod Srba i Vlade Srbije stvara utisak da su Sjedinjene Države neutralne .i da imaju razumevanja za njihove zahteve...".
?orđević navodi kako je cilj nepriznavanja taj da se i 'Srbi iz Bosne
zavaravaju'. "U lažnom uverenju da imaju prećutnu ili možda i potpunu
podršku EEC i SAD za opstanak u I Bosni i Srbiji, Vlada Srbije i JNA su
preuzeli zadatak da razoružaju Krajinu."
'?orđević navodi cijeli tijek događaja koji ce se zbiti na području
raspadajuće Jugoslavije, a koji ne ce dopustiti ostvarenje temeljnog srpskog cilja - ujedinjavanja RSK i Srba) u Bosni (ostvarenja Velike Srbije); Cak navodi kako će se po međunarodnom priznanju Hrvatske i BiH aktivirati i "Kosovski problem". "Evropa se nada da će mase izbeglica i oficira JNA biti toliko opterećenje za Srbiju da ce u njoj nastati ekonomski haos." Evo i protumjere: "Jedini odgovor na ovaj scenario je da se JNA odmah podeli na više delova. Time ce se pojedinim srpskim teritorijama dati mogućnost da se samostalno brane i na izvestan način zadovolji zahtev Zapada o raspuštanju JNA..Dakle, neophodno je razbit JNA na Vojske: Bosanske Krajine, Muslimanske Bosne, Srpske Krajine, Makedonije i Srbije. Tom podelom izbegla bi se medijska i politička optužba da je JNA vojska centralne komunističke Vlade u Beogradu. Jasno bi se naglasilo da je vojska lokalna i da ima za jedini cilj zaštitu lokalnog stanovništva. Ovom podelom JNA onemogućilo bi se izazivanje sukoba po sistemu teranja okupatorske JNA sa teritorija koje traže nezavisnost. Formiranje lokalnih armija je i jedini način da se sačuvaju ljudi koji rade u JNA.U protivnom, svi će biti saterani u Užu Srbiju, gde neće biti uslova za normalan život svih njih i vrlo brzo, većina ce se naći na ulici. Formiranjem lokalnih armija, naglasilo bi se i pravo Srba da žive na tim područjima. Sada je čelom svetu predstavljeno da je JNA srpska vojska, koja je došla iz Srbije i okupirala sve ostale delove Jugoslavije. Zahtevi za povlačenja JNA u Srbiju cesto su zato praćeni i nadom da ce se srpsko stanovništvo povuci sa njom." Za mogućnost plana samoevakuacije Srba znalo se, dakle, i u Washingtonu početkom 1992. godine.
Napokon evo i washingtonskog. velikosrpskog zaključka: "Za Srpsku i Bosansku Krajinu je to jedini put. Vi, da biste opstali, morate da se odvojite od JNA i Srbije. Morate izdržati rat za samoopredeljenje i to samostalno. U protivnom, svima vama preti iseljavanje u Srbiju. Srbija je u previše lošem ekonomskom stanju dabi vam pružila normalne uslove za život. To otprilike znaci, da vi, ukoliko želite iole pristojno da živite, morate da odbranite teritorije na kojima ste 'sada. Odbrana Kninske Krajine je tu presudna. Ukoliko padne Kninska Krajina, narod u Bosni i Srbiji, kome moral i sada nije previše visok, izgubiće svaku nadu i počeće opšte rasulo i bežanje. Bosanska Krajina ce u tom slučaju pasti kao kula od karata,a Kosovo neće niko ni pokušati da' brani.
U ovom momentu, treba odugovlačiti sa dolaskom Ujedinjenih Nacija u Srpsku Krajinu, da bi prošao referendum u Bosni. Tada ce se problemi naglo proširiti i U.N. neće više moći da ih kontroliše. U.N. nemaju para za 50.000 vojnika, koliko im treba da kontrolišu ćelu Bosnu i Krajinu. Suočen sa prevelikim problemom, Zapad će odustati od pritiska i ostaviti Srbe na miru. Zato morate biti čvrsti i izdržati. Ne obazirite se na Miloševica i JNA. Oni trenutno samo pokušavaju da se umile Zapadu preko vaših ledjane shvatajući da je upravo njihovo uništavanje cilj Zapada. Pozdrav, Zoran B. Djordjević." .
Zoran B. Đordević iz terorističkoga gnijezda "Washington Office Republike Srpske Krajine" bio je iznimno informiran.
Sve što je predvidio u faks poruci Milanu Babicu u Kninu, uglavnom se i ostvarilo. Tako možemo zaključiti da dio velikosrpskoga terorističkog nasrtaja godine 1992. strateški preuzimaju od Beograda i Miloševica i neki vanjski čimbenici, s kojima je teroristički informator Zoran B. Đordević nakon rasprave u američkome Kongresu "razgovarao". Sigurno je, međutim, da se političko krilo Srba "Kninske Krajine"nije inje ce zadovoljiti činjenicom što je njihova "Krajina" hrvatskom Olujom otpuhana, dok je "Bosanska Krajina" ostala. Otuda danas i nove optužbe, za "etničko čišćenje" Srba u Hrvatskoj, otuda, dakle,
i sotonizirajuće optužbe hrvatske države za zločinački pothvat zločinačke
organizacije.
(U sljedecemu broju: Što je washingtonska veza savjetovala Karadžiću i
Brđaninu)


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre