HIC grbovi-500-100PARLAMENTARNI IZBORI
2020.16.lipnja 2020.
PARLAMENTARNI IZBORI
Domovinski pokret objavio gospodarski program i nositelje lista

Miroslav Škoro, domovinski pokretDomovinski pokret u ponedjeljak je predstvio gospodarski program, pri čemu je njegov čelnik Miroslav Škoro ustvrdio da je Hrvatska gospodarski danas u dužničkom ropstvu i u položaju kolonije.

"Hrvatska je danas kolonija, iz kolonije se izvlače novci i u njoj se čeka da odnekuda dođe poklon i donacija. Tako to doživljavaju ljudi koji vode ovu zemlju. S druge strane smo u dužničkom ropstvu", rekao je Škoro na konferenciji za novinare.

Gospodarski program podijeljen u sedam točaka predstavili su kandidat na parlamentarnim izborima Ante Rončević i nositeljica liste u IV. izbornoj jedinici Vesna Vučemilović.

Rončević je ustvrdio da je program vođen prema ciljevima demografskog oporavka i razvitka, snažnog rasta životnog standarda, cjelovitog održivog razvitka, a gradit će se na reindustrijalizaciji Hrvatske.

Osvrnuo se na energetsku politiku, demografiju i digitalizaciju zaključivši da bez razvitka industrije nema niti povećanja BDP-a, većih plaća i mirovina te većih socijalnih davanja. "Mi ćemo i kroz ulaganja u digitalizaciju, u nove tehnologije, riješiti se korupcije i svih onih jalovih stvari koje rastaču hrvatsko biće", poručio je. 

Govoreći o poljoprivrednoj politici, Vučemilović je kazala da je kriza uzrokovana epidemijom koronavirusa pokazala nužnost samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje.

Porezna politika

"Poljoprivredni poticaji moraju biti učinkovito i tranpsaretno plasirani", kazala je dodavši da je unatoč ulaganjima naša poljoprivredna proizvodnja iz godine u godinu manja. 

Za hrvatski turizam, koji je danas "više položajna renta nego ozbiljna gospodarska grana", nužna je diverzifikacija turističkih proizvoda.

Domovinski pokret će se u poreznoj politici zalagati za povećanje osobnog odbitka za uzdržavanu djecu, stimulaciju prve kupnje objekta za stanovanje, uvođenje jedinstvene stope poreza na dobit od 12 posto za poduzetnike, a žele i smanjiti PDV na turističke usluge na 10 posto.

Upitana zašto se gospodarski program ne temelji na konkretnim mjerama već na detekciji problema u gospodarstvu, Vučemilović je odgovorila da su se koncentrirali na ono što smatraju da je bitno. 

"Detekcija problema je bila ključ, određena rješenja smo još razvijali, no u ovom trenutku, kada još uvijek ne znamo u kakvu ekonomsku krizu upadamo, mislim da bi bilo neodgovorno davati obećanja. Veliko je pitanje što će nas dočekati na jesen", poručila je.

Škoro je dodao da kao poduzetnik u gospodarskim programima najvećih hrvatskih stranaka ne vidi ništa novo. 

"Nemojte tražiti od nas da vam dajemo spisak da ćemo napraviti u gospodarskoj politici ovo ili ono. Mi smo vrlo jasno i glasno rekli kako je važna odgovornost i da su ti odnosi izgrađeni na zdravim osobama, a sada su postavljeni tako da su uhljebnički i klijentelistički", poručio je.(glasistre.hr)

Gospodarski program Domovinskog pokreta OVDJE

Ključne točke izbornog programa Domovinskog pokreta OVDJE

NOSITELJI IZBORNIH LISTA

1. Zlatko Hasanbegović
2. Miroslav Škoro
3. Davor Dretar
4. Vesna Vučemilović
5. Ivan Penava
6. Stjepo Bartulica
7. Slaven dobrović
8. Carla Konta
9. Hrvoje Zekanović
10. Ruža Tomašić


HIC.hr
foto:

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre