HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

zlatnici i srebrnjaci

Atena extra djevičansko maslinovo ulje


08.veljače 2021.
U ZAGREBAČKOJ I LIČKO-SENJSKOJ ŽUPANIJI
Učenici srednjih škola danas u klupama

srednjoškolici

Svi srednjoškolci u Zagrebu i Ličko-senjskoj županiji danas se vraćaju u školske klupe. U ostalim županijama nastava će se u sljedećih tjedan dana uglavnom održavati kao i do sada - u učionicama za osnovnoškolce i maturante, a na daljinu za ostale srednjoškolce. Stručna praksa nastavlja se provoditi u redovitom obliku u školama, odnosno kod poslodavaca, dok učenici umjetničkih škola individualnu nastavu i dalje polaze u školi.


Danas se vraća dodatnih gotovo 30 000 zagrebačkih srednjoškolaca, sve one škole koje su radile po modelu A u prvom polugodištu od danas će raditi po istom tom modelu, rekao je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić dodavši da "danas imamo 114 zaraženih učenika i 86 zaraženih djelatnika".

- Vjerujemo da će biti sve u najboljem redu, škole su spremne i sve će se, nadam se, odvijati u pozitivnom smislu, rekla je Valentina Zdunić, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Ličko-senjske županije.

 

 

 


Drugo polugodište počelo 18.siječnja

Drugo školsko polugodište učenicima je počelo 18.siječnja. U klupe su se vratili učenici 1-4 razreda i maturanti: Svi ostali nastavu će pratiti online. Prvi dan nastave počet će vježbama evakuacije u slučaju potresa. U Sisačko-moslavačkoj županiji početak se odgađa u 17 škola.U Sisačko.moslovačkoj županiji nastava se odlaže za 2 tjedna

Uz koronavirus, početak drugog polugodišta zakomplicirao je i potres pa je u Sisačko-moslavačkoj županiji početak bilo kakve nastave odgođen za dva tjedna u 17 škola. Glazbena škola u Sisku samo je jedna od 9 koja je dobila crvenu naljepnicu i nije uporabljiva, a potres je početak drugog polugodišta u odgodio za dva tjedna na području Sisačko-moslavačke županije za 5475 učenika iz 17 škola.

Samo mali broj će pratiti nastavu u učionicama

''Naša škola se neće tako brzo moć staviti u funkciju jer su oštećenja velika. Eventualno prelazak na klasičan model nastave može biti rješenje da prijeđemo u neku drugu školu kao podstanari'', izjavio je 14. siječnja Robert Groza, ravnatelj I. Osnovne škole Petrinja

''38 djece, objekti njihovi imaju ili crvene ili žute naljepnice, od njih 38, osmero je djece s Petrinjskog područja. Neka od te djece su tek jučer dobila kontejnere i tek jučer su zbrinuti'', izjavila je 14. siječnja ravnateljica Srednje škole Glina Marija Margušić Novosel.

Gradonačelnica Siska bila je za početak nastave u gradskim osnovnim školama, roditelji i nastavnici peticijom su tražili odgodu. 

''Ravnatelji su me obavijestili da nemaju kadra jer većina koristi 10 dana plaćenog dopusta, kasnije sam saznala da je to još 5 dana temeljem kolektivnog ugovora i da nemaju s kim raditi od ponedjeljak i primiti djecu'', rekla je Kristina Ikić Baniček.

U Srednjoj školi Petrinja nastave više neće biti, ali za administrativne poslove unajmili su kuću i pokrenuli kampanju za novu školu do 15. svibnja. Drugo polugodište bez odgode počet će online. 

''Vidjet ćemo tko nam se sad prvi tjedan uspije zakačit, kakve ima uvjete, što nedostaje i tu ćemo u suradnji s županijom i ministarstvom opremu dostaviti. Naravno, u tih prvih tjedan-dva dana neće se raditi na nastavi ništa nenadoknadivo'', rekao je 14. siječnja Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole
Petrinja.


hrvatski šah, komplet

 

Strah od nesigurnih škola

Tako će samo 1300 učenika nižih razreda osnovnih škola i 200 maturanata u Sisačko-moslavačkoj županiji u ponedjeljak nastavu pratiti u učionicama.

''Sigurno će biti i onih učenika koji će negdje drugo upisati se u škole posebno oni koji su ostali bez domova i preselili se. Nadamo se što prije obnoviti školske objekte. Svi bi tijekom ove školske godine na neki način trebali sjestit u školske klupe, samo ne u svoje'', kazao je Darjan Vlahov, pročelnik Odjela za prosvjetu, kulturu i sport Sisačko-moslavačke županije.

Strah od nesigurnih škola nakon potresa muči i roditelje u Zagrebu- brojne inicijative od gradskog ureda tražile su dodatne preglede statičara, siguran boravak i put do škole. 

''Ja osobno sam putem od dna Gundulićeve kuda moje dijete ide do škole fotografirala neke krovove gdje se vide cigle kako su zapele za oluk. Znači treba samo malo jači vjetar ili novi potres koji više nije nešto neuobičajeno da bi te cigle pale'', kazala je 14. siječnja Irena Šekez Sestrić iz Inicijative roditelja za siguran put do škole.

Iz gradskog ureda za obrazovanje poručuju sve škole u koje će danas doći učenici su sigurne, a nastava će početi vježbama evakuacije.

Drugo polugodište u Zagrebu i u drugim županijama

Pročelnik zagrebačkog Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić naglasio je u Dnevniku HTV-a kako je većina zagrebačkih škola obnovljeno prije 7. rujna prošle godine, prije početka školske godine. Istaknuo je da se jedan dio škola još uvijek obnavlja, te da su radovi u tijeku osim u dvije škole, gdje traju natječajni postupci.

Lovrić je poručio roditeljima  da su zagrebačke škole sigurne, te da roditelji bez ikakvih poteškoća mogu poslati djecu u školu. Kazao je kako je jedan dio zagrebačke oporbe iskoristio strah od potresa za svoje političke probitke, ali i da jedan dio oporbe ipak to nije učinio.

- Napravili smo izuzetno puno, i kao što je pokazao potres na području Petrinje, koji se osjetio i u Zagrebu, ni jedan od tih školskih objekata koji smo obnovili, nije stradao. To znači da je obnova izvršena kvalitetno i dobro.

Nakon produljenih zimskih praznika u školske klupe vraćaju se učenici nižih razreda i maturanti, svi
ostali nastavu će pratiti online. Ali, to ne vrijedi za Primorsko-goransku i Istarsku županiju- ondje će nastavu u učionicama imati samo niži razredi bez maturanata.

'Da se sačuvamo jer korone ima i još nije počelo  ni cijepljenje onako kako bi trebalo biti u većem broju i postoje naznake da ipak učenici prenose virus, možda ne obolijevaju, ali voze se javnim prijevozom, okupljaju se'', rekao je 12. siječnja Alen Vukelić, ravnatelj Medicinske škole u Rijeci.

Drugo polugodište tako počinje s puno neodgovorenih pitanja, najvažnije kada se svi ostali učenici vraćaju u škole.

 

 

 


 HRT/ HIC.hr
foto:jabukaTV


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre