HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet
zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja

24.veljače 2021.
BITKA ZA CJEPIVO
Astra Zeneca opet šteka s isporukom dogovorene količine cjepiva za EU


cjepivo protiv covida

AstraZeneca će u drugom kvartalu godine najvjerojatnije isporučiti manje od polovice cjepiva protiv Covida-19 koje je ugovorila s Europskom unijom, kazao je u utorak europski dužnosnik Reutersu.

Očekivani manjak dolazi nakon velikog smanjenja isporuka već u prvom kvartalu i mogao bi ugroziti namjeru EU-a da do ljeta cijepi 70 posto odraslog stanovništva.

Europski dužnosnik, koji je izravno uključen u razgovore s britansko-švedskom tvrtkom, rekao je da je AstraZeneca obavijestila Bruxelles da će "u drugom kvartalu isporučiti manje od 90 milijuna doza". 

Prema ugovoru s EU-om, AstraZeneca je u tome razdoblju trebala isporučiti 180 milijuna doza cjepiva.

Glasnogovornik AstraZenece je kazao da tvrtka naporno radi kako bi povećala produktivnost za europski lanac isporuke.

Glasnogovornik Europske komisije, koja koordinira pregovore s proizvođačima, izjavio je da ne može komentirati razgovore koji su povjerljivi.

Dodao je da bi Unija, bez obzira na situaciju s AstraZenecom, trebala imati dovoljno doza ako ostali proizvođači dostave ugovorene količine cjepiva.

AstraZeneca bi do kraja lipnja Europskoj uniji mogla isporučiti oko 130 milijuna doza, daleko ispod 300 milijuna koliko se obvezala.

EU se suočava i s kašnjem isporuka Pfizer/BioNTech cjepiva i cjepiva Moderne. Neke članice EU-a poput Mađarske koriste i cjepiva proizvedena u Rusiji i Kini.


2.veljače 2021.
Iako su strogo povjerljive u javnosti procurile cijene cjepiva

Europska unija, pod pritiskom zbog spore kampanje cijepljenja, potpisala je šest ugovora s proizvođačima cjepiva protiv covida-19: tri su odobrena, ali je njihova proizvodnja znatno usporena.

Europska komisija koja pregovara u ime 27 svojih članica, prednaručila je ukupno 2,2 milijarde doza. Na zemljama članicama je da finaliziraju narudžbe i organiziraju raspodjelu doza.

Cjepivo njemačko-američkog dvojca BioNTech-Pfizera prvo je koje je krajem prosinca odobrio europski regulator, nakon njega je 6. siječnja odobreno cjepivo američke Moderne.Zadnje odobrenje 29.siječnja dobila je i švedsko-britanske AstraZenece. Sva tri cjepiva daju se u dvije doze, dakle za svaku osobu potrebne su dvije doze.

EU je do 1. veljače dobio 18,5 milijuna doza, od kojih 17,6 milijuna Pfizer/BioNTecha i 854.000 Modernina cjepiva. Ukupno gledano, dvadeset sedmorica su u prosjeku ubrizgala 2,4 doze na sto ljudi, uz znatne razlike između zemalja.


Pfizer/BioNTech: 600 milijuna prednaručenih doza

Prvi ugovor potpisan jesenas predviđao je dopremu 200 milijuna doza do rujna 2021. i 100 milijuna doza nešto kasnije. Drugi ugovor potpisan je 8. siječnja za dodatnih 300 milijuna doza, kojih isporuka treba početi u drugom tromjesečju.

BioNTech i Pfizer su u ponedjeljak potvrdili da su kadri isporučiti EU-u još 75 milijuna doza u drugom tromjesečju.


Moderna: 160 milijuna doza

Zemlje članice su u siječnju izvijestile o znatnom smanjenju isporuka Modernina cjepiva proizvedenog u Švicarskoj.

No, kao i kod Pfizer/BioNTechova cjepiva, proizvodni rokovi su poštovani, misli Bruxelles: prošlog tjedna isporučena su 4 milijuna doza, od kojih 3,5 BioNTechovih i 500.000 Moderninih, što je "100 posto očekivane količine u tom razdoblju".

Hrvatski šah, set

AstraZeneca: 400 milijuna doza

Laboratorij je 22. siječnja izvijestio o problemu "u proizvodnji" u pogonu u Seneffeu u Belgiji, poručivši EU-u da će mu u prvom tromjesečju moći isporučiti tek 31 milijun od oko 120 milijuna doza koliko je bio obećao.

Opskrbu dvadeset sedmorice trebala je osigurati još jedna tvornica u Nizozemskoj i dvije u Velikoj Britaniji.

EU bijesna na Astra Zeneca koja je drastično smanjila isporuku, iz te kompanije poručuju ugovor s Europskom unijom nije obvezujući

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u nedjelju da će AstraZeneca u prvom tromjesečju na kraju isporučiti 40 milijuna doza, što je znatno manje od očekivanog.

AstraZenecino cjepivo je jednostavnije za proizvodnju i praktičnije za dopremu jer ne zahtijeva veoma niske temperature kao Pfizer/BioNTechovo i Modernino. Njegova primjena u EU-u počinje u drugom tjednu veljače.

 

Cjepiva koja još čekaju odobrenje

EU je potpisao i ugovore s francusko-britanskom tvrtkom Sanofi-GSK (300 milijuna doza), s njemačkom CureVac (405 milijuna doza) i američkom Johnson&Johnson (400 milijuna doza).

Kako navodi Komisija, oko 100 milijuna doza Johnson&Johnsonova cjepiva moglo bi se isporučiti do kraja rujna bude li odobreno.

Izvršno tijelo EU-a usto je zaključilo načelne pregovore s američkim Novavaxom (100 milijuna doza) i francusko-austrijskom Valnevom (60 milijuna doza).

Cijena cjepiva

Cijene koje je ugovorila Komisija, koje su strogo povjerljive, sredinom prosinca je nehotice otkrila belgijska državna tajnica za proračun: cijena doze kreće se od 1,78 eura za AstraZenecino cjepivo do 14,70 eura za Modernino. Pfizer/BioNTechovo košta 12 eura.

AstraZeneca je ocijenila da je ukupna vrijednost cjepiva za EU 870 milijuna eura, što se može vidjeti i u ugovoru koji je Komisija u petak objavila na internetu.Đikićev tim dobio potporu za istraživanje cjepiva


Ministarstvo znanosti njemačke države Hessen dodijelilo je osam milijuna eura projektu ENABLE koji vode prof. Ivan Đikić i prof. Maike Windbergs sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu s ciljem istraživanja novih lijekova protiv koronavirusa i bakterija otpornih na antibiotike.

Projekt ENABLE bavi se korištenjem inovativnih tehnologija u stvaranju novih lijekova protiv upalnih i zaraznih bolesti, priopćio je hrvatski znanstvenik Ivan Đikić čiji je tim od početka pandemije fokusiran na istraživanje koronavirusa.

Sveučilište Goethe, zahvaljujući timskom radu i suradnji znanstvenika, prepoznato kao jedan od najuspješnijih centara istraživanja covida-19 u Njemačkoj.

- Posebno je značajan projekt koinfekcija bakterijama i koronavirusima o čemu se za sada malo zna. Upalni procesi su zajednički bakterijama i virusima, no neophodno je saznati više o akutnim promjenama u lučenju citokina i imunološkim reakcijama kod pacijenata zaraženih u isto vrijeme koronavirusom i raznim bakterijama, naglasio je voditelj projekta Ivan Đikić

Ova izdašna financijska potpora omogućit će njegovom timu korištenje modernih tehnologija, poput kemijskih proba i bioloških lijekova, za otkrivanja novih specifičnih lijekova protiv covida i upalnih procesa kod brojnih bolesti poput tumora i kardiovaskularnih bolesti.

- Premda imamo već razvijena cjepiva koja štite od širenja zaraze, potrebe za lijekovima protiv covid bolesti i dalje su velike. Posebno je to važno za osobe koje obole od covida-19 i razviju teške simptome, dodao je Đikić.


HRT/ HIC.hr
foto:arhiv

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre