HIC zastave-stalci-koplja
vijesti-aktualno


UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi
31.siječnja 2020.
TUŽBA SLOVENIJE PROTIV HRVATSKE
EU sud nije nadležan za slovensku tužbu protiv Hrvatske

pirangejt

Sud Europske unije proglasio se Luxembourgu nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici.

Odluku je na hrvatskom jeziku pročitao predsjednik Europskog suda Koen Lenaerts.

U presudi stoji i da su dvije države članice ipak obvezne, u skladu s člankom 4. Stavkom 3, lojalno surađivati na pronalaženju konačnog pravnog rješenja tog spora sukladno međunarodnom pravu.

S ovom odlukom Sud je prihvatio hrvatski prigovor o nenadležnosti i postupak se automatski obustavlja. Odluke Suda EU-a su konačne i nema žalbe.

Premijer Andrej Plenković na Twitteru je objavio da poziva Sloveniju na bilateralne pregovore i dijalog kako bi došli do obostranog prihvatljivog i trajnog rješenja graničnog pitanja.Podsjetimo

Nezavisni odvjetnik EU suda Estonac Priit Pikamae, ranije se izjasnio da taj sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, objavljeno je u srijedu u Luxembourgu.

- Svojim mišljenjem nezavisni odvjetnik Priit Pikamae Sudu predlaže da se proglasi nenadležnim za odlučivanje o tužbi koju je podnijela Slovenija, rekao je, pročitavši sažetak mišljenja, nezavisni odvjetnik Maciej Szpunar.

- U sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, nezavisni odvjetnik Priit Pikamae smatra da Sud Europske unije u tom pitanju nije nadležan, istaknuo je. Szpunar je zbog odsutnosti Pikamaea 
pročitao mišljenje estonskog stručnjaka.

torbe tkanicaSve o ovoj pirangejtu na HIC portalu

hrt.hr/HIC.HR
foto:
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre