HIC
HIC-aktualno

zlatnici i srebrnjaci

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

 

 

18.ožujka 2021.
ODABRANO EUROPSKO STABLO 2021.GODINE
Pobjednik je hrast iz Španjolske, čokoladno stablo-ladonja iz Medulina je na 10.mjestu

čokoladno stablo-ladonja u Medulinu


U srijedu 17.ožujka u Bruxellesu je održana svečanost proglašenja pobjednika međunarodnog natjecanja Europsko stablo 2021. godine. Proglašenje je obavljeno tjekom konferencije Planting for the future.
Pobjednik je tisućuljetni hrast iz Španjolske. Na ovogodišnjem natjecanju Hrvatsku je ponosno predstavljalo čokoladno stablo- ladonja iz Medulina koje je s osvojenih 31.283 glasova zauzelo visoko 10 mjesto.

Pobjednik je dobio 104.264 od ukupno 604.544 pristiglih glasova. Drugo mjesto je osvojila talijanska platana a na trećem mjestu je predstavnik Ruske federacije, također iz porodice platana.

1. španjolski hrats, 1000 godina staro stablo iz Lecine, Španjolska
2. platana iz Curinge, 1000 godina staro stablo, Španjolska
3. drevna azijska platana, 284 godine staro stablo, Dagestan, Rusija
4. platana Pedra , 182 godine staro stablo, Portugal
5. lipa sv.Ivana Nepomuka, 150-170 godina staro stablo, Poljska
6. drevno majčino stablo, 345 godina staro stablo , Nizozemska
7. jabuka nedaleko od Lidmana, 70 godina staro stablo, Češka
8. crna topola, 200-300 godina staro stablo, Francuska
9. judino drvo, 250 godina staro stablo, Mađarska
10. čokoladno stablo-ladonja iz Medulina, 115 godina staro stablo. Hrvatska


Prošle godine hrvatski predstvnik „Zaljubljeni ginko iz Daruvara“ zauzelo je 2. mjesto s osvojenih 28.060 od ukupno 285.174 glasova.

Uz čestitke ovogodišnjim pobjednicima, čestitke i organizatorima natjecanja, konzorciju kojega predvodi organizacija Environmental Partnership Association  (EPA), jer je uspjeh cjelokupnog ovogodišnjeg natjecanja nadmašio sva očekivanja. U  odnosu na prošlu godinu natjecanje je doslovno naraslo za više od 2 puta.

 

Više od 6 mjeseci, od ideje da ju se kandidira na nacionalno natjecanje za Hrvatsko stablo 2020., u kojemu je predominantno pobijedila, za nju i s njom disali su i zajedno s njom sanjali mještani općine Medulin. Ostvaren je niz aktivnosti i suradnji, pokrenuti su novi projekti, poput njenog kloniranja, u suradnji sa Hrvatskim šumarskim institutom, zatim analize njenog zdravstvenog stanja sa Franom Poštenjakom „doktorom za stabla“ s kojim će Općina Medulin suradnju i nastaviti, a tu je i posjet profesora Vinka Paulića i njegovih stručnjaka sa Šumarskog fakulteta, koji su pripremili elaborat o ladonji i dali preporuke za daljnju brigu o tom stablu. Ovaj je „tretman“ ladonja osvojila pobjedom na prošlogodišnjem nacionalnom natjecanju. S njom u mislima ostvarena je na području općine Medulin, akcija sadnje u sklopu ovogodišnje kampanje kolektivne sadnje „Zasadi stablo, ne budi panj!“ u koju se u jednom danu uključilo više od 100 mališana, iz područnih vrića Vinkuran, Pomer i Premantura te iz područne osnovne škole Banjole.

 

 

 

Ova i druge aktivnosti je Općina Medulin realizirala s djecom vrtićke i osnovnoškolske dobi, one su koje najviše vrijede! Najmlađi su mještani tako učili o ladonji i značaju stabala za život ljudi i našeg planeta kroz prezentacije stručnjaka šumara sa fakulteta šumarstva i šumarskoga instituta, djeca iz DV Medulin osmislila su i recitirala pjesmicu posvećenu ovom stablu, gostujući u emisiji Dobro jutro Hrvatska, mališani iz naših vrtića i učenici OŠ dr. Mate Demarin s PO Banjole, i nižih i viših razreda izradili su više od stotinu predivnih likovnih radova na temu ladonje, prave umjetničke radove. Ne zaboravimo ples, taj univerzalno razumljiv jezik, kojim su mališani iz vrtića, plesači Plesnog studija Pirueta i djelatnici Općine Medulin, ladonji u čast, izveli plesni izazov na Medulinskoj placi te koji je zabilježen kamerom kao drugi promotivni video spot posvećen upravo „Najstarijoj Medulinki“ – ladonji s medulinske place.Bila je ona i tema nekoliko konferencija za medije, velikog broja najava i objava, zabilježena je u proteklom periodu na nebrojeno mnogo fotografija. 

A sve se navedeno dešavalo tijekom najkraćeg mjeseca u godini, tijekom prošle veljače u kojoj se i glasalo za Europsko stablo godine, stoji u priopćenju koje je izdao organizator projekta kandidature medulinske ladonje za Hrvatsko stablo 2020. i Europsko stablo 2021. godine

 


HIC.hr
foto:
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre