HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
HIC-vijesti-gospodarstvozlatnici i srebrnjaci

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

 


03.veljače 2021.
BIVŠA MINISTRICA GOSPODARSTVA
Martina Dalić nova je predsjednica Upreva Podravke

Marina Dalić, Plenković i Jandroković

Bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić danas je nakon sjednice Nadzornog odbora Podravke u Koprivnici imenovana predsjednicom te kompanije. Vijest je o imenovanju potvrdio i Nadzorni odbor (NO).

Nakon sjednice novinarima su se obratili predsjednik NO Želimir Vukina i Martina Dalić .

"Mi smo sretni da smo u tako kratkom periodu nakon tragične i prerane smrti gospodina Pucara, uspjeli od većinskih dioničara dobiti prijedlog koji smo danas usvojili. To je bitno iz razloga što se kompanija nalazi u trenutku kada kompanija razvija novi petogodišnji strateški plan”, kazao je Želimir Vukina.


Velika mi je čast što je Nadzorni odbor donio odluku kojom me imenovao predsjednicom Uprave Podravke. Iznimna mi je čast voditi kompaniju ovakve tradicije. To je naravno i velika odgovornost i upravo zbog te odgovornosti željela bih istaknuti da sam u prethodnom razdoblju razgovarala sa svim najvećim dioničarima kompanije koji su mi potvrdili da je njihov cilj još veći rast Podravke. Smatram da to odgovara i željama radnika. Upravo to zajedničko suglasje dioničara oko najvažnijeg cilja kompanije je razlog zbog kojeg sam odlučila privhatiti ovu dužnost", kazala je Dalić i dodala da se veseli radu sa svojim timom i s radnicim Podravke.

"Želim se zahvaliti članovima Nadzornog odbora, dioničarima na iskazanom povjerenju, a najviše Vladi Republike Hrvatske i Andreju Plenkoviću na iskazanom povjerenju", kazala je Dalić.

Novinari su pitali o kritikama na njen dolazak na mjesto predsjednice Uprave. Dalić je kazala da ne može i da nije u mogućnosti komentirati proces koji su dioničari, a to znači mirovinski fondovi i RH koristili i način na koji su dogovorili ovaj prijedlog.

Poručila je da joj je osobno iznimno drago da je prijedlog za njeno imenovanje iskazao najveći pojedinačni dioničar, a to je Vlada Republike Hrvatske.

Odgovorila je i na pitanje o aferi Borg.

hrvatski šah, komplet


"Pokazali smo da se mi u Hrvatskoj možemo nositi s ekonomskim problemima"

"Kad sam dala ostavku na mjesto potpredsjednice Vlade, tada sam to objasnila. Još pri tome stojim. Troškove spašavanja Agrokora ni na koji način nije snosila država. Ja stoga mislim da posao koji je objavljen u Agrokoru, koji sam ja u velikoj mjeri vodila predstavlja jedno veliko iskustvo i veliku referencu za ovaj posao. To je ekonomski proces koji je uspio i njime smo pokazali da se mi u Hrvatskoj možemo nositi s ekonomskim problemima”, poručila je Dalić.

Kazala je da namjerava raditi i živjeti tijekom radnog tjedna u Koprivnici kako bi ubrzala proces upoznavanja kompanije, Grada i lokalnih odnosa.

 


Na godinu dana


Imenovanje nove predsjednice je na godinu dana a tek sljedeće godine uprava Podravke bi trebala
imenovati novog predsjednika na novi petogodišnji mandat. U upravi bi trebali ostati i sadašnji članovi Davor Doko, Marko Đerek, Ljiljana Šapina i Hrvoje Kolarić, prvi čovjek Belupa.

Zanimljivo, sadašnji potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Zdravko Marić jučer je tvrdio da ne zna ništa o tome tko će postati predsjednik Uprave u najvažnijoj kompaniji u zemlji u kojoj država ima udio od 25,5 posto, dakle kontrolni paket, i kao najveći pojedinačni vlasnik još uvijek zadržava pravo predlaganja čovjeka za čelnu poziciju. Naravno, državi je prethodno nužan dogovor s mirovinskim fondovima koji u Podravci zajedno drže paket od 52,5 posto, pa onda imaju i većinu od pet članova u nadzornom odboru.

Podsjetimo, Martina Dalić je izabrana za predsjednicu Uprave Podravke nakon što je njezin prethodnik
Marin Pucar (50) u siječnju mjesecu preminuo od teške bolesti.


poslovni.hr/ hic.hr
foto:
arhiv


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre