HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
HIC-vijesti


zastave-stalci-koplja


zastava na stalku
Atena extra djevičansko maslinovo ulje

08.svibnja 2021.
POMOĆ GRADIŠĆANSKIH HRVATA
Obitelj Brajković u Čučerju dobila svoj novi dom

montažna kuća za obitelj  Brajković u ČučerjuSedmočlana obitelj Divić-Brajković iz Čučerja u prošlogodišnjem je zagrerbačkom potresu ostala bez svog doma. Sada mogu biti mirni jer zahvaljujući gradišćanskim Hrvatima uselit će se u novu kuću a pomoć stiže i drugim obiteljima.


Ova,a i mnoge druge obitelji, nakon potresa u ožujku napustilo je svoj dom.Pripremili su dokumentaciju, srušili kuću, a onda ih je dočekalo ugodno iznenađenje. 
- Na našim vratima se stvorila Udruga "Hrvat S.A.M." iz Gradišća s fra Božidarom Blaževićem i oni su nam ponudili da nam izgrade ovu kuću, rekla je Vlatka Divić. 

- Zahvaljujući brizi svih radnika i firmi mi smo kroz dva tjedna uspjeli sagraditi kuću a u narednim danima kuća će biti useljiva, rekao je fra Božidar Blažević, predsjednik Udruge gradišćanskih Hrvata "Hrvat S.A.M.". 
U gradnji su, uz gradišćanske Hrvate, pomogli Grad Zagreb, država i Caritas. Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelena Lončar obitelji je uručila dva čeka po 10 tisuća kuna za kupnju potrebitog namještaja odnosno ono što im je potrebno za uređenje unutarnjeg dijela kuće.

Na Banovini se planira gradnja više od 20 drvenih montažnih kuća poput ove. Inicijativa je to biskupa iz Austrije.

- Ova inicijativa bila je samo moguća jer smo bili složni, jer smo se trudili zajedno ovdje nešto ostvariti, rekao je Egidije Živković, biskup Željezanske biskupije u Austriji.

A u Čučerju su dovršeni temelji za montažni župni dvor, koji će također uskoro biti podignut.
montazna kuća iz Gradišća za Čićerje
foto:montažna kuća iz Gradišća

Gradiščanski Hrvati pomažu obnovu potresom pogođeng zagrebačkog i petrinjskog područja

26.travnja 2021.: Hrvati diljem svijeta mogu biti udaljeni od svoje rodne grude ali nikada ne zaboravljaju svoju domovinu piše portal croexpress.eu. Razorni potresi koji su pogodili zagrebačko i petrinjsko područje malo koga su ostavili ravnodušnim. Stoga su se ljudi dobra srca još jednom odlučili iskazati i pomoći onma kojima je pomoć potrebna. Svakodnevno pristižu materijalne i financijske donacije, a plan je i u Banovini i Zagrebu skupiti oko dva milijuna eura i obnoviti 20 kuća.

Jedan od pokretača inicijative je predsjednik zagrebačke podružnice Udruge Hrvat S.A.M fra. Božidar Blažević. Za dnevnik nove TV je otkrio kako se prikupljaju donacije.

“Zahvaljujući svih deset austrijskih biskupija i zemaljskih vlada Austrije, našli smo partnere u Hrvatskoj, u Ministarstvu graditeljstva, Gradu Zagrebu, ministru Darku Horvatu i gradonačelnici Jeleni Pavičić Vukičević i uspjeli sagraditi prvu kuću u gradu Zagrebu”, kazao je fra Božo.

Otkrio je tako i kriterije za dobivanje pomoći: ”Želimo pomoći svima koji imaju pet ili više članova obitelji, a to određuje mjesni Caritas, odnosno lokalne vlasti i socijalne institucije”.

Sakupljeni novac biti će utrošen za gradnju montažnih drvenih kuća za žrtve potresa. Prva kuću je u četvrtak, 22. travnja, iz hale tesarskoga poduzeća Golubić u Željeznom koje je i razvilo prototip, ukrcana na transportni teretnjak. Namijenjena je sedmočlanoj obitelji iz zagrebačkog Čučerja koja je ostala bez kuće u zadnjem potresu.

Prezadovoljni smo i presretni! Puno toga smo sami napravili, ali uz pomoć dobročinitelja smo dobili kuću i nećemo ići u kredit što bi moja kći i zet otplaćivali narednih 30 godina”, zahvalno govori Veronika Brajković.

Dosada su ovom akcijom prikupljen novac za tri montažne drvene kuće. Jednu je darovala dijeceza Željezno, drugu Gradišćanska zemaljska vlada a treću su darovale luteranske župne općine Gradišća i Evangelička Đakonija, kazao je dijecezanski biskup Egidije Živković. Nada se kako će se sakupljanjem milodara moći financirati još nekoliko kuća. Biskup je pozvao i sve austrijske biskupije i savezne zemlje da pomognu.

Akcija će biti dugotrajna, budući se ne može na brzinu skupiti 100.000 eura, svota, ka je potrebna za jednu kuće. Živković je i u okviru Biskupske konferencije molio za potporu. Ako se dodatno i sve savezne zemlje pridruže akciji, mogla bi se skupiti sredstva za oko 20 montažnih kuća, nada se biskup.

U Gradišću se proizvode drveni kostur i okvir kuće, a ostalo će preuzeti lokalna poduzeća u Hrvatskoj.

 

Biskup Egidije Živković će drugi vikend u svibnju zajedno s nadbiskupom zagrebačkim Josipom Bozanićem blagosloviti prvu montažnu kuću iz Gradišća.U Čučerju je trenutno više od 40 kuća za rušenje. 

HIC.hr
foto:arhiv

 Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre