HIC grbovi-500-100
zagreb-vijestizlatnici i srebrnjaci

 

 

05.ožujka 2021.
INICIJATIVA ZA ZELENI GRAD
Aktivisti Greenpeacea danas u Zagrebu zasadili drvored s 10 stabala

Greenpeace u Marticevoj ulici u Zagrebu zasadili drvored


Aktivisti Greenpeacea danas su u suradnji s inicijativom 1POSTOZAGRAD zasadili drvored s 10 stabala medvjeđe lijeske u Martićevoj ulici. Na sadnju je donesen i trometarski rekvizit drveća s porukom “TRI, ČETIRI, SADI” čime se Greenpeace uključio u Tjedan kolektivne sadnje stabala, ali i ukazao na važnost zelenih površina. Predstavljena je i nova Greenpeaceova kampanja #ZazeleniGrad kojoj su u fokusu upravo zelene površine, kao i podrška građanskim inicijativama koje se bore za očuvanje postojećih i stvaranje novih, kao što to čini 1POSTOZAGRAD.

Ovom akcijom Greenpeace i 1POSTOZAGRAD žele potaknuti lokalnu samoupravu na masovniju sadnju stabala. Kriza izazvana koronavirusom dodatno ukazuje na važnost zelenih površina u gradovima koje su istovremeno i sve važniji faktor u ublažavanju vremenskih ekstrema koje nam donose klimatske promjene.

Našim gradovima, pa tako i Zagrebu nedostaje zelenila. Posebno je to došlo do izražaja u sadašnjim uvjetima u kojima imamo pojačanu potrebu za boravkom na otvorenom i u prirodi. Želimo potaknuti snažniji razvoj tzv. zelene infrastrukture koja doprinosi bioraznolikosti, smanjuje utjecaj toplinskih otoka, osigurava hlad, smanjuje stres i općenito doprinosi boljem psihofizičkom stanju kod ljudi, izjavio je voditelj kampanje #ZazeleniGrad Ivan Gregov.  Dodao je kako su predstojeći lokalni izbori prilika da se tema zelenih površina u gradovima nametne kao prioritet, bez obzira na to koja će opcija doći u priliku da o tome odlučuje te zaključio da je Zagrebu potrebno više zelenih površina, a manje betonizacije.

Zagreb, Martićeva ulica Zagreb, Martićeva ulica

Narednih mjeseci Greenpeace će pojačano ukazivati na ovu potrebu i isticati temu zelenila, kako ovakvim akcijama, tako i kroz doprinos javnim i stručnim raspravama o viziji zelenog Zagreba za budućnost.

Inicijativa 1POSTOZAGRAD na ovoj lokaciji zagovara drvored već nekoliko godina. Nažalost, tijela lokalne samouprave nisu se u dovoljnoj mjeri angažirala kako bi došlo ranije do sadnje, pa je taj nedostatak sada ispravljen budući da je Greenpeace prepoznao naša nastojanja i osigurao stabla. Problem je kada javna uprava desetljećima ne sadi tamo gdje su stabla i urbanistički predviđena, a još je veći problem kada ne shvaćaju ozbiljno građanske inicijative koje to nastoje ispraviti. Vrijedi još jednom istaknuti da stabla direktno doprinose suzbijanju zagađenja. Ona nisu rješenje, ali jesu važan dio rješenja, izjavio je voditelj i osnivač 1POSTOZAGRAD Saša Šimpraga.
(greenpeace.org)

hrvatski šah, komplet


Europska zelena prijestolnica

Zagreb se s još 15 drugih euroskih prijestolnica natjeće za europski zeleni grad u 2023. Pobjednik će biti proglašen u 2021.godini a osim titule pripada mu i novčana nagrada od 1 milijun dolara.

Natjećaj provodi Europska komisija (EK) . Ovom akcijom se želi potaknuti gradove da svoj okoliš učine čišćim i zdravijim a to znači poboljšanje kvalitete života svojih građana.


Šesnaest gradova koji se natječu za nagradu Zelena prijestolnica Europe 2023 su:

Beograd (Srbija); Cagliari (Italija); Dublin (Irska); Gaziantep (Turska) ; Gdanjsk (Poljska);
Helsingborg (Švedska); Izmir (Turska); Košice (Slovačka); Krakov (Poljska);
Logroño (Španjolska); Rzeszów (Poljska); Skoplje (Republika Sjeverna Makedonija);
Sofija (Bugarska); Tallinn(Estonija); Varšava(Poljska); i Zagreb (Hrvatska).

U siječnju 2021. finski grad Lahti službeno je postao Europska zelena prijestolnica. Tu tutulu preuzeo je od portugalskog Lisabona.

HIC.hr
foto:Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre