HIC samo najbolje iz Hrvatske
vijesti-regija

zlatnici i srebrnjaci, idealna poklon

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

24.ožujka 2021.
POLITIČKA TRGOVINA
Zastupnici SDA blokirali izbor novog gradonačelnika Sarajeva

Sarajevo


Izbor nove gradske uprave Sarajeva i imenovanje Bogića Bogićevića na dužnost gradonačelnika blokirali su u srijedu zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) u gradskom vijeću, što je pokrenulo optužbe o pokušaju "kupnje" glasova da bi se osigurao novi mandat dosadašnjem gradonačelniku.

Nova gradska uprava trebala je biti konstituirana izborom predsjednika Gradskog vijeća, a nakon toga je trebalo birati gradonačelnika i njegova dva zamjenika. No na sjednici vijeća ispostavilo se kako je odjednom nestala ranije najavljena većina od 18 zastupnika okupljenih oko Socijaldemokratske partije (SDP BiH), stranke Narod i pravda (NiP) i Naše stranke (NS).

Gradsko vijeće čini ukupno 28 zastupnika koji se biraju neizravno iz sastava vijeća četiri općine koje čine glavni grad BiH.

Nakon lokalnih izbora u studenome koalicija SDP-NiP-NS dobila je većinu u tri od četiri općine pa je tako osigurala 18 zastupnika u Gradskom vijeću, no tijekom glasanja za predsjednika tog tijela ispostavilo se kako je riječ o nesigurnoj većini.

Kandidat te koalicije za predsjednika Gradskog vijeća Jasmin Ademović (NiP) dobio je 14 od 15 glasova koliko je potrebno za izbor, dok je samostalni vijećnik Srđan Srdić, koji je zapravo blizak SDA, dobio 11 glasova, a pritom je značajan broj glasačkih listića bio nevažeći. Odmah nakon glasanja dio zastupnika napustio je sjednicu, a dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić kazao je kako ju je morao prekinuti "da bi se izbjegao cirkus".

No zastupnik Naše stranke Nihad Uk odmah je pred novinarima ustvrdio kako je ovakav razvoj događa rezultat političke korupcije.

- Počele su trgovine. Na ovaj se način pokušava ostaviti prostor da SDA 'kupi' neke vijećnike i da Abdulah Skaka ostane gradonačelnik, kazao je Uk navodeći kako su mu neki vijećnici izrijekom potvrdili da ih zovu ljudi iz SDA, vrše na njih veliki pritisak i pokušavaju ih uvjeriti da podupru Skaku.

Gavrić je kazao kako žali zbog ovakvog razvoja događaja te da se nada da će sve ipak biti riješeno u idućih sedam dana.

SDP je ranije odlučio kako će kandidat za gradonačelnika Sarajeva biti Bogić Bogićević, član posljednjeg sastava Predsjedništva SFRJ, koji je 1991. svojim glasom spriječio da tadašnja JNA izvede vojni udar i onemogući osamostaljenje Slovenije i Hrvatske.

Bogićević je osoba koja u BiH uživa nepodijeljeni ugled i poštovanje pa se njegovoj kandidaturi nisu otvoreno usprotivili ni pripadnici SDA, no čini se da ipak rade sve ne bi li zadržali svog dosadašnjeg gradonačelnika Skaku.

Ukoliko bi za predsjednika Gradskog vijeća bio izabran Srdić, koji se izjašnjava kao Srbin, onda Bogićević ne bi mogao biti gradonačelnik jer gradski statut predviđa da na te dvije dužnosti ne mogu biti izabrane osobe iste nacionalnosti.Izbor nove vlasti u Sarajevu pretvorio se u niz skandala, pljušte uvrede i optužbeSARAJEVO, 16.ožujka 2021. Čelnik Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Faruk Kapidžić izazvao je novi politički skandal u toj zemlji javno optužujući sve one koji ne glasaju za Stranku demokratske akcije (SDA) da ruše državu.

Izravan povod za salve uvreda na račun takvih osoba je polemika koja je izbila zbog prijedloga da se za dogradonačelnicu Sarajeva iz reda hrvatskog naroda imenuje politička analitičarka Ivana Marić.

Ime Ivane Marić već danima se provlači kroz medije u BiH nakon najava da će je Naša stranka (NS), članica četveročlanog stranačkog bloka koji je dobio većinu u novom sazivu gradskog vijeća Sarajeva, predložiti za dogradonačelnicu. Ranije je utvrđeno kako će kandidat za gradonačelnika biti Bogić Bogićević, kojega je za tu dužnost predložio SDP BiH. Gradonačelnik koji se bira neizravno u gradskom vijeću uvijek ima dva zamjenika, a te tri osobe moraju biti različitih nacionalnosti. Bošnjački dogradonačelnik trebao bi postati Haris Bašić, kojega je predložila stranka Narod i pravda (NiP)

Čim je procurila vijest o kandidaturi za dogradonačelnicu Marić se na društvenim mrežama i u medijima bliskim SDA suočila s optužbama da vrijeđa i ponižava Bošnjake. Kao krunski dokaz za te tvrdnje poslužila je davna snimka s jedne konferencije u Londonu na kojoj ona podsjeća kako je pojam Bošnjak zapravo u službenoj uporabi od 1993. te usputno pojašnjava kako je on uveden da bi se dotadašnji Muslimani “razlikovali od drugih”.

No polemike potaknute na društvenim mrežama od poluanonimnih osoba različitih profila iznenada su dobile na težini kada se u njih proteklog vikenda uključio arhitekt Kapidžić, koji je na čelu državnog Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika.

On je ranije obnašao dužnost ministra prostornog uređenja u vladi Sarajevske županije kao kadar SDA. Iako formalno nije član SDA, Kapidžić se iznenada očitovao kao njen veliki zagovornik, koji je, opisujući Marić kao “nebitnu” osobu, na Facebooku poslao poruku kako je zapravo problem u onima koji su je predložili, odnosno koji su protiv SDA.

“Ona je i kao analitičarka, a i kao političarka nebitna i marginalna osoba. Problem je u glasačkom tijelu Naše stranke, Naroda i pravde i SDP-a, koji je žele postaviti za dogradonačelnicu”, ustvrdio je. “Za to su isključivi krivci intelektualci, profesori i kulturni radnici, kao i oni koji su glasali za Našu stranku. Za to su također krivci i naivni vjernici i članovi Islamske zajednice, kao i novopečeni biznismeni koji su glasali za Narod i pravdu. A Boga mi, krivi su i svi iz radničkih i miješanih brakova i pobornici socrealističkih ideologija koji su glasali za SDP”, napisao je Kapidžić.

Odmah je na to reagirala Naša stranka tražeći smjenu Kapidžića, kojega je imenovalo Predsjedništvo BiH. Posebice inzistira na tome da se o njegovu istupu očituju članovi državnog vrha Šefik Džaferović,
ali i Željko Komšić, koji je ranije odlučno inzistirao na zaštiti prava osoba u mješovitim brakovima.

NS navodi kako je u ovom slučaju riječ o poznatoj strategiji denuncijacije nepodobnih, kojom javnost kontaminiraju intelektualci bliski SDA još od 90-ih godina prošlog stoljeća.

“Time se širi mržnja i stavlja meta na čelo onima kojih je ionako malo preostalo i poručuje im se da za njih ovdje nema mjesta”, stoji u reakciji NS-a.

Koalicija četiri stranke, u čijem je sastavu i NS, ostvarila je veliki uspjeh na lokalnim izborima u BiH, održanim prošle godine, praktično protjeravši SDA s vlasti u svim većim gradskim sredinama u Federaciji BiH, osim u Mostaru, gdje se najveća bošnjačka stranka održala zahvaljujući koaliranju s HDZ BiH.

Iz “četvorke” su najavili kako je to tek početak njihovog uspona te kako očekuju da će na općim izborima 2022. potisnuti SDA iz vlasti u Federaciji BiH te postati nezaobilaznim čimbenikom na državnoj razini. (Hina)

 

 
HIC.hr
foto:

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre