HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet
zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja

27.siječnja 2021.
KAOS S ISPORUKOM CJEPIVA
EU bijesna na Astra Zeneca zbog drastičnog smanjenja isporuke, iz te kompanije poručuju ugovor s Europskom unijom nije obvezujući

cjepivo protiv covida


Astra Zeneca
je drastično smanjila isporuku dogovorenog cjepiva Europskoj uniji što usporava procjepljenje stanovništva njezinih članica.
Europska unija to ne može dopustiti! stoji u izjavi europske povjerenice za zdravstvo Stella Kyriakides u Bruxellesu. Poslala sam pismo toj kompaniji u kojoj upozoravam da je Unija financirala predistraživanja i želimo vidjeti cjepiva koja smo naručili, rekla je. EU želi da se naručene doze isporuče što prije, rekal je.
Nezadovoljna objašnjenjem koje je u ponedjeljak dala AstraZeneca EU od te kompanije traži da detaljno objasni gdje je i koliko doza cjepiva dosad proizvela te jesu li i kome konkretno sve te doze isporučene, izjavila je to u ponedjeljak europska povjerenica nakon sastanka predstavnika Europske komisije i svih 27 država članica s predstavnicima AstraZenece.

Kyriakides je uputila pismo toj kompaniji u kojoj upozoravam da je Unija financirala predistraživanja njihovog cjepiva te da želi vidjeti cjepiva koja smo naručili

Kako je taj sastanak završio nezadovoljavajućim objašnjenjem ove britansko-švedske farmaceutske kompanije koja je u petak obznanila dramatično, čak do 60-postotno smanjenje isporuke prvih doza svog cjepiva čije se odobrenje u EU očekuje krajem ovoga tjedna, drugi sastanak u istom formatu, s istim inzistiranjem na objašnjenju neugodne situacije, sazvan je odmah za sinoć.Astra Zeneca otkazao današnji sastanak s predstvnicima EU-a

Europska unija zatražila je od AstraZenece da objavi ugovor o opskrbi Unije cjepivom protiv covida-19 nakon što je glavni izvršni direktor kompanije otkrio povjerljive odredbe ugovora, rekao je u srijedu europski dužnosnik, piše slobodna dalmacija.

Dužnosnik je kazao i kako su predstavnici tvrtke otkazali za srijedu dogovoren sastanak s predstavnicima Unije.

U intervjuu za medije u utorak, glavni izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot rekao je da se ugovor s Europskom unijom temelji na klauzuli koja propisuje da moraju dati sve od sebe kako bi ispunili svoje ugovorne obveze i da ih ugovor ne obvezuje na točno određene vremenske rokove za isporuke cjepiva.

Intervju je dao nakon što je kompanija najavila da će smanjiti isporuku cjepiva Europskoj uniji u prvom kvartalu, a po Europskoj uniji radilo bi se o smanjenju od 60 posto odnosno zbog problema s proizvodnjom u tvornici u Belgiji bilo bi isporučeno tek 31 miljun doza.

Europski dužnosnik rekao je u srijedu da je takva klauzula standardna u ugovorima s proizvođačima proizvoda koji su u razvoju.

Dodao je da EU traži od AstraZenece da im detaljnije objasni zašto je odlučila smanjiti isporuke cjepiva.

Glavni izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot poručio je u srijedu da ugovor potpisan s Europskom unijom nije obvezujući i pozvao je europske vlade, koje bjesne zbog kašnjenja isporuka cjepiva, da ne budu toliko osjetljive. Soriot je u intervjuu za La Repubblicu kazao da se zapravo radilo o ugovornoj namjeri.
"Mi smo se obvezali da ćemo dati sve od sebe, ali nema jamstva da ćemo uspjeti".

S isporukama kasne i druga dva proizvođača, Pfizer i Moderna.


Kontrolirani izvoz iz pogona u EU-u

Zbog očitog nezadovoljstva ponašanjem farmaceutskih kompanija, Europska komisija predlaže i uspostavu sustava transparentnosti, u kojem će se voditi evidencija o svakom izvozu bilo kojeg cjepiva protiv Covida-19, proizvedenog u pogonima u EU. Ubuduće će izvoznici cjepiva protiv Covida-19 iz EU morati unaprijed najavljivati svoju namjeru izvoza.

Hrvatski šah, set


Isporuka Hrvatskoj

Prije vijesti o dramatičnom smanjenju količina u isporuci prvih doza, Hrvatska je očekivala da će do kraja lipnja dobiti 1,7 milijun doza cjepiva AstraZeneca od ukupno 2,7 milijuna dogovorenih za Hrvatsku u okviru ugovora o zajedničkoj nabavi na razini čitave EU.

AstraZeneca je dobila zadatak od Europske komisije da se danas malo popravi s rokovima i količinama cjepiva, pa se nadamo da ćemo iza današnje telekonferencija imati dobru vijest. Prva isporuka bi trebala biti sredinom veljače, više od 44.000 doza - rekao je na jučerašnjoj press konferenciji u Zagrebu šef HZJZ-a Krunoslav Capak i dodao:
- Razmišljamo što napraviti ako se male isporuke nastave, ali mislimo da ćemo dobiti veće količine. Sada su mnogi napori usmjereni na to da farmaceutska industrija popravi ovo što su drastično smanjili za sve zemlje EU.


Širenje zaraze u svijetu se nastavlja

I dok bitka za cjepivo postaje sve nemilosrdnija, broj do sada zaraženih koronavirusom na svijetu u idućim će satima premašiti sto milijuna. Europska komisija predložila je nove mjere za suzbijanje pandemije zbog opasnosti od mutiranih sojeva virusa. Američka tvrtka Moderna objavila je da njezino cjepivo djeluje na britanski i južnoafrički novi soj.

Novi soj koronavirusa posijao je strah među stanovnike Europske unije. Britanski mutirani soj brže se širi, što je mnoge europske vlade natjeralo da pooštre mjere.

- Dobili smo upute da oštrije nadziremo letove iz tzv. područja visokog rizika. Tko ne bude imao negativan test ili se odbije testirati, neće moći ući u zemlju, govori Reza Amhari, glasnogovornik Njemačke federalne policije. 
- Ovaj novi soj virusa mnogo je opasniji i jednostavno ne želimo dovoditi pacijente u opasnost, naglasio je Johannes Danckert, izvršni ravnatelj bolnice u Berlinu. 
Bill Gates o problemima s isporukom cjepiva


U intervjuu za Reuters Bill Gates je kazao da je raspodjela cjepiva iznimno velik problem koji izlaže pritisku globalne institucije, vlade i proizvođače lijekova.

Svaki je političar pod pritiskom da se izbori kako bi svoju zemlju doveo na početak reda, kaže Gates. 

Fondacija Billa i Melinde Gates do sada se obvezala odvojiti 1,75 milijardi dolara za borbu protiv pandemije izazvane koronavirusom u sklopu programa COVAX za pravednu raspodjelu cjepiva koji vodi Svjetska zdravstvena organizacija. 

Plan je COVAX-a do kraja godine raspodijeliti  2,3 milijarde doza cjepiva među kojima 1,8 milijardi doza besplatno za siromašne zemlje. Nada se da će se prve doze isporučiti u veljači. 

Gates kaže da će raspodjela cjepiva putem COVAX-a u početku biti skromna. 

U pismu u kojemu objavljuje prioritete fondacije Gates je napisao kako vjeruje da će ljudi koji žive u bogatijim zemljama svjedočiti kraju pandemije i nastaviti s normalnim životom do kraja godine, pod uvjetom da se cijepi 70 do 80 posto stanovništva. 

Dodao je da je pandemija rezultirala i nečim dobrim - znatnim ubrzavanjem u razvoju cjepiva poput onog koji se temelji na tehnologiji glasničke RNK kojom se koriste tvrtke BioNtech/Pfizer i Moderna.
(hrt)

 

vecernji.hr /HIC.hr
foto:arhiv

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre