HIC
 

 

30.lipnja 2021.
NOVA KNJIGA
Roman "Beskrajno ljeto" mladog pisca Mislava Gleicha

roman -beskrajno ljeto

Iako su mu tek 23 godine, Mislav Gleich nedavno je objavio svoj treći roman, naslovljen Beskrajno ljeto: smaknuće Brandona Brycea. Usprkos Gleichovoj mladoj dobi, ovdje nije riječ o samostalnom izdavanju, već o objavama iza kojih stoje legitimne nakladničke kuće. Prva dva romana 2018. godine izdala je Nova knjiga Rast, dok je onu najnoviju izdao Despot Infinitus u uredništvu cijenjenog Zvonimira Despota. Beskrajno ljeto već se sad čini kao da će biti ovogodišnji ljetni hit.

Radi se o priči koja je zbog piščevih anglofonih utjecaja smještena u SAD. Ona započinje stravičnim događajem: na zadnji dan školske godine, 18-godišnji Adrian Paine, njegova djevojka Christie i njezin mlađi brat Danny zalaze mrvicu predaleko u šumu, gdje slučajno svjedoče brutalnoj smrti nedužnog starčića, gospodina Brycea, koga dvojica manijaka objese.

Ostatak romana opisuje Adrianovu potragu za odgovorima, te njegovo hrvanje s drugim životnim nedaćama. Teme romana uključuju i borbu s depresijom i traumom, adolescentsku izgubljenost, tinejdžersku ljubav, nadu, te bitku pojedinca sa samim sobom.

Zbog napete radnje, a s druge strane kratkoće, Beskrajno ljeto čini se kao savršeno ljetno štivo. O romanu se već sad priča, a to ilustrira i činjenica da je narudžba zaprimljena i iz daleke Kanade.
Podsjećamo, Gleich je dosad objavio dva romana koja se i dalje čitaju diljem Hrvatske. Prvi je bio Nikolay Vasilevsky, postmodernistička priča o uvrnutom grofu koji je u svoj podrum zatočio šezdesetogodišnjeg pekara, a u svojoj se slojevitosti suptilno doticao engleskog nacionalizma, patriotizma, imigracije i Brexita. Samostan Craven Hill mračan je triler s kontroverznim završetkom,
zbog kojeg je naklada prilikom objave strahovala da bi je katolička Crkva mogla tužiti.

Gleich nastoji svaku priču učiniti jedinstvenom i privlačnom. Osim što je pisao o otetim pekarima, mračnim samostanima i ubojstvima nedužnih staraca, 2019. godine na internetu je objavio pripovijetku naslovljenu „Bizarna smrt časne Antonije“, u kojoj je prikazao kako primitivni mještani malog sela reagiraju jednom kad njihovu sugrađanku časnu sestru iz vedra neba ubije munja.

Gleich tvrdi da inspiraciju crpi odasvud, ali ona najveća dolazi iz filmova i drugih knjiga. Najviše voli gledati Nolana, Finchera, Spielberga, Lumeta i Hitchcocka. Njegova fikcija poprima i originalan stil jer je Gleich istovremeno pod utjecajem klasične, ali i moderne književnosti. Od klasičnih autora kao uzore izdvaja Dickensa, Twaina, Hugoa, Poea i Vernea, a od modernih J. K. Rowling, Eca i Kinga.
Za zasad neobjavljeni roman Teror u Malwarku (a koji se nada izdati), ovaj je mladi autor 2019. godine dobio poticaj za književno stvaralaštvo od Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Kako su njegove priče spoj anglofone kulture, visoke književnosti i moderne pop fikcije, Gleich ima potencijala privući širok spektar čitateljske publike, uključujući i stare i mlade generacije.
Beskrajno ljeto dostupno je u knjižarama kao što su Hoću knjigu, Ljevak, Moja knjižara i Menart, a s vremenom bi roman trebao stići i u knjižnice. A s obzirom na to da se zove Beskrajno ljeto, nadamo se da ćemo ga ove sezone moći vidjeti i u rukama čitatelja diljem hrvatskih plaža.


Mladi pisac o svojim romanima


Svaki od mojih romana jedinstven je: Nikolay Vasilevsky (2018.) postmodernistička je priča o uvrnutom manijaku koji je u svoj podrum zatočio starca pekara, a u svojoj se slojevitosti suptilno dotiče engleskog nacionalizma, patriotizma, imigracije i Brexita; Samostan Craven Hill (2018.) mračan je triler s kontroverznim završetkom, zbog kojeg se naklada plašila da bi je katolička Crkva mogla tužiti;

Beskrajno ljeto: smaknuće Brandona Brycea (2021.) introspektivna je priča o mladom paru i dječaku koji su na zadnji dan školske godine posvjedočili brutalnom smaknuću nedužnog starčića.

Beskrajno ljeto već se sad čini kao da će biti hit velikih razmjera: mnogi su već pohrlili u Hoću knjigu, Ljevak i druge knjižare kako bi ga kupili, a narudžba je zaprimljena čak i iz daleke Kanade. Roman se počeo i darivati u sklopu nagradnih igara preko radija i društvenih mreža, a osvrt se očekuje u narednim tjednima i od Alis Marić, najveće književne blogerice ovih prostora.

Pišem cijeli život i u planu imam i druge knjige. Za zasad neobjavljeni roman od 600 stranica, Teror u Malwarku (za koji se nadam da će biti izdan u narednih godinu dana), dobio sam poticaj Ministarstva kulture Republike Hrvatske za književno stvaralaštvo na temelju recenzija uvaženog književnog kritičara i teoretičara Tina Lemca te književnice Livije Reškovac. Moja pripovijetka „Bizarna smrt časne Antonije“ objavljena je na internetu 2019. godine. Nikolay Vasilevsky i Samostan Craven Hill još se uvijek redovito čitaju čak i 3 godine nakon izdavanja diljem Hrvatske.

Najnoviji roman trebao bi mi omogućiti potencijalni ulazak u Društvo hrvatskih književnika gdje bih, ukoliko im se pridružim, trebao biti najmlađi član s 23 godine. Moji su književni utjecaji raznoliki i variraju od filmova do knjiga. Od filmskih redatelja najveći su utjecaj izvršili Nolan, Fincher, Spielberg, Lumet i Hitchcock. Kad je književnost u pitanju, najviše sam inspiriran klasičnim romanima zbog čega moja fikcija poprima, vjerujem, neuobičajen stil: ovdje moram istaknuti Dickensa, Twaina, Poea, Hugoa i Dumasa kao neke od najvećih utjecaja. Modernu inspiraciju čine ponajviše J. K. Rowling, Umberto Eco i Stephen King.

Mimo književnosti, bavim se i glazbom. Pišem pjesme, sviram gitaru i pjevam na engleskom jeziku. Dosad sam snimio tri singla u zagrebačkom Greenwood Studiju kod prestižnog aranžera Antonina Šimića koji je općenito za svoj rad dobio više od 10 nominacija za Porina. Pjesme se još uvijek vrte na određenim radijima u Hrvatskoj, a u budućnosti bih volio snimiti i album.


Knjige su dostupne u knjižarama i knjižnicama


Mislav Gleich,iako još student, objavio je 3 romana iza kojih stoji već naklada.Prve dvije knjige izdala je Nova knjiga Rast, a najnoviju Despot Infinitus (pod paskom urednika, novinara Zvonimira Despota).HIC.hr
foto:
Mislav Gleich

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre