HIC
 

 

14.veljače 2020.
NOVA KNJIGA
Herceg-Bosna: Kulturni, politički i državnopravni identitet

knjiga: Herceg-bosna , kulturni,politički i državnopravni identitete

 

Knjiga Mate Kovačevića "Herceg-Bosna: Kulturni, politički i državnopravni identitet", u kojoj se autor bavi pitanjima identiteta hrvatskoga naroda u BiH te načinima njegova kulturnoga, političkog i državnopravnoga organiziranja od srednjega vijeka pa do utemeljenja HR HB predstvljena je u
četvrtak, 13.velječe predstavljena u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu.

Knjiga je predstvljena u organizaciji tomislavgradskoga i čitlučkog ogranka Matice hrvatske. Knjigu je prošle godine objavio ogranak Matice hrvatske iz Čitluka u povodu obilježavanja obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, piše portal Tomislavcity.

O knjizi su govorili književnici fra Miljenko Stojić i Antun Lučić te sam autor. Na predstvljanju knjige
autor se zahvalio svima nazočnima na pozornome i strpljivome slušanju te izrazio uvjerenju da su obogaćeni novim saznanjima ali i da su čuli činjenice koje će ih potaknuti na čitanje knjige i daljnje promišljanje o Hrvatima i Herceg Bosni.

- Motiv za pisanje ove knjiga našao sam u nekoliko činjenice, poput one da su Hrvati Herceg Bosne kroz povijest prešućivani i ignorirani koliko god bili u nečem dobri - kazao je Kovačević. Dodao je kako knjiga nije usmjerena ni protiv koga.

- Ova knjiga nije napisana ni protiv Srba ni protiv Bošnjaka, već je napisana s ciljem da spoznamo sami sebe, jer tek kada poznajemo sebe, bolje ćemo poznavati i druge, ali znat ćemo što je ono što je bitno za naš narod i što je naš nacionalni interes - poručio je Kovačević.


Govoreći o ovoj knjizi profesor Miroslav Tuđman ističe kako Kovačević želi postojeće fragmente povijesnih, političkih i kulturnih činjenica i spoznaja o Hrvatima učiniti postojanim, priznatim i razumljivim sastavnicama legitimnog komunikacijskoga polja o državotvornom i kulturnom identitetu.

Zato se u današnjim okolnostima, smatra Tuđman, zadaća koju je sam sebi nametnuo Kovačević čini nemogućom misijom, unatoč njegovoj hrabrosti, ustrajnost, znanju i razboritosti.

-On od te misije ne može odustati jer bi to značilo odreći se i vlastitih korijena i budućnosti Herceg-Bosne, napominje i dodaje kako se to ne može i ne će dogoditi dok god postoje ovakvi autori i knjige poput Herceg-Bosne.

Književni kritičar Damir Pešorda smatra kako je nova knjiga Mate Kovačevića vrijedan doprinos hrvatskoj književnoj kritici, hrvatskoj historiografiji i jezikoslovlju, no i više od toga, ona je originalan doprinos hrvatskoj političkoj filozofiji.

-Ovom i nekim svojim prethodnim knjigama, građenim po sličnom principu (Pet stoljeća borbe za Hrvatsku, Biljezi hrvatskog identiteta i dr.), Kovačević se nametnuo kao jedan od najagilnijih suvremenih hrvatskih književnih kritičara, koji s podjednakom akribijom, književnoteorijskim znanjem i analitičkom oštroumnošću analizira, a nerijetko i reaktualizira i reinterpretira, starija djela kao i recentnu književnu produkcija, ali i kao originalan politički mislilac koji razvija vlastitu koncepciju hrvatskog nacionalnog, državnopravnog, političkog i kulturnog identiteta, ocjenjuje Pešorda (HKV.hr).
vecernji.ba/ HIC.hr
foto:
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre