HIC
 

 

09.studenog 2020.
FILM I KAZALIŠTE

Preminula hrvatska glumica Vera Zima

Vera Zima

Nakon duge bolesti u subotu je u Zagrebu preminula hrvatska kazališna, filmska i TV glumica Vera Zima (68). Odigrala je niz važnih uloga, ali mnogi su je posebno zavoljeli kao karizmatičnu Ružu Kosmički u seriji Odmori se, zaslužio si.

Rođena je kao Vjeročka Zimova, a djetinjstvo i mladost provela je u Pločama.

- Majka je bila pravi borac, jako zgodna i brižna prema nama. Držala je sve kutove kuće i svoju obitelj kao na dlanu. Otac, iako nije bio strog kao oficir, ali nije znao pokazati ljubav – pričala je o sebi Vera. 

Glumila je i prije studija,od svoje 16. godine, sebe je uzdržavala radeći kao kontrolorka na autobusnoj liniji Drvenik – Ploče. Nakon završetka Akademije upala je u ekipu koje se rado prisjeća. Relja Bašić i Vanja Drach iz Teatra u gostima pozvali su je da s njima radi hit predstavu Ivana Kušana 'Čaruga', pa se tako već kao mlada glumica našla na pozornici među velikanima glumišta.


hrvatski šah, komplet

Ruža Kosmički najprepoznatljivija je uloga svestrane glumice. Jedna od njezinih tipskih uloga tople, obične i snažne žene, koja se pojavila čak i kod Stipe u gostima. Iako je široj publici najpoznatija kao TV glumica, Vera Zima mnogo je nastupala u kazalištu te posebno na filmu, u kojem je debitirala ulogom u Mećavi 1977.

Zatim je odigrala niz sjajnih sporednih filmskih uloga - u drami Oprosti za kung fu, za što je nagrađena Zlatnom arenom, te filmovima Novinar, Blagajnica hoće ići na more, Metastaze i nizu drugih.

Primila je brojna priznanja, među njima nagradu "Fabijan Šovagović" za posebni glumački doprinos hrvatskoj kinematografiji i najveću državnu nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo na području filma. Veru Zimu mnogi kolege, prijatelji, ali i vrlo široka i vjerna publika pamtit će kao iznimno vedar duh naše glumačke scene.

Ministrica kulture istaknula je kako je odlazak Vere Zime nenadoknadiv gubitak za hrvatsko glumište i kulturu. Karakternu iskrenost i srčanost u životu prepoznavali su mnogobrojni prijatelji, štovatelji i kolege kojima je bila omiljena partnerica, a predanost i talent na sceni donijeli su joj mnogobrojne nagrade. Ostat će zapamćena kao glumica jedinstvene energije i snažnog glumačkog izraza, istinska zaljubljenica u umjetnost i u život, stoji u sućuti koju je Nina Obuljen Koržinek, u ime ministarstva te osobno poslala Hrvatskom društvu dramskih umjetnika.
HIC.hr
foto:
kazaliste.hr
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre