14.rujna 2015.
FILM
Na hrvatskim otocima snima se film o biografiji Jacqua Coustea
Na Hvaru, Visu i Beševu snima se „Odiseja“, biografski film o legendarnom francuskom oceanografu i istraživaču podmorja Jacquesu Cousteauu. VIŠE


Špancirfest u Varaždinu31.kolovoza 2015.
KULTURNI I TURISTIČKI FESTIVAL
Završio 17.Špancirfest , ponovo u Varaždinu 2016.

Završio je još jedan varaždinski Špancirfest, okupljalište glazbenika, umjetnika i čuvara tradicionalnih obrta.

VIŠEHrvatski glazbenik Arsen Dedic18.kolovoza 2015.
GLAZBA
Preminuo Arsen Dedić
ZAGREB: Legenda hrvatske glazbene scene Arsen Dedić (78 godina) preminuo je sinoć u KBC-u Zagreb Otišao je jedan od najvećih skladatelja, kantautora, književnika i pjesnika kojega smo ikada imali, ali koji će zahvaljujući svojim pjesmama i stihovima zauvijek i ostati s nama.
VIŠE


Hrvoje Vugrinec, mladi hrvatski glazbenik03.kolovoza 2015.
NOVO IME HRVATSKE GLAZBENE SCENE
Hrvoje Vugrinec mladi glazbenik


Hrvoje Vugrinec je novo lice na hrvatskoj  glazbenoj sceni! Ovaj mladi glazbenik, izvođač - vokalni solist, kantautor, autor glazbe, aranžer, dobitnik je nagrade najboljeg debitanta Prve večeri XX. Jubilarnog međunarodnog Festivala pisme i vina, Korčula 2015.
VIŠE


27.srpnja 2015.
FILM 
Počeo 18. Motovun Film Festival 
MOTOVUN: 18. izdanje Motovun Film Festivala otvoreno je u subotu na večer projekcijom filma 'Najnoviji zavjet' belgijskog redatelja Jacoa von Dormaela. VIŠE  

 


21.srpnja 2015.
NA DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA
Premijerno izvedena kontraverzna predstava "Elementarne čestice"
DUBROVNIK: Prva dramska premijera 66. Dubrovačkih ljetnih igara prema romanu „Elementarne čestice“ kontroverznog Michela Houellebecqa, u režiji Ivice Buljana i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, održana je u sinoć, 20. srpnja na tvrđavi Lovrjenac. VIŠEarheoloski nalazi vučedolske kulture30.lipnja 2015.
MUZEJI
Otvoren Muzej vučedolske kulture u Vukovaru
U Vukovaru danas je otvara Muzej vučedolske kulture. Na oko 1200 metara kvadratnih, u 19 prostorija prikazuju se ne samo neposredni arheološki nalazi na najznačajnijem arheološkom lokalitetu u Europi, nego i prikaz rekonstrukcije vučedolske kulture kojoj se, ne bez razloga, pripisuje začetak kultura današnjih europskih naroda. VIŠE


film sinjski alkari01.lipnja 2015.
FILM I SPOT U POVODU 300.GODIŠNJICE
Snima se dokumentarno-igranio film o Sinjskoj alki i bitki iz 1715.

Film "Sinjska alka" snima se povodom 300.obljetnice sinjske alke a mjesto snimanja je kninska tvrđava koja u filmu ima ulogu sinjske tvrđave.Film će biti premijeno prikazan 8. kolovoza u Sinju, uoči 300.alkarske utrke i u čast Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.
VIŠE


Dubrovačke ljetne igre27.svibnja 2015.
SPORNA PREDSTVA
"Elementarne čestice" ipak će se izvesti na Dubrovačkim ljetnim igrama.

DUBROVNIK: Na sjednici Vijeća održanoj 27. svibnja 2015. godine u Ministarstvu kulture većinom glasova je potvrđen program 66. dubrovačkih ljetnih igara a koji je prethodno utvrđen na sjednici od 17. ožujka ove godine.
VIŠE

U Cannesu prikazan hrvatski film Zvizdan25.svibnja 2015.
USPJEH HRVATSKOG FILMA U CANNESU
Hrvatski film "Zvizdan" osvojio nagradu žirija u programu 'Un Certain Regard'

Hrvatski film Zvizdan, redatelja Dalibora Matanića, osvojio je nagradu žirija u kategoriji Un Certain Regard! Film je premijerno prikazan 17. svibnja, kao jedini hrvatski predstavnik u konkurenciji u Cannesu od hrvatske neovisnosti, a natjecao se u kategoriji 
uvedenoj 1978. u sklopu koje se predstavljaju filmovi različitih stilova, originalna i drugačija djela za koja se očekuje da će biti međunarodno prepoznata.
VIDEO/ VIŠE

14.svibnja 2015.
MUZEJI ZA ODRŽIVO DRUŠTVO
35.Međunarodni dan muzeja
Pod temom Muzeji za održivo društvo, od 16.-18. svibnja 2015., stotinjak muzeja diljem Hrvatske obilježit će kroz bogate programe 35. Međunarodni dan muzeja. VIŠE

Zrin festival12.svibnja 2015.
KULTURNA MANIFESTACIJA
U Zrinu održan prvi Zrin festival

ZRIN:U subotu 9. svibnja 2015. Zrinu organiziran je koncert koji će ostati zapisan kao povijesni
glazbeni događaj.

VIŠE21.travnja 2015.
PRETPREMIJERA FILMA
Dokumentarni film o obitelji Kostelić "Spoznaj samog sebe"
ZAGREB: Pretpremijera dokumentarnog filma "Spoznaj samog sebe" o najvećoj hrvatskoj sportskoj obitelji Kostelić bio je prvorazredni društveni događaj. VIŠE


16.travnja 2015.
FILM
Hrvatski film prvi put u službenoj konkurenciji za nagradu u Cannesu
ZAGREB: Film Dalibora Matanića "Zvizdan" uvršten je u program "Izvjestan pogled" Filmskoga festivala u Cannesu koji će se održati do 13. do 23. svibnja. Vijest je objavljena danas na press konferenciji Hrvatskog audiovizualnog centra u zagrebačkoj Gliptoteci. VIŠE


Ennio Morricone10.travnja 2015.
KONCERT U ZAGREBU
Ennio Morricone u zagrebačkoj Areni s najvećim hitovima
.

ZAGREB: Nastup Ennia Morriconea u subotu 11.travnja u zagrebačkoj Areni događaj je godine i za rockersku i za “ozbiljnu” publiku, ali i za filmofile. Što se tiče ovih posljednjih, stvar je prilično jednostavna - kad se posljednji put kod nas pojavio neki oskarovac, a da nije Branko Lustig? piše jutarnji.hr.
VIŠE / VIDEO


10.ožujka 2015.
FILM
Jakov Sedlar : Film smo snimali na arapskom pod naletom bombama u Gazi’
ZAGREB: Nakon premijere predstave “Ana Frank” u zagrebačkom kazalištu Trešnja a večer uoči njegova leta u Tel Aviv, s redateljem  Jakovom Sedlarom razgovarao je novinar jutarnjeg lista.
VIŠEKrešimir Dabo9.siječnja 2015.
FOLKLOR
Krešimir Dabo novi je ravnatelj ansambla Lado.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić imenovala je novinara i komunikologa Krešimira Dabu za ravnatelja ansambla Lado. Dabo je bio vršitelj dužnosti ravnatelja Lada, a prije toga je pet godina vodio službu za odnose s javnošću i marketing u jedinom profesionalnom folkornom ansamblu u Hrvatskoj koji je proslavio šezdeset i peti rođendan.


" Prvi mi je zadatak presložiti unutarnju strukturu u ansamblu. A drugi, omogućiti gostovanje Lada u Europi. Sada kada je Hrvatska članica EU, trebali bismo toj Europi predstaviti naš nacionalni identitet. Sutra putujem u New York na kongres ISPA-e gdje ću kontaktirati s menadžerima iz Švedske, Norveške i Finske koji su pokazali interes za nastup Lada. Našem programu treba dati suvremeniji oblik kako bi lakše komunicirali s novom publikom. To nikako ne znači da odustajemo od čuvanja izvornosti što se tiče plesa i pjevanja. Ali, osjeća se potreba za „pakiranje“ našeg proizvoda u drugačije forme koje mogu privući suvremene gledatelje i slušatelje.Tu je važno osuvremeniti produkciju. Potreban je i zaokret u oglašavanju te novo vizualno ruho. U suradnji sa Agencijom za odgoj i obrazovanje već sam pokrenuo održavanje radionica koje je osmislila Irena Miholić iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, a u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži dovoditi ćemo djecu na koncerte u Lado. Trebamo pomlađivati publiku – rekao nam je Dabo. vecernji.hr/hic10. studenoga 2014.
Program Noći kazališta ponovno ruši rekorde
Manifestacija Noć kazališta iz godine u godinu bilježi rast interesa institucija i publike, a ove će godine u subotu 15. studenoga u njoj sudjelovati 94 institucije s čak 147 izvedbi i više od sedamdeset popratnih programa, što je najviše dosad.
Pod sloganom "Nisu izbori, a svi se trgaju za stolicu!" svoja će recentna ostvarenja i aktualne repertoare predstaviti na ukupno 76 lokacija u 43 hrvatska grada.
Istoga dana u sklopu Europske noći kazališta svojim programima sudjelovati brojne institucije u još šest zemalja - Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Srbiji. Tako će se ove godine Noć kazališta održati u ukupno 153 grada a obuhvatiti će 439 kazališta.9. rujna 2014.
NEDIRNUTI LOKALITET
Senzacionalno otkriće u podmorju otoka Visa

Zahvaljujući prijavi  Antonia Nađa iz viškog ronilačkog centra An-Ma i odličnoj organizaciji „Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru“, bogatoj podvodnoj kulturnoj baštini otoka Visa pridodan je još jedan značajan lokalitet.
Stručni tim Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda i Ministarstva kulture RH – Konzervatorskog odjela u Splitu tijekom stručnog pregleda podmorja utvrdio je da se na samom ulazu u višku uvalu nalazi do sada nepoznati brodolom. 

Ostaci ovog izuzetno značajnog brodoloma nalaze se na dubini od 50 metara, zahvaljujući kojoj je do sada ostao nepoznat javnosti.

Riječ je o intaktnom lokalitetu broda koji je bio naoružan s desetak topova, a na površinskom sloju dna i danas su vidljivi brojni ostaci brodske opreme i inventara.

Prema preliminarnim analizama najvjerojatnije se radi o brodu koji je potonuo krajem 18. ili tijekom prve polovice 19. st. Porijeklo broda i točnija datacija biti će moguća tek kada se na površinu izvade neki nalazi, primjerice brončani top ukrašen reljefima i natpisima (čije je vađenje, podvodnim padobranima, najavljeno za utorak u poslijepodnevnim satima, nakon čega će biti predan muzeju u Visu) i predmeti koji pripadaju brodskoj kuhinji.

Uz vodstvo i koordinaciju voditelja istraživanja Jurice Bezaka iz HRZ-a i Saše Denegrija iz Konzervatorskog odjela u Splitu, u zahtjevnoj akciji sudjelovati će i djelatnici MUP-a – Pomorska policija Vis te Arheološkog muzeja u Splitu.

„Riječ je o izuzetno atraktivnom i značajnom lokalitetu budući da se na njemu, nalazi, za sada minimalno deset topova, jedan od tih topova  je ukrašen i brončani je top. Osim topova na tom lokalitetu postoje brojni nalazi predmeta brodske opreme, dakle brodske kuhinje, koji uključuju bakrene posude za kuhanje, staklene boce i manji predmeti inventara.

Nakon osnovne dokumentacije  lokaliteta koja je do sada obavljena, u utorak ćemo pristupiti vađenju tog brončanog topa. Budući da je taj nalaz vrlo atraktivan, jednog dana će u viškom muzeju biti vrlo lijep i značajan eksponat. Do sada smo u viškom podmorju otkrili četiri novjekovna brodoloma naoružana topovima, tri na južnoj strani otoka Visa i evo sad ovaj u samoj viškoj uvali.

Teško je sad precizno datirati taj brodolom, no vjerujem da ćemo kad izvadimo predmete i kad ih analiziramo moći točno reći o kojem je povijesnom razdoblju riječ, ali za sada prema neki podaci ukazuju na osamanesto stoljeće, možda početak devetnaestog, dakle eventualno, a prema nekim predmetima mogli bi ga povezati s Viškim bojem“, rekao je za Hrvatski radio Jurica Bezak, voditelj istraživanja.
Kako doznajemo, nakon Visa, stručni tim Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda i Ministarstva kulture RH – Konzervatorskog odjela u Splitu u srijedu 10. rujna seli na otok Hvar gdje će nastaviti  podvodna arheološka istraživanja čija je svrha zaštita podvodne kulturne baštine Splitsko-dalmatinske županije.

Bogoljub Mitraković, Slobodna Dalmacija


6. rujna 2014.
PROJEKT SVEUČILIŠTA U ZADRU

U sv. Donatu u Zadru otvoreno izdanje ‘Dolaska u baštinu’

Svečanim otvorenjem izložbe “Folie i ruševine: Između nedovršenosti i mašte” u sv. Donatu započelo je osmo i ujedno zadnje izdanje projekta Sveučilišta u Zadru – Dolazak u baštinu.
Izložbu čine razne izvedbene umjetnosti – od perfomansa, projekcija filmova do svjetlosnih instalacija – u znaku propitivanja kulturne baštine posebice Hrvatske i Škotske na ideji da ruševine nisu samo ostaci prošlih civilizacija, nego i iluzija kolektivne memorije.
Osim domaćih, izložba je okupila umjetnike iz Škotske, Njemačke i Amerike, a umjetnički voditelj i kustos Josip Zanki najavio je da je to ujedno zadnje izdanje projekta “Dolazak u baštinu” koje je bilo započeto još 2007.“Ima više razloga zašto je ovo zadnje izdanje, ali možda je ključni taj što Zadru nedostaje galerija suvremenih umjetnosti koja bi mogla pružiti logistiku za projekt ove vrste”, rekao je Zanki.
Zadarska publika će, rekao je, u sljedećih tjedan dana imati priliku vidjeti instalaciju Martine Mezak, zatim instalaciju i fotografije Johna Mullena iz Škotske i njegova sunarodnjaka Chrisa Dooksa.
“Dolazak u baštinu” održava se uzastopno već sedam godina i početno je tematski bio vezan uz prvi hrvatski roman Planine nastojeći prenijeti roman u kontekst moderne umjetničke prakse.
Izložba u organizaciji Sveučilišta Zadru i University West of Scotland traje do 13. rujna, a kustosi su Josip Zanki i Katarzyna Kosmala.
narod


 

3. rujna 2014.
Nastavlja se snimanje filma o Jean-Michelu Nicolieru
U produkciji tovarničke Udruge dr. Ante Starčević, nastavlja se snimanje dokumentarnog filma posvećenog vukovarskom branitelju Jean-Michelu Nicolieru, koji je rođen u Francuskoj, a ubijen na Ovčari.
Prvi kadrovi snimljeni su 2012. godine prigodom boravka Lyliane Fournier, majke ubijenog branitelja Jean-Michela. Ona je pred kamerama iznijela svoja sjećanja na sina, njegov odlazak u Hrvatsku, te je progovorila o vlastitim osjećajima prema sinu i njegovoj želji da pomogne Hrvatskoj u Domovinskom ratu.

Svoje će mjesto u filmu svakako naći i kadrovi nastali samo nekoliko sati prije nego što je Jean-Michel odveden na Ovčaru, a u podrumu bolnice su ih snimili francuski reporteri. „Više puta su mi predložili da izađem iz grada i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. U Vukovar sam došao kao dragovoljac. Mislim da im trebam pomoći. Vukovar je moj izbor, i u dobru, i u zlu,“ riječi su francuskog borca, čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni.
Tijekom ove i slijedeće godine snimanje će biti nastavljeno na nekoliko lokacija: u Karlovcu, Zagrebu, Vukovaru, Mejaškom selu i francuskom gradu Vesoulu. Završetak filma i premijerno prikazivanje očekuje se na obljetnicu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara 2015. godine.
Priča o mladom Francuzu koji je osjetio poziv braniti Hrvatsku pretočena je i u roman naslovljen ‘Jean ili miris smrti’. Na njemu je dugo radila Nevenka Nekić, želeći progovoriti o životu i smrti mladoga francuskoga dragovoljca i hrvatskoga branitelja. Roman je utemeljen na osobnim istraživanjima, iskazima sa suđenja u Beogradu, pismima Jeanove majke i isječcima iz francuskih novina. Izdan je u nakladi Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.

Jean-Michel Nicoliera je Hrvatska posmrtno odlikovala, te je na taj način iskazala poštovanje i zahvalnost mladom čovjeku koji je dao život za Hrvatsku koja nije bila zemlja njegovih predaka, ali je postala njegova!  
Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik Glas Brotnja


1. rujna 2014.
VUKOVARSKI FILMSKI FESTIVAL
'Broj 55' najbolji igrani film
Dodjelom nagrada "Zlatni šlep" na terasi Agencije za vodne puteve je zatvoren 8. Vukovar film festival.
Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je mađarski film Overdose - Utrka za snom redatelja Gabora Ferenczija. Zlatni šlep za najbolji kratki igrani film 8. VFF-a pripao je mađarskom filmu Moj vodič redatelja Barnabasa Totha, a kao najbolji igrani film nagrađen je hrvatski film Broj 55 redatelja Kristijana Milića, u produkciji Hrvatske radiotelevizije.
Nagrada Krsto Papić za poseban pojedinačni doprinos hrvatskom filmu dodijeljena je redatelju Kristijanu Miliću za režiju filma Broj 55. Žiri je predložio, a direkcija festivala prihvatila ideju da se od ove godine dodjeljuje Nagrada za životno djelo, koja je pripala glumcu Mustafi Nadareviću.

Vukovarski filmski festival otvorio laureat berlinskoga

Dodjeli nagrada nazočila je i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Ovo nije prvi put kako sam na Vukovar film festivalu i sada se vidi veliki napredak. Riječ je o festivalu koji je i po financiranju ušao u kategoriju trećih festivala, dakle na rubu financiranja kao veliki filmski festivali u Hrvatskoj, rekla je Zlatar Violić. Kao posebnu vrijednost festivala naznačila je njegov koncept festivala podunavske regije i međunarodnu komponentu, ne samo po autorima, nego i po planovima organizatora.
Osmi Vukovar film festival njegov direktor Igor Rakonić ocijenio je najuspješnijim do sada u svim segmentima, od posjećenosti do izbora filmova. Od 25. kolovoza prikazan je 81 film u 12 kategorija, od kojih su tri - dugometražni, kratki i dokumentarni film - natjecateljske. HRT


26. kolovoza 2014.
SVEČANA CEREMONIJA
Završene 65. Dubrovačke ljetne igre
Opera gala koncertom Zagrebačke filharmonije i dodjelom nagrada Orlando glumici Nevi Rošić i Hrvatskom baroknom ansamblu završile su 65. Dubrovačke ljetne igre, koje su zatvorene točno u ponoć svečanim ceremonijalom ispred crkve Svetoga Vlaha.
Koncertom Zagrebačke filharmonije, uz nastup baritona Željka Lučića i sopranistice Lane Kos, ispred crkve sv. Vlaha ravnao je maestro Ivo Lipanović, a program je u cijelosti bio posvećen Giuseppeu Verdiju, jednom od najvećih opernih skladatelja svih vremena.
Izvedene su uvertira opere “Moć sudbine” (La forza del destino ), baletna glazba iz opere “Macbeth”, dok je bariton Željko Lučić izveo ariju Eri tu iz “Krabuljnog plesa” (Un ballo in maschera ), O prodi miei iz “Nabucca” i ariju kralja iz opere “Macbeth”, a Lana Kos ariju Violette E strano iz “Traviate”. Zajedno su izveli duet Madamigella Valéry također iz “Traviate”.
Nagradu Orlando za najbolju izvedbu u dramskom programu Neva Rošić dobila je za ulogu dadilje u Shakespeareovom “Romeu i Giulietti”, dok je Hrvatski barokni ansambl dobio Orlanda za glazbu. Nagrade, koje za najuspješnija dostignuća na Dubrovačkim ljetnim igrama dodjeljuje Hrvatska radiotelevizija, dobitnicima je uručio glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman.
Najstarija hrvatska kulturna manifestacija ove je godine okupila gotovo dvije tisuće umjetnika iz cijeloga svijeta koji su u 47 dana na 17 scenskih i ambijentalnih lokacija, izveli 79 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih, filmskih i likovnih programa, a izvedbe glavnoga i popratnih programa pogledalo je oko 60 tisuća gledatelja.

 


25. kolovoza 2014.
ZAVRŠEN 20. SARAJEVO FILM FESTIVAL
Dva od tri Srca Sarajeva osvojili hrvatski filmovi
SARAJEVO - Dvije od tri glavne nagrade jubilarnog, 20. Sarajevo Film Festivala, pripale su hrvatskim ostvarenjima. Najbolji kratkometražni igrani film je “Kokoška” Une Gunjak, a najbolji dokumentarni “Goli” Tihe K. Gudac. Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji osvojila je “Ljubavna odiseja” Tatjane Božić, dok su u industrijskim programima nagrađeni “Iza lica zrcala” Katarine Zrinke Matijević Veličan i “Our Everyday Life” Ines Tanović.

“Kokoška” je film radnjom smješten u Sarajevo, u ratno doba devedesetih, a gotovo u cijelosti snimljen je u Zagrebu, u njemačko-hrvatskoj koprodukciji. Redateljica i scenaristica Una Gunjak, rođena je Sarajka s londonskom adresom, hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz kuće Nukleus film, a film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.
Obje nagrade u međunarodnoj dokumentarnoj konkurenciji otišle su hrvatskoj producentskoj kući Factum. Srce Sarajeva za najbolji film diplomirana producentica pri zagrebačkoj ADU Tiha K. Gudac, osvojila je za svoje debitantsko dugometražno redateljsko ostvarenje “Goli”, u kojem otkriva obiteljsku političku prošlost, a posebno priznanje žiri je dodijelio također autobiografskom djelu, “Ljubavnoj odiseji” Tatjane Božić, nastaloj u nizozemsko-hrvatskoj koprodukciji.
Na jubilarnom Sarajevo Film Festivalu prikazano je više od 20 hrvatskih filmova, predstavljeno je više projekata u razvoju, a u edukacijskom programu Talents Sarajevo sudjelovalo je osam mladih hrvatskih filmaša. (D.Kć.)Glas Slavonije


 

21. kolovoza 2014.
Jedini živi muzej u zemlji - uđite u antički svijet
U turističkoj ponudi Split ima mnogo toga, pa i jedini živi muzej u zemlji. Projekt 'Live museum' osmislili su dečki iz Dioklecijanove legije, s namjerom da turistima pokažu kako su živjeli stari Rimljani.
Kad dođete na bedem Cornaro - ulazite u antički svijet. Dočekat će vas rimski vojnici. Ako dolazite u miru, možete isprobati njihove štitove, mačeve, oklope i kacige. Oni koji žele doznati više o životu starih Rimljana, mogu pogledati i kratku predstavu na engleskom jeziku. Izvedbe se ne bi posramili ni profesionalni glumci. Predstave se održavaju svakoga dana od 10 do 14 sati i to do 15. rujna.
Dečki iz 'Dioklecijanove legije' javit će se na natječaje Ministarstva kulture - i to novim projektima. Namjerno će ih osmisliti na istome mjestu. Možda već dogodine bude hit. HRT


20. kolovoza 2014.
U Domu kulture "Janko Mitrović" u Zelengradu otvorit će se samostalna izložba Tomislava Marijana Bilosnića
 Cvijeće ravnokotarskih vila u Zelengradu
Usubotu, 23. kolovoza 2014. godine u Domu kulture "Janko Mitrović" u Zelengradu otvorit će se samostalna izložba književnika i slikara Tomislava Marijana Bilosnića "Cvijeće ravnokotarskih vila". Izložbu organizira Zavičajni klub "Janko Mitrović" Zelengrad, a u sklopu svoje već tradicionalne manifestacije Odškrinimo vrata Bukovice,koja se ovog ljeta održava po 14. put u Zelengradu.13. kolovoza 2014.
DODJELA NAGRADE JUDITA
Koncertom Zagrebačke filharmonije zatvorit će se 60. Splitsko ljeto
Festival 60. Splitsko ljeto završit će u četvrtak 14. kolovoza tamo gdje je i započelo – na Peristilu, i to koncertom Zagrebačke filharmonije, vodećeg hrvatskog simfonijskog orkestra pod ravnanjem jednog od najvećih dirigenata današnjice maestra Dmitrija Kitajenka. Na programu koncerta koji započinje u 21 sat su djela Korsakova, Čajkovskog i Ravela.13. kolovoza 2014.
PRIHOD OD ULAZNICA POPLAVLJENIMA
Na 8. Vukovar Film Festivalu 81 film na sedam lokacija
Osmo izdanje Vukovar film festivala – festivala podunavskog filma donosi od 25. – 30. kolovoza 81 projekciju ponajboljih recentnih podunavskih i svjetskih filmskih ostvarenja na sedam lokacija u Vukovaru, Vinkovcima i Županji, a otvorit će ga film “Križni put” redatelja i scenarista Dietricha Bruggemanna.
“Ove godine imamo fantastičan program filmske kreme sa svjetskih ‘A’ festivala Cannesa, Sundancea, Berlina. Vjerujemo da će to naša publika prepoznati”, kazala je selektorica programa Ivana Perić na konferenciji za novinare i tradicionalnom druženju uz fiš paprikaš na terasi Veslačkog kluba Zagreb.
VIŠE


 

2. kolovoza 2014.
Tino Radanović pobjednik je ovogodišnje 299. bare
Tino Radanović pobjednik je ovogodišnje 299. bare s deset osvojenih punata, a pobjednikom je postao nakon pripetavanja u kojemu su četiri alkara nakon treće trke imali po sedam punata.
Radanović je u alkarskoj povorci od 2002. godine, alkarom kopljanikom postao je 2006., a 2007. godine bio je i slavodobitnik Sinjske alke.
Pobjedniku Bare Tinu Radanoviću vojvoda Ante Vučić na koplje je privezao 200 centimetara zelenog sukna. Viteško alkarsko društvo nagradilo ga je brončanom plaketom Alke i nagradom od 15 tisuća kuna.
Brončana plaketa pripala je i njegovu momku Mariju Bošnjaku.
Natjecanje za Baru pratilo je, u petak, oko pet tisuća gledatelja. Danas je natjecanje za Čoju, a sutra je završna utrka 299. sinjske alke, hrvatske viteške igre. HRT


31. srpnja 2014.
Spomen na čudesne Božje zahvate u Kaštel Sućurcu
Proslava svetkovine Gospina Proslavljenja u Kaštel Sućurcu
Uspomen na čudesne Božje zahvate kroz 1180 godina povijesti Kaštel Sućurca i župe Sv. Jurja m., po zagovoru "čudotvorne Gospe na Hladi", tj. "Gospe nad našin miston", sućuračka župa proslavit će i ove godine blagdan Gospina Proslavljenja. Svečanu Sv. Misu polnoćku u Svetištu Gospe na Hladi, u noći s četvrtka na petak, 1. kolovoza, predvodit će don Hrvoje Dragun, vikar župe Srca Isusova na Visokoj u Splitu.

Blagdan Proslavljenja Gospina je uvod u proslavu svetkovine Velike Gospe i blagdana Sv. Roka, a tom prilikom brojni vjernici i hodočasnici u obnovljeno svetište podno Kozjaka pristižu s istinskim molbama i željama i s nakanom da se poklone pred „čudotvornom slikom Gospe na Hladi" kako bi Bogorodicu zazvali za pomoć i milost. Osim toga, župa sv. Jurja m. ove godine obilježava i 70 godina mučeništva dr. fra Bernardina Sokola.
Renata Dobrić, HKV1. kolovoza 2013.
HRVATSKA ČIRILICA
Postavljeno svih 30 slova na Aleji hrvatske ćirilice
Hrvati su u srednjem vijeku koristili jedan jezik tri pisama: glagoljicu, hrvatsku ćirilicu i latinicu. Ona se upotrebljavala od Boke Kotorske do Istre i od otoka do Save, a nerijetko i preko Save, u Slavoniji. U civilnoj korespodenciji, već u XII. stoljeću, hrvatska ćirilica je nadvladala glagoljicu, tako da se glagoljica od tog vremena upotrebljavala uglavnom u crkvenim krugovima.

VIŠE


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre