HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213


PARLAMENTARNI
IZBORI
2020.
PREDSJEDNIČKI IZBORI
2019 /2020.
više
parlamentarni
izbori 2015

http://www.hic.hr/politika-parlamentarni-izbori-2015.htm


08.srpnja 2020.
RAZGOVORI OKO SASTAVLJANJA VLADE
Manjinci očekuju ministarsko mjesto

Vlada, zgrada

Nakon pobjede na parlementarnim izborima, predsjednik HDZ-a i aktualni premijer Andrej Plenković osigurao je 76 ruku (66 HDZ , 8 manjinskih, 1 reformisti i 1 HNS) za saborsku većinu. U Banskim se od ponedjeljka obavljaju konzultacije o parlamentarnoj većini, no o imenima, kažu, još nisu razgovarali.

Tko odlazi a tko ostaje u Vladi?

U Vladi se polako slaže nova kadrovska križaljka. Ono što je za sada poznato je da će nova Vlada imati manje ministarstava, neslužbeno se spominje manje 5 do 8 ministarstava. U Vladi će redom sjediti članovi HDZ-a, a u Vladu bi trebao ući i predstavnik nacionalnih manjina. Koji će konkretno resor manjinci dobiti, hoće li to biti ministarstvo bez portfelja za društvena pitanja ili neki drugi konkretni resor o tome tek traju razgovori. Sutra će se na tu temu u Vladi sastati premijer i predstavnici nacionalnih manjina.

Manji broj ministasrtava

Kad se govori o smanjenju broja ministarstva neslužbeno se spominje mogućnost spajanja pojedinih resora, primjerice ministarstva rada i socijalne politike. Da se o tome razmišlja potvrdio je to i ministar rada Aladrović. Spominje se i spajanje pravosuđa i uprave, obrane i branitelja, energetike, turizma i gospodarstva. Također se spominje mogućnost ukidanja ministarstva državne imovine na čelu kojeg je ministar Banožić, odnosno transformacija u Središnji ured državne imovine, dodala je.

Dolazeći u Vladu ministri nisu željeli nagađati tko odlazi, a tko ostaje. Neslužbeno se doznaje kako u vladi sigurno ostaju ministri Marić, Božinović, Beroš, Medved, Butković, Ćorić, Malenica i Aladrović.

Ministar Banožić
nema ništa protiv spajanja svog ministarstva.
Ministar državne imovine Mario Banožić kazao je kako nema ništa protiv toga da se njegovo ministarstvo spoji s nekim drugim ministarstvom. Na novinarsko pitanje je li spreman na scenarij spajanja Banožić je uoči sastanka užeg kabineta Vlade kratko odgovorio: "Pa zašto ne?!".

Poručio je kako nitko nije rođen biti ministar i dodao kako o tome još nije razgovarao s premijerom Plenkovićem.

- Ima svakakvih tema koje su otvorene u medijima a o tome će odlučivati prije svega predsjednik Vlade uz pomoć stranačkih tijela, kazao je Banožić.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović potvrdio je kako je moguće spajanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Spominju se različite opcije odnosno varijante spajanja i pripajanja  ministarstava, mi smo najavili rezanje broja ministarstava i to ćemo definitivno izvršiti, a ono što je bitno u svim tim smanjenjima broja je da funkcionalnost bude jednaka ili veća, izjavio je Aladrović uoči sastanka užeg kabineta vlade potvrdivši da je moguće spajanje ministarstva rada i socijalne politike.

Dodao je kako su na europskoj razini ministarstva koja se bave tim pitanjima često spojena.

Bitno je da ministarstva koja će ostati ili koja će nova nastati budu funkcionalna i da pokažemo javnosti da naša javna uprava i vlada može biti jednako funkcionalna ili funkcionalnija s manjem brojem ministara, istaknuo je Aladrović poručivši kako je sudbina pojedinaca iz vlade u drugom planu.

Na upit znači li spajanje ministarstava preraspodjelu ljudi ili otpuštanja Aladrović ponavlja kako je osnovni cilj povećati efikasnost i smanjiti broj izvršitelja rukovodećih funkcija. Činjenica je da ćemo se pozabaviti cijelom javnom i državnom upravom , ne bih isključio i pojedine restrikcije u budućnosti, kazao je. 

Naglasio je kako se ne smije desiti da uz manji broj ministarstva bude više dužnosnika.

Aladrović je također potvrdio mogućnost sudjelovanja manjinaca u vladi u formi ministra ali kaže da  još nije dogovoreno koje će to biti.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je a će premijer odlučiti o tome hoće li ostati na ministarskoj poziciji u novoj Vladi, te da je njegovo ministarstvo već spojeno i preveliko za spajanje s drugim ministarstvima.

- To će predsjednik Vlade odlučiti, on je izbornik, tko će ostati, tko ide, kazao je Butković uoči užeg kabineta Vlade upitan hoće li ostati na ministarskoj poziciji.
Butković je na pitanje spaja li se njegovo ministarstvo s drugima, s obzirom na najavljeno smanjenje broja ministarstava, kazao da su oni već spojeni.

- A s čim, kad je preveliko, mi smo već spojeni, poručio je.

Kazao je i da će se razgovarati o tome tko će biti na ministarskim pozicijama, jer sada ima i drugih stvari na dnevnom redu, dodavši da nema informaciju tko bi od predstavnika nacionalnih manjina dobio poziciju u novoj Vladi.

- Međutim, da će nacionalne manjine biti zastupljene negdje na nekim funkcijama, to da, izjavio je.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da će svi razgovarati.  Rezultat izbora je jako dobar za Hrvatsku da se ne gubi previše vremena u ovim okolnostima kakve jesu i da se osigura kontinuitet. Posla stvarno ima preko glave, smatra Marić.

Važno je sagledati sve funkcije, sve nadležnosti i voditi računa da Vlada može realizirati cijeli program "Sigurna Hrvatska", da sva ministarstva budu prepoznatljiva i vidljiva u tom kontekstu, komentirao je jučer Tomo Medved, zamjenik predsjednika HDZ-a.

U Hrvatski sabor ušlo je čak 13 gradonačelnika. Na listi koalicije Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus ušao je i gradonačelnik Svete Nedelje. Jedan od tri mandata ove koalicije centra pripao je Dariju Zurovcu, koji je jutros za Studio 4 HRT-a rekao da su se slegli dojmovi nakon izborne noći.

Oko napisa u medijima da se njegovo ime spominje u kontekstu moguće dignute ruke za novu Plenkovićevu vladu rekao je da ne zna otkud medijima takve informacije.

- To su možda spinovi i lažne vijesti, sa mnom nitko nije pričao, nitko iz kabineta premijera, rekao je Zurovec. Govorio je i o budućem angažmanu u Saboru.

U deseti saziv Hrvatskog sabora s jednim mandatom ulaze i Reformisti. Njihov čelnik Radimir Čačić vrlo brzo je potvrdio da će podržati Vladu Andreja Plenkovića. Radije će i dalje biti župan pa u Sabor šalje svoju kolegicu, potpredsjednicu stranke, odnosno čelnicu varaždinskog ogranka Reformista Nataliju Martinčević.

Ona je jutros, gostujući u Studiju 4 HRT-a objasnila zašto Reformisti postaju koalicijski partner buduće vlade i zbog čega su je odlučili podržati.

-  Izvjesno je da glas Reformista stavlja vladu Andreja Plenkovića u poziciju da ne mora ići u koaliranje sa strankama radikalne desnice. Slušali smo niz opasnih i zabrinjavajućih poruka od stranaka radikalne desnice, posebno Domovinskog pokreta o temeljnim ljudskim pravima, posebno pravima žena. U protivnom bi se otvorila pozicija HDZ-u da razgovara s Domovinskim pokretom i Škorom, a njihov ulazak u Vladu i sudjelovanje i nametanje njihovih teza i programa bilo bi vrlo opasno i štetno za Hrvatsku i mi ćemo to svojim glasom spriječiti. To je ključan razlog, rekla je MartinčevićManjinci očekuju ministarsko mjesto


Osmorice zastupnika nacionalnih manjia jučer su dali potporu HDZ-u za formiranje većine.
Manjinski zastupnici većinom očekuju da bi se sastanak s Andrejom Plenkovićem trebao dogoditi najkasnije sutra i da nije riječ ni o kakvoj trgovini, već isključivo o pregovorima te da imaju pravo na to kao i sve ostale stranke u Hrvatskoj. Što se tiče ministarske pozicije, dio manjinskih predstavnika doista misli kako bi manjinske trebali imati ministarsku poziciju u vladi, rekao je Vičević.

- Napominju da su manjine nekada u vladi imale i svoga potpredsjednika. Kada govorimo o broju ministarskih mjesta, Andrej Plenković još je prije isticao da bi broj ministarstava trebao biti nešto manji nego u prethodnoj Vladi. Trenutačno se spominje broj od 12-15 ministarstava. U tijeku je sjednica Predsjedništva SDSS-a koji bi se nešto kasnije tijekom dana trebao očitovati o ovom pitanju, rekao je Šime Vičević.

Furio Radin smatra kako manjine imaju pravo na ministarsko mjesto.

- To ne bih bio nikako ja. Ne znam za gospodina Milorada Pupovca, znam da nisam ja. Manjine imaju pravo na ministarsko mjesto, a nemojte zaboraviti da su u prošlosti imali i potpredsjednika Vlade, ističe Furio Radin, izabrani saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine.

A nakon sjednice Predsjedništva SDSS-a pred novinare je izašao upravo  spomenuti Pupovac.

- Jednoglasno je Predsjedništvo odlučilo da Andreju Plenkoviću da podršku za mandatara i ovlastilo troje zastupnika SDSS-a da mogu dati svoj potpis koji će Plenković pribrojiti ostala 73 potpisa, rekao je.

Na pitanje je li uvjet da se oformi ministarstvo bez portfelja, Pupovac kaže da će se o tome kako će izgledati sastav vlade, naknadno razgovarati.

- Koliko je simbolički i funkcionalno važno da su naši kolege iz HDZ-a predložili da manjine imaju člana Vlade, toliko je funkcionalno za rješavanje problema i za život pripadnika nacionalnih zajednica još  važnije da imaju ljude na nižim razinama u ministarstvima, državnim agencijama i javnim poduzećima, poručio je Pupovac.

Zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek kaže da oni idu u pregovore s mandatarom nove hrvatske vlade. Znači mi idemo u pregovore s mandatarom nove hrvatske vlade kako bismo mogli napraviti što kvalitetniju, što stabilniju većinu u Hrvatskom saboru i Vladu RH koja će u idućem mandatu napraviti maksimalno moguće za građane ove zemlje, poručio je .HIC.hr
foto:arhiv


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre