HIC samo najbolje iz Hrvatske
vijesti-regija

zlatnici i srebrnjaci, idealna poklon

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

16.veljače 2021.
NAKON TREĆEG KRUGA IZBORA
Merio Kordić je novi gradonačelnik Mostara

Mario Kordić, mostarski gradonačelnik
foto: Mario Kordić (lijevo) i Salem Marić (desno)


Nakon višednevne agonije konačno je izabran gradonačelnik Mostara. Liječnik urolog i aktualni ravnatelj mostarskog Doma zdravlja, Mario Kordić (HDZ BiH) u trećem krugu glasovanja dobio je 17 glasova vijećnika hrvatskih stranaka dok je također liječnik kirurg, dr. Zlatko Guzin, ravnatelj bolničkog centra "Dr. Safet Mujić" dobio 16 vijećničkih glasova probošnjačkih stranaka, dok su dva glasačka listića (jer se glasovalo tajno) bila nevažeća. U prva dva kruga nijedan od ove dvojice mostarskih liječnika nije imao potrebnu dvotrećinsku većinu od ukupno 35 nazočnih vijećnika, pa se prema gradskom statutu gradonačelnik u trećem krugu glasovanja bira običnom većinom.
Za predsjednika gradskog vijeća Mostara izabran je Salem Marić (SDA)

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u petak iznesen je prijedlog o modelu rotirajućeg gradonačelnika. Prijedlog osmišljen u SDP-u, prema kojem bi se na razdoblje od 16 mjeseci rotirali kandidati BiH Bloka, Koalicije i HDZ-a dobio je podršku SDA, no HDZ BiH ga je nazvao neustavnim i neprovedivim. HDZ BIH je na kraju trijumfirao jer je dr. Kordić tijesnom većinom izabran za gradonačelnika.


Nakon izbora Kordić i Marić su zajedno dali izjavu medijima.


Mario Kordić

Kordić je najavio predan rad, dok se Marić osvrnuo na nejedinstvo probosanskog bloka, koji ponovo nije uspio dobiti gradonačelnika, iako je za to imao realnu mogućnost. Kordić je ponovio da je ponosan, te da je nova funkcija za njega ujedno i velika odgovornost.

“U Vijećnici sam rekao da ću znanje, vještine i energiju uložiti da ovom gradu sutra bude bolje. Moj prijatelj Zlatko imao je emotivan govor. Rekao je da u svakom derbiju netko mora izgubiti i tu se jedino ne slažem s njim. Ovaj derbi je bio za Grad Mostar. Nema pobjednika i gubitnika. Očekujem da dišemo kao jedna duša. Da zajedno pravimo projekte i jedini drugima pomažemo, te naravno i upozoravamo na nepravilnosti što se i uz najbolju volju može pojaviti. Možete očekivati da ću se zalagati i da ćemo napraviti dobru priču. Zajedno ćemo raditi za dobrobit građana Mostara”, rekao je novi gradonačelnik Mostara Kordić.

Novinare je zanimalo i hoće li se i kada početi raditi na rješavanju problema građana na sjeveru koji žive pored Uborka, deponije koja već 15 mjeseci nema okolišnu dozvolu.

“Često smo u kampanji komunicirali i spominjali deponiju koja je prioritet broj jedan u Mostaru. Vrlo brzo ćemo se baviti tom temom. Napravit ćemo detalju analizu zašto se to događalo i sigurno će nas 35 saslušati struku i donijeti pravo rješenje”, najavio je Kordić.

Njegova velika želja je i šira koalicija koja će ubuduće donositi najvažnije odluke za Mostar.

“Važno je da sačuvamo dobri duh koji je od danas krenuo. Ljudi će dalje donositi sud, ali mislim da smo svi dobitnici. Moja zamisao je široka koalicija, tražeći konsenzus svih 35 vijećnika. To bi donijelo dobre odluke i kvalitetne prijedloge. Svi su u koaliciju dobro došli”, istaknuo je Kordić.

Novi predsjednik Gradskog vijeća Marić čestitao je Kordiću i svojim zamjenicima, kao i svim vijećnicima na konstruktivnoj sjednici koja je ovog puta od početka išla dobro. Ispričao se u svoje i ime Koalicije za Mostar javnosti koja je ranije gledala “nemile scene” u Vijeću. /AA/HMS/

 

Salem Marić

– Danas nismo imali priliku čuti niti jedno obrazloženje od onih koji su tražili odgađanje sjednice i predlagali rotiranje gradonačelnika. „Koalicija za Mostar“ je to prihvatila s dobrom namjerom da se skinu etikete s „Koalicije“ i sa SDA da smo prodali i da smo imali dogovor s HDZ BiH. Pokušali smo iskoristiti svaku priliku i ponuđenu šansu koju nam je davao „Bh. blok“, misleći da ćemo uspjeti na mjestu gradonačelnika imati našeg kandidata za kojeg smo sigurni da je izvanredan kandidat. Nisu našli za shodno ni da objasne ni nama, ni građanima zašto su tražili dodatno vrijeme i predložili rotaciju gradonačelnika. Normalno, to neće umanjiti izbor novog gradonačelnika i siguran sam da ćemo u narednom razdoblju raditi uspješno – rekao je Marić, kako prenosi “Avaz”.

Kazao je i da je ovo treći izborni ciklus gdje su Bošnjaci ili probosanske stranke imale većinu, a nažalost nijednom nisu uspjeli dobili gradonačelnika.

– To pitanje ćemo morati postaviti sebi, a i ovom prilikom pozivam na veliko jednistvo, jer nam ono nikad nije bilo potrebnije. Nije bilo lako ovo završiti. Ovo jeste bio derbi. Nažalost, protiv nas smo imali ne samo poštene igrače iz HNS-a ili HDZ-a BiH, ali slobodno mogu reći da smo ovdje igrali i protiv puno jačih igrača za koje nismo očekivali da će biti u drugoj ekipi. Protiv „Bh. bloka“ koji je na svaki način želio dobiti gradonačelnika bez izbornog legitimiteta ili izborne pobjede. Nosili smo i trpili sve te udare i etikete. Na kraju se pokazalo tko je bio za što. Protiv nas je bio i OHR. Ponovo su se stavili na stranu HNS-a ili HDZ-a BiH. Protiv nas su bili, prije svega, predsjednici stranaka članica „Bh.bloka“ iz Sarajeva, koji su svaki dan koristili medijski prostor da razjedine i razvale jedinstvo između „Koalicije za Mostar i „bh.bloka“ kako ne bismo dobili gradonačelnika. Nažalost, protiv nas je bio i vijećnik koji sebe naziva legitimnim srpskim predstavnikom u Vijeću – kazao je Marić.

Ostali jedinstveni

Istaknuo je da, kada se sve to sagleda, “probosanske” stranke u Vijeću nisu imale šansu.

– Hvala „Koaliciji za Mostar“, prije svega vijećnicima koji nisu iz SDA, što su ostali jedinstveni bez obzira na pokušaje razvaljivanja našeg jedinstva. Hvala svima koji su pomogli u kampanji, prije svega predsjednicima pet političkih stranaka, Bakiru Izetbegoviću, Fahrudinu Radončiću, Željku Komšiću, Ameru Jerlagiću i Seferu Haliloviću. Pozivam ih da ostanemo do kraja jedinstveni, da ovaj mandat završimo zajedno i da sačuvamo ovu Koaliciju, ako je moguće i do 2022.godine. Nadam se da ćemo u ovom mandatu dokazati da znamo i hoćemo raditi. To moramo radi građana – poručio je Marić./HMS/


Bošnjačke stranke složne: Samo nek' Hrvat nije gradonačelnikHMS.ba/ HIC.hr
foto:

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre