HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet
zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja

26.siječnja 2021.
RAZGOVORALI TELEFONOM
Merkel i Biden se složili da treba osnažiti transatlantsku suradnju


zastave SADa i Njemačke


Njemačka kancelarka Angela Merkel i novoimenovani predsjednik SAD-a Joe Biden složili su se u ponedjeljak u telefonskom razgovoru da se pandemija covida-19 i drugi globalni izazovi mogu rješavati samo kroz intenzivniju suradnju, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

U prvom telefonskom razgovoru s predsjednikom SAD-a Bidenom otkako je prošlog tjedna preuzeo dužnost, Merkel mu je čestitala na inauguraciji, rekao je glasnogovornik Steffen Seibert.

"Istovremeno je izrazila spremnost Njemačke da zajedno s europskim i transatlantskim partnerima preuzme odgovornosti u rješavanju međunarodnih zadaća", naveo je Seibert u izjavi.

Merkel i Biden su se složili da je u rješavanju pandemije koronavirusa potrebno više međunarodnih napora. "U tom kontekstu je kancelarka pozdravila povratak Sjedinjenih Država u Svjetsku zdravstvenu organizaciju", naveo je Seibert u izjavi.

Dvoje čelnika također je razgovaralo o vanjskopolitičkim pitanjima, posebice onim povezanim s Afganistanom i Iranom, i klimatskim i trgovinskim politikama, rekao je Seibert.

SAD je najvažnije njemačko tržište izvan zemalja Europske unije, no trgovinski su se odnosi između dvije zemlje pogoršali zbog trgovinskih politika bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa vođenih načelom "Prvo Amerika", poput povećanja carina.

Hrvatski šah, set

Merkel je pozdravila i Bidenovu odluku da vrati SAD u Pariški sporazum o klimatskim promjenama i pozvala ga da posjeti Njemačku čim to dopusti pandemija, dodao je Seibert , izvijestila je agencija Reuters.

Biden je u subotu razgovarao s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, a s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u nedjelju, podsjeća njemačka agencija dpa.

Na pitanje je li loš znak za Njemačku što se Merkel našla iza Johnsona i Macrona na Bidenovoj listi, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je odgovorio: "Možete to i tako vidjeti, ali ne morate".


HIC.hr
foto:

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre