HIC samo najbolje iz Hrvatskezlatnici i srebrnjaci

 

 

07.travnja 2021.
MIJENJAT ĆE SE KAZNENI ZAKON I ZAKON O UDOMITELJSTVU
Malenica: Uvest ćemo registar zlostavljača u obitelji

Ivan Malenica


Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica danas je najavio promjenu Kaznenog zakona. Imamo članak 173. koji već sada propisuje kaznenu odgovornost službene osobe. Dodatno ćemo ojačati dio
koji se odnosi na propust službene osobe koji utječe na prava djece, odnosno njihov život i zdravlje.

Radit će se i registar svih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji. Ne samo kaznenih, nego i prekršajnih, dodao je ministar komentirajući tragičnu smrt dvogodišnje djevojčice iz okolice Nove Gradiške.


Malenica je i na Aktualnom prijepodnevu izvijestio da je Ministarstvo po prvi put napravilo analizu učinkovitosti rada pravosudnih tijela sa ciljem da se poveća efikasnost, ambicija je da se u ovoj godini riješe svi predmeti stariji od sedam godina.

hrvatski šah, komplet


U emisiji 'A sada vlada', ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio je izmjene Zakona o udomiteljstvu. Smatramo, prema svemu što se dosad moglo vidjeti, da se smrt dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške mogla spriječiti, dodao je.

- Odgovornost je individualna u svakom slučaju, ali i leži na svima nama koji upravljamo sustavom. To je kompleksan sustav i nikad nećemo moći sve ovakve slučajeve 'istrijebiti'. Međutim, učinit ćemo sve da se mogućnosti minimiziraju i da se nikad ne ponove, dodao je Aladrović. Naveo je kako se već dugo radi na izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, koji bi uskoro trebao ići u javnu raspravu. Ovaj je slučaj cijeli proces ubrzao, rekao je. 

Izmjene Zakona o udomiteljstvu

- Cilj je standardizirati sustav. Sustav koji će formirati bazu znanja koje će se kapilarno - jasno i transparentno dijeliti. Želimo odvojiti obiteljske centre u cilju prevencije stigmatizacije unutar obitelji, za djecu prije svega. Također smatramo da postoji potreba za cjeloživotnim obrazovanjem djelatnika, za što će se unutar sustava uspostaviti poseban dio, a u njemu će djelovati oni ljudi koji se najviše bave praksom, najavio je.   

- Želim jasno apostrofirati da je iz razgovora s udrugama naglašena potreba za osnivanjem povjerenstva, neovisnog od Ministarstva koje će se baviti predstavkama i koje će dati uvid građanima u pojedine slučajeve, kazao je. Smatra kako je transparentnost sustava jedan od preduvjeta njegova boljeg funkcioniranja. 

Akcijski plan za udomljavanje i posvojenje

Ministar je najavio i nastavak razgovora vezano za udomiteljstvo te donošenje Akcijskog plana djelovanja u koji će biti uklopljenje sve legislativne i procesne izmjene, a koje bi trebale olakšati te ubrzati udomljavanje i posvojenje. Sve izmjene ići će prema korisnicima, oni nas plaćaju i njima smo odgovorni, rekao je.

Sutra nalaz Hrvatske psihološke komore

Govoreći o nalazima inspekcije rekao je kako je dio vezan za Ministarstvo obavljen odmah i na temelju njega izvršene su smjene u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. Utvrđeno je da je bilo grešaka u postupanju i utvrđena je odgovornost ravnatelja centra. Očekuju se još stručni nalazi Hrvatske komore socijalnih radnika i nalazi Hrvatske psihološke komore koji će biti gotovi sutra, najkasnije do kraja tjedna. Naglasio je da komore provode nadzor, a ministarstvo može narediti njegovo provođenje. 

Zašto je djevojčica vraćena u biološku obitelj?

- Postoje određene neke nejasnoće oko poduzimanja mjera. Naročito u ovom pitanju, budući da je djevojčica u udomiteljskoj obitelji imala sve uvjete za neometani razvoj, kazao je ministar te naglasio kako na temelju ovakvih slučajeva društvo ne smije 'podleći' stigmatizaciji cijele struke. Dodao je kako će pojedinci koji ne rade svoj posao odgovorno - biti kažnjeni. 

"Nije uvijek biološka obitelj najbolje okruženje za dijete"

Vezano za dugotrajan proces posvojenja, ministar smatra da se ne radi o problemu samo legislativne prirode. Izuzetno je bitno da se olakša djeci izlazak iz institucija.

Taj nas slučaj upozorava da nije uvijek biološka obitelj najbolje okruženje za odrastanje djeteta. Mnogi se možda s tim neće složiti, ali molim da pogledaju malo šire taj slučaj. Potrebna je promjena da perspektiva korisnika bude na prvome mjestu, apelirao je Aladrović.

"Ne bježim od odgovornosti" 

- Naglašavam tezu o intenzitetu odgovornosti. Teško je, do prilično nemoguće s pozicije ministra utjecati na to kako je netko u jednom od centara za socijalnu skrb, u pojedinom slučaju reagirao. S druge strane, odgovornost sustava postoji i ja od nje ne bježim, kazao je Aladrović. Međutim, smatra da je u ovom trenutku bitnije pitanje kako ovakve slučajeve spriječiti.

HRT/ hic.hr
foto:
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre