HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213


PARLAMENTARNI
IZBORI
2020.
PREDSJEDNIČKI IZBORI
2019 /2020.
više
parlamentarni
izbori 2015

http://www.hic.hr/politika-parlamentarni-izbori-2015.htm

20.srpnja 2020.
PRVI PUT U POVIJESTI KONSTITUIRANJA HRVATSKOG SABORA
Predsjednik Milanović ne dolazi na konstituirajuću sjednicu 10.sazova Hrvatskog sabora

Zoran Milanović i pantovcak


Iz Ureda predsjednika objavljeno je da predsjednik Zoran Milanović neće doći na konstituirajuću sjednicu 10.saziva Hrvatskoga sabora. Predsjednik Republike donio je Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskog sabora za 22. srpnja i time je u potpunosti iskoristio svoju Ustavom jasno propisanu ovlast, dodaju iz Ureda predsjednika.


Nakon objave ureda predsjednika oglasio se i Milanović na svojem Faceook profilu.

"Razlog da ne dođem na sjednicu nalazi se isključivo u domeni mojeg shvaćanja uloge i položaja Hrvatskog sabora – položaja neovisnosti o predsjedniku. To je sve i to je ujedno i afirmativno i dobronamjerno prema Saboru. Čitam kako su do sada 'svi predsjednici dolazili' i kako je 'ovo prvi put da predsjednik ne dolazi'. Točno. Tuđman je dolazio i čvrsto stranački nadzirao rad Sabora, često i izvan i iznad okvira tadašnjih (velikih) ustavnih ovlasti predsjednika. Predsjednici Mesić, Josipović i predsjednica Grabar-Kitarović dolazili su iz svojih razloga, u koje ovdje ne ulazim, ali vjerujem da su bili dobronamjerni. Moj stav je različit", napisao je Milanović.

Osvrnuo se i na protokole.

"Nešto i o ‘mističnom otajstvu’ tzv. protokola. Protokol je prije svega inertni niz ponavljanja određenih radnji. Radnji koje mogu imati dublje simbolično značenje ili pak predstavljati puku klajnburgersku rutinu. Radnji dobrih, manje dobrih, a ponekad i priglupih. Protokol nije prirodni zakon, npr. zakon aerodinamike, koji moraš striktno slijediti ili u protivnom doslovno propadaš. Protokol ne kreiraju ‘stručnjaci’ i ‘piarovci’. Protokol stvaraju institucije. Izabran sam voljom građana na čelo u najvećoj mjeri (ali ne isključivo) protokolarne institucije predsjednika Republike. Ne pada mi na um epigonski i automatizmom ponavljati sve ono što je prije mene netko jednom napravio ili nije napravio", zaključio je Milanović te objavu završio na neobičan način:

Poručio je: bit će još promjena

"Ovo je tek početak. Bit će još promjena. Na kraju, veeelika pusa svim hejterima. Najveća pusa lažnim analitičarima, redom osobno ugrađenim u sitne poslovne aranžmane s vlašću. Oni me vjerno prate već desetljeće i po. Da parafraziram N. Buharina: na pobjedničkoj zastavi koju vijorim kap je i njihova znoja", napisao je Milanović.


Bit će to prvi put u povijesti konstituiranja Hrvatskog sabora da predsjednik Republike na njemu neće sudjelovati.
HIC.hr
foto:Damir Krajač / Hanza Media


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre