HIC grbovi-500-100


made in croatia, suveniri

08.svibnja 2020.
ZBOG POGIBIJE DVA VOJNA PILOTA
Ministar obrane Krstićević podnio ostavku, Plenković ostavku prihvatio

Damir Krstičević

Premijer Plenković
prihvatio je ostavku ministra Damira Krstičevića koju je ministar obrane i potpredsjednik Vlade podnio nakon što su jučer u zrakoplovnoj nesreći poginula dva pilota HRZ-a.
Krstičević je jutros nešto prije 9 sati došao u Banske dvore na razgovor s premijerom Plenkovićem. Nakon razgovora Plenković je objavio da je prihvatio ostvku koju je Krstičević ponudio.

"On je moj prijatelj, on je uvijek u mom timu", rekao je premijer koji smatra da u ovom slučaju ne vidi nikakav razlog za ministrovu političku odgovornost. MORH će, najavio je, voditi jedan od državnih tajnika.

Ja osobno ne vidim niti jedan razlog kako bih povezao njegovu političku odgovornost s činjenicom da se srušio avion. Razumijem da ga je ova situacija izrazito pogodila. On sam je vojnik i bio je zapovjednik Gardijske brigade u Domovinskom ratu, moj najbliži suradnik u HDZ-u i Vladi, i moj prijatelj. Odlučio sam prihvatiti njegovu ostavku, ali ne zato što je odgovoran. Ovakve se nesreće nažalost događaju. Poštujući ga, ja sam tu njegovu ostavku prihvatio, rekao je Andrej Plenković.


Izjava predsjednika Milanovića

Ministar Krstičević ne odgovara meni, on odgovara premijeru i Saboru, javio mi se par sati nakon nesreće, ali ostavku nije spominjao, rekao je predsjednik RH Zoran Milanović komentirajući ostavku koju je podnio ministar nakon što su jučer u zrakoplovnoj nesreći poginula dva pilota HRZ-a.

Na pitanje treba li Krstičević zbog ovoga dati ostavku, odgovara:

- Teško je govoriti izvan konteksta. Da se to događa non-stop, onda svakako da. Pitanje je onda u
kojem trenutku. Ali samo zbog ovoga, ne znam. On je dao ostavku, javio mi se nakon par sati, ostavku nije spominjao, popričali smo. On na kraju krajeva ne odgovara meni, rekao je.

- Kad me pitate treba li dati ostavku, to su jako delikatne stvari. Ponavljam, događalo se, može se dogoditi za tjedan dana. A to za tjedan dana se ne mora nikada dogoditi. Može biti posljedica nerada, nemara, loše organizacije. Može biti naprosto nesreća, pojasnio je.

Rekao je da je to opasan posao i iz poštovanja prema ljudima i njihovim obiteljima ne bi sada ni u koga upirao prstom i svaljivao krivnju.

Na pitanje novinara bi li tražio njegovu ostavku da ju sam nije ponudio, rekao je:

- Zbog ovoga prvi dan ne bih tražio ostavku. Tako ne funkcioniram. To je jeftino i kratkog daha i vidjeli smo zadnjih godina kako to funkcionira, loše za vojsku i za sustav. Na kraju se sve utvrdi, utvrdilo se i za dvojicu pilota helikoptera. Je li to bio razlog za nečiju ostavku? Nije. Nesretan slučaj. Jedan helikopter manje, ali puno je gore dva čovjeka manje. To su ljudi, a nama nedostaje pilota. Mi moramo razmišljati da iz nekih misija povučemo letjelice. Imamo letjelice, nemamo ljude, do toga dolazimo, rekao je.

Sustav obrane je po njemu dobar i ova nesreća nema veze s njim, zaključio je.Krstičević podnio ostavku

Zbog tragične smrti dva pilota Hrvatskoh vojnog zrakoplovstva ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstićević sinoć je podnio ostavku. O njoj će razgovarati danas s premijerom Plenkovićem kojeg je sinočnja ostavka iznenadila.

Krstičević je sinoć oko 20 sati vidno potresen došao u Zemunik u zračnu bazu s čelnim ljudima MORH-a i HRZ-a. Izrazio je sućut obiteljima poginulih, HRZ-u te rekao da je razgovarao s predsjednikom i premijerom, a onda je dao ostavku na konferenciji za novinare.

Jako je teško izgubiti vojnika. Jako je teško i ministru obrane i svakom zapovijedniku HV-a, kazao je mnistar Damir Krstičević. Ono što je važno je da sve bude istraženo. Govorim cijelom sustavu da se mora govoriti istina i da o svemu uvijek moramo biti transparentni., dodao je. "Ja s današnjim danom podnosim ostavku", zaključno je kazao ministar obrane i potpredsjednik Vlade.


Istina se mora govoriti i o svemu uvijek moramo biti transparentni. Formirao sam povjerenstvo s glavnim zrakoplovnim istražiteljem koji treba napraviti detaljnu, temeljitu istragu o ovom događaju, poručio je Krstičević.


Iz MORH-a su potom izvijestili novinare da su u tragičnoj nesreći pada vojnog školskog aviona ZLIN oznake 403 kod Biljana Donjih smrtno stradali pripadnici Hrvatske vojske.

Iz Vlade su priopćili kako izražavaju najdublju sućut obiteljima poginule dvojice pilota. Predsjednik Vlade i ministar Krstičević večeras su telefonski razgovarali te će se sutra sastati, stoji u priopćenju.


HIC.hr
foto: arhivCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre