HIC samo najbolje iz Hrvatske
zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja

22.veljače 2021.
U OKVIRU MEĐUNARODNOG DANA MATERINSKOG JEZIKA
U Hrvatskoj se obilježava Mjesec hrvatskoga jezika

hrvatski jezik, pismo

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava Mjesec hrvatskoga jezika, koji počinje 21. veljače, na Međunarodni dan materinskoga jezika, a završava 17. ožujka, na dan kad završavaju Dani hrvatskoga jezika.

Međunarodni dan materinjeg jezika utemeljila je 1999. godine Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) s ciljem očuvanja lingivističke raznolikosti i promicanja obrazovanja na materinjem jeziku.

UNESCO-ov „Atlas svjetskih jezika kojima prijeti nestanak“ OVDJE

Prema njihovim podatcima, gotovo 43% od postojećih 6000 jezika je pod prijetnjom izumiranja u jeku globalizacije, te otprilike jedan jezik nestane svaka dva tjedna. Izumiranja jezika znače gubitak velikih dijelova kulturne i intelektualne baštine. U kontekstu globalnih ciljeva održivog razvoja (SDG), obrazovanje na materinjem jeziku ključno je u ostvarivanju ciljeva 4.6 i 4.7 kojima se doprinosi cilju 4 – „Osigurati inkluzivno i kvalitetno obrazovanje i promovirati mogućnost cjeloživotnog učenja“.


Bascanska ploca je prvi hrvatski pisani spomenik, nastala je oko 1100. godine u Baškoj na Krku

Obilježavanje u Hrvatskoj

I ove će godine Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje organizirati brojna događanja kako bi se o hrvatskome jeziku, jednoj od najvažnijih značajki hrvatskoga identiteta, govorilo što više i kako bi se širila svijest o vrednotama i ljepoti hrvatskoga jezika.

Ove je godine Institut uz potporu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Matice hrvatske, Staroslavenskoga instituta, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Društva prijatelja glagoljice pokrenuo „Dan hrvatske glagoljice“ kao posvetu hrvatskomu jeziku i pismenosti.

Institut će u Mjesecu hrvatskoga jezika predstaviti mrežno izdanje Hrvatske školske gramatike na adresi gramatika.hr, a predstavit će i Hrvatski pravopis kao aplikaciju za pametne telefone.

Predstavit će se i izdanja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u prošloj godini:
Bruno Nahod: O umu stručnjaka
Barbara Štebih Golub: Horvatska gramatika J. E. Matijevića
Lički jezikoslovni trolist – Šime Starčević, Fran Kurelac, Ante Starčević
Vuk-Tadija Barbarić: Nastajanje i jezično oblikovanje hrvatskih lekcionara
Lana Hudeček i Milica Mihaljević: Hrvatska školska gramatika
Perina Vukša Nahod: Slivanjski govori: fonologija i morfologija
Rječnik hrvatskoga kajkavskoga književnog jezika, 14. svezak

Hrvatski jezik, 4. godište (2017.)

Rasprave: Časopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (2017.)

U Mjesecu hrvatskoga jezika Institut će tradicionalno održati i Dane otvorenih vrata Instituta, na kojima će ugostiti učenike osnovnih i srednjih škola i sve zainteresirane. U Mjesecu hrvatskoga jezika institutski znanstvenici održali su predavanja u Geodetskoj školi i V. gimnaziji, a Hrvatska školska gramatika predstavljena je na Informativnome utorku u Gradskoj knjižnici.


ihjj.hr /HIC.hr
foro:


 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre