HIC grbovi-500-100
HIC-vijesti-gospodarstvo

zlato i srebro, kovanice i medalje


13.srpnja 2020.
ENERGETSKA TRANZICIJA OTOKA
Na Ceesu se gradi najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj

Sunčeva elektrana na CresuNa nekadašnjim maslinicima,vočnjacima i vinogradima na otoku Cresu uskoro niće najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj.


Kameniti i sunčani dio velikoga franjevačkog gospodarskog imanja Batajna u Orlecu na otoku Cresu bio je uglavnom prepušten ispaši creskih ovaca. Tu idiličnu otočnu sliku uskoro će zamijeniti tisuće solarnih fotonaponskih ćelija najveće sunčeve elektrane u Hrvatskoj.

Očuvat će čist zrak, netaknutu prirodu i neovisnost o isporuci struje s kopna. Već od iduće godine Cresani će se moći opustiti, posebice za vrijeme turističke sezone kada je na otoku najviše gostiju.

- Govorimo o površini od 17 hektara na kojoj ćemo smjestiti 20 tisuća i 330 ukupne snage 6,5 megawata čime zadovoljava potrebe za dvije i pol tisuće kućanstava otoka Cresa i dijela otoka Lošinja, kaže Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a.

Nakon što ovo područje prekriju solarni paneli, ista bi sudbina trebala snaći još jedan dio zemljišta oko Orleca čime bi se dobilo dodatnih 4,5 megavata snage.
Barbarić nastavlja kako na Cresu planiraju izgradnju još jedne elektrane na području ustrina kod Osora, snage blizu 10 megavata i u suradnji s PGŽ i gradom Malim Lošinjem.

U energetsku tranziciju otoka moći će se uključiti i stanovnici cresko-lošinjskog arhipelaga.

U idućih deset godina u Hrvatskoj će se izgraditi proizvodni kapaciteti od ukupno 1500 megavata od čega će polovica kapaciteta biti u sunčevim i vjetroelektranama. Energetsku transformaciju uvelike će osjetiti cresko-lošinjski arhipelag gdje se planira izgradnja još tri sunčeve elektrane.

Mnogobrojni projekti zahvatili su i sam grad Cres, primjerice do kraja godine lučica s 50-ak vezova dobit će potpuno nov izgled zapadne obale zahvaljujući projektu Renesansa hrvatskih luka.

Potkraj prošlog mjeseca otok Cres obišao je i ministar mora i infrastrukture Oleg Butković koji nije skrivao zadovoljstvo dinamikom radova na većim projektima.

Razvoj turizma i otoka u  smjeru njegove samoodrživosti gradi se postupno i strpljivo, ali ne i nauštrb netaknute prirode. Jer upravo ona čini otok Cres prepoznatljivim turističkim odredištem.


HRT/ HIC.hr
foto: HEP simulacijaVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre