HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

 zlanici-srebrnjaci

 

 


06. kolovoza 2020
VAŽNI ARHEOLOŠKI NALAZI
Na dnu rijeke Neretve nakon antičkih amfora pronađena i prapovijesna plovila

amfore iz Neretve


Na dnu rijeke Neretve članovi Udruge podvodnih aktivnosti Rostrum iz Splita pronašli su vrijedno arheološko nalazište. Na jednom mjestu je pronađeno više plovila većeg i manjeg tipa.

- Za sada možemo reći da je najveći broj plovila skoncentriran na jednome mjestu. Još ne možemo točno reći koliko ih je, obzirom da neke smatramo brodskim konstrukcijama, a neke plovilima, rekao je podvodni arheolog Mario Radaljac.

Što se tiče starosti plovila, rekao je, čekaju se analize.
- Većina plovila su monoksili, izdubljeni su iz jednog komada drveta, dodao je, a tipovi takvih povila su iz razdoblja prapovijesti.(HRT)U Neretvi pronađene i amfore

Duž Komina, u rijeci Neretvi, nalazi se bogato arheološko nalazište čiji predmeti datiraju iz razdoblja procvata Narone i kasnije. Do sada se znalo, a potvrđeno je prije nekoliko godina, za lokaciju na početku mjesta s desne strane Neretve, a sada nema sumnje da je nalazište bogatije i puno veće, o tome je u srpnju pisao dubrovacki.slobodnadalmacija.hr. Tijekom uređenja obale rijeke Neretve zbog izgradnje parkirališta i drugih potrebnih sadržaja kod Komina arheolozi su pronašli neobično bogato arheološko nalazište čiji predmeti datiraju iz razdoblja procvata Narone i kasnije. Na jednom od artefakata je čak i žig rimskog cara Tiberija, koji je vladao je od 14. do 37. godine poslije Krista. Zanimljivo je da su vrijedni nalazi bili pronađeni u površinskom sloju, bez sondiranja, među velikim količinama smeća, a riječ je bila o keramičkom materijalu, amforama, tegulama iz rimskoga razdoblja, antike i kasnog srednjeg vijeka.


Ostaci brodoloma

Vrijedno nalazište u Kominu za bolje poznavatelje povijesti nije iznenađenje, jer je upravo ovim područjima nekada vodio pomorski put prema Naroni, a i ribari su ponekad imali zanimljive „ulove“. No, ova podvodno istraživanje u koritu Neretve odgovorit će na pitanje što sve Neretva krije sve vrijeme. Nije tajna da su arheolozi iznenađeni količinom i kvalitetnom pronađenih materijala i da javnost sada očekuje dodatne informacije o istraživanjima u sedimentu rijeke, jer su dosadašnji vrijedni predmeti prikupljeni bez ikakvih kopanja.

Prilikom prvih istraživanja na dnu rijeke pronađeni su nalazi karakteristični za doba antike, točnije prijelaz u prvo stoljeće nakon Krista. Ističe se velika količina amfora tipa Lamboglia 2, datiranih 1. stoljeća prije Krista do 1. stoljeća nakon Krista, sa jednim primjerkom obilježenim radioničarskim pečatom, sigilatni tanjur na prstenastoj nozi, kao i ulomak rimskog krovnog crijepa (tegule) datirane pečatom radionice u prvu polovicu prvog stoljeća. Iz vremena kasne antike i bizanta prisutni su rijetki ulomci keramike, a jedan obod amfore datiramo u doba 6. do 8. stoljeća nakon Krista. Nađen je i ulomak novovjekovne bojane i glazirane keramike.

Na dnu Neretve uz obalu ipak dominiraju brojni ostaci iz recentnih vremena – 20 stoljeće. U prvom istraživanju pregledano je 500 metara priobalnog pojasa u širini od 20 metara, a keramički materijal iz vremena antike (najbrojniji arheološki materijal) mogao je potjecati iz nekih od vila rustica uz Neretvu, kao i sa brodoloma uzvodno od zone rekognosciranja. Rezultati drugog, upravo završenog istraživanja, očekuju se s velikim interesom. Lokalno stanovništvo je iskazalo veliko zanimanje za nalaze izvađene iz Neretve, a i naučili ponešto o arheologiji vlastitog kraja. (dubrovacki.slobodnadalmacija.hr)/HIC-hr
Foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre