HIC kuglice za bor
vijesti-aktualno


UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi
11.prosinca 2019.
TUŽBA SLOVENIJE PROTIV HRVATSKE
Nezavisni odvjetnik EU suda: Sud nije nadležan za rješavanje arbitražnog spora

pirangejt

Nezavisni odvjetnik EU suda Estonac Priit Pikamae, smatra da taj sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, objavljeno je u srijedu u Luxembourgu.

- Svojim današnjim mišljenjem nezavisni odvjetnik Priit Pikamae Sudu predlaže da se proglasi nenadležnim za odlučivanje o tužbi koju je podnijela Slovenija, rekao je, pročitavši sažetak mišljenja, nezavisni odvjetnik Maciej Szpunar.

- U sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, nezavisni odvjetnik Priit Pikamae smatra da Sud Europske unije u tom pitanju nije nadležan, istaknuo je. Szpunar je zbog odsutnosti Pikamaea 
pročitao mišljenje estonskog stručnjaka.


Hrvatska zadovoljna ovakvom odlukom

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić kaže da su više nego zadovoljni ovom odlukom.

- Neovisni odvjetnik predlaže da se sud proglasi nenadležnim za odlučivanjem o tužbi, prihvatio je sve naše argumente, i to ne samo da razgraničenje državnih područja ne spada u područje nadležnosti Unije i Suda EU, nego je i potvrdio da sa stajališta prava Unije - granica između Hrvatske i Slovenije nije utvrđena! Potvrdio je upravo ono što Hrvatska tvrdi cijelo vrijeme, komentirala je Metelko-Zgombić.torbe tkanica

Nezavisni odvjetnici su posebnost Suda EU-a. Nezavisni odvjetnik ne zastupa ničije interese, ni stranaka, ni javnosti, nego samo daje stručno mišljenje o relevantnim pravnim pitanjima. Sud nije vezan mišljenjem nezavisnog odvjetnika. 

- Na temelju mišljenja nezavisnog odvjetnika teško da će se moći nazrijeti odluka Suda. Dosadašnja praksa pokazuje da u predmetima koji se vode pred Velikim vijećem Suda EU-a, a to je slučaj i s ovom slovenskom tužbom, Sud slijedi mišljenje nezavisnog odvjetnika nešto malo preko 50 posto slučajeva. Ne možemo na temelju mišljenja nezavisnog odvjetnika prognozirati odluku Suda, kaže glasnogovornik Suda Balazs Lehoczki.

U predmetima koji se vode pred Malim vijećem, odluke Suda su u oko 80 posto slučajeva u skladu s mišljenjem nezavisnog odvjetnika.Odluka Suda u prvom polugodištu 2020.?

Odluka Suda može se očekivati u prvom polugodištu, a možda i u prvom tromjesečju sljedeće godine, rekao je novinarima glasnogovornik Suda Balazs Lehoczky.

S obzirom na to da je Hrvatska osporavala valjanost arbitražne odluke i odbijala po njoj postupiti zbog kompromitacije arbitražnog postupka, Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske na temelju članka 259 Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) i predložila Sudu EU-a da utvrdi da Hrvatska krši 2. i 4. članak Ugovora, koji govori o poštivanju vladavine prava i lojalnoj suradnji među državama članicama EU-a.

Slovenija također tvrdi da Hrvatska krši uredbu o zajedničkoj ribarskoj politici, schengenskim propisima o kretanju osoba te direktive pomorskom prostornom planiranju.

Stajalište Hrvatske je da Sud EU-a nije nadležan odlučivati o zahtjevima Slovenije u navedenom postupku s obzirom na to da između dviju država nije doista riječ o sporu o primjeni i tumačenju prava EU, što bi bilo u nadležnosti Suda Europske unije.

Hrvatska drži da u ovom predmetu postoji spor koji se odnosi na tumačenje i primjenu međunarodnog prava, koji treba rješavati primjenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima mirnog rješavanja sporova, uključujući pregovorima. 
Slovensko ministarstvo: Ovo za sud nije obvezujuće, to je samo jedan od koraka u proceduri

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je upozorilo da takvo stajalište za sam Sud u nastavku procedure nije obvezujuće.  

- Sud EU-a nije vezan uz mišljenje nezavisnog odvjetnika niti je ono za sud obvezujuće, nego je samo jedan od koraka u sudskoj proceduri, navelo je u priopćenju za javnost slovensko ministarstvo vanjskih poslova reagiravši odmah nakon objavljivanja mišljenja neovisnog odvjetnika. 

To je mišljenje, kako se navodi, početak sudskog postupka, a Slovenija vjeruje da će sam sud uvažiti pravne argumente koje je iznijela Slovenija i proglasiti se nadležnim u tom predmetu, te se i sadržajno opredijeliti u odnosu na predmet slovenske tužbe.

- Arbitražni sud utvrdio je granicu između Slovenije i Hrvatske, to ne može promijeniti niti današnje mišljenje nezavisnog odvjetnika suda, kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Marjanom Šarecom i predsjednikom parlamenta Dejanom Židanom.

Premijer Marjan Šarec kazao je pak da Slovenija s Hrvatskom "želi razgovor o implementaciji arbitražne presude, pa sada čeka na odgovor". - Strpljivo čekamo da i u Zagrebu prepoznaju taj naš napor, kazao je Šarec.

Sve o ovoj pirangejtu na HIC portalu

hrt.hr/HIC.HR
foto:
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre