HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
poklon paketi

pokon paketi

25.srpnja 2020.
NEVRIJEME POGODILO ZAGREB
Obolna kiša poptopila Zagreb, u intervenciji smrtno stradao jedan vatrogasac

Poplava u Zagrebu

Snažno nevrijeme praćeno vjetrom i grmljavinom jučer je zahvatilo cijelu Hrvatsku. Prvo je zahvatilo sjeverni Jadran, a potom su se pljuskovi i naoblačenje proširili na veći dio zemlje. 

Nevrijeme je sinoć pogodilo i Zagreb. Od 21 sat sinoć do danas u 14 sati u Zagrebu je palo 89 litara kiše po četvornome metru, više od prosječne količine za cijeli srpanj. Poplavljene su stotine objekata, iz kojih su vatrogasci satima neumorno ispumpavali vodu. U kratkom vremenu ulice u središtu grada pretvorile su se u rijeke, a neki trgovi i podvožnjaci u jezera. Ulice, trgovi, podrumi natopljeni su vodom a na nekim prometnicama doslovno su potunula auta. 

U gradu je zabilježeno više do 100 tehničkih vatrogasnih intervencija, a u ispumpavanjima vode iz mnogobrojnih objekata i podvožnjaka, čišćenjima odvodnih kanala i kolnika te uklanjanju stabla s prometnica sudjelovao je JVP Zagreb i dobrovoljna vatrogasna društva s područja cijelog grada.

Nažalost, sa sinoćnje intervencije u sanaciji poplavljenog grada Davor Kovačić, član DVD-a Kustošija, nije se vratio svojoj obitelji. Pomažući pri ispumpavanju vode iz jednog zagrebačkog stana Davoru je pozlilo i unatoč brzoj intervenciji Hitne medicinske službe nažalost nije mu bilo pomoći.

"Davor Kovačić hrabri je vatrogasac koji je u svoje 53 godine odradio mnogobrojne intervencije te je dao i velik trud u sanaciji posljedica potresa u Zagrebu. Davore, hvala na svemu. Njegovoj obitelji i članovima DVD-a Kustošija izražavamo duboku sućut", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.Stradale bolnice

Obolna kiša nanijela je ozbiljne štete nekim zdravstvenim ustanovama, a najteže je, prema dosadašnjim podacima, prošla Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu. Gotovo kompletan podrumski dio je pod vodom. Poplavljena je ljekarna, ali još se treba utvrditi do koje mjere su uništene zalihe lijekova, iako prema prvim procjenama šteta iznosi barem nekoliko stotina tisuća kuna. U potpunosti je uništena prostorija u kojoj je bila garderoba, a teška oštećenja zabilježena su i u sobi sa zaštitnom opremom za tretman zaraženih koronavirusom.
Kako smo doznali, stradala je i radiologija. Prema prvim podacima, uređaji su čitavi, ali instalacije su pod vodom pa se čeka sigurnosna procjena da bi se moglo nastaviti s radom.

Osim Dječje bolnice u Klaićevoj, u poplavama je stradao i KBC Sestre milosrdnice. Konkretno, oštećenja su zabilježena u angiosali, a doznajemo da su svi pacijenti već preusmjereni na Rebro. Šteta je zabilježena i u Klinici za tumore u Ilici. Sanacija je i ondje u tijeku.

Jedna je Zagrepčanka tijekom jučerašnjeg nevremena u Zagrebu priskočila u pomoć čovjeku kojega je voda zarobila u autu. Čovjek je tonuo u autu u podvožnjaku, nije mogao otvoriti vrata, a auto je tonuo. Ja sam pitala ljude jesu li zvali koga - jesu ali ili bude zauzeto ili kažu da zasad nemaju nikog. Onda sam zavezala pse, skinula tenisice, duksu i naočale i ušla u vodu. Doplivala sam do auta i pomogla sam mu da otvori vrata i on je izašao na krov auta i čekao vatrogasce, a ja sam isplivala s njegovom protezom jer čovjek nema nogu. Auto više nije tonuo pa je bio siguran na krovu. Vatrogasci su došli za par minuta i izvukli ga", opisala je Mirna Mrčela situaciju za N1.

Odlasio se gradonačelnik Bandić

Gradonačelnik Milan Bandić održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o nevremenu koje je sinoć oko 21 sat zahvatilo Zagreb. Kazao je da je jučer ugašen život vatrogasca tijekom intervencije te je izrazio sućut obitelji. - Sutra ćemo ih posjetiti. Danas ćemo ih pustiti. Lako za sve ostalo, no ugasio se jedan život - kazao je Bandić.

Dogodila se ta obilna kiša, infrastruktura to nije mogla probaviti. Treba sve još više čistiti, ali tu količinu vode nije moglo progutati. Vatrogasci su imali više od 200 intervencija. Pomoći ćemo ljudima i izaći u susret, Grad će pomoći. Neka građani ne brinu - kazao je.

Na konferenciji je rečeno da je završena sanacija Miramarske te je puštena u promet. 

- Proljetni i ljetni pljuskovi su normalna pojava, ali više od 80 litara po metru četvornom, to ne možemo predvidjeti. Ja ne mogu popiti kišu. Dogodi se, to se sljedećih 10 godina više neće dogoditi. To jednostavno nije moglo progutati - kazao je Bandić.

- Očito smo se Bogu nešto zamjerili. Potres, COVID, ova kiša. Ja samo razmišljam o ovoj obitelji - kazao je.

Pročelnik Pavle Kalinić rekao je kako je napravljena studija vezana za oštećenja podvodne infrastrukture nakon potresa.

- Izgubili smo već 4 mjeseca, trebat će napraviti i procjenu i pregled svih cijevi, to je posao pred nama. Nismo još došli do te razine da bude kompjutorizirano da sve možete gledati - kazao je Kalinić.

Gradonačelnik Bandić u svojem je tonu odgovarao na pitanja novinara pa se s nekima i porječkao nakon što su mu rekli da im docira dok pokušavaju postaviti pitanja.

- Ja ne bježim od pitanja. Ja sam najdostupniji čovjek u Hrvatskoj - kazao je Bandić, piše Dnevnik.hr


Na području Zagrebačke županije zabilježeno je 15 tehničkih vatrogasnih intervencija od čega se najviše odnosilo na ispumpavanje vode iz objekata, a manji dio na čišćenje odvodnih kanala te uklanjanje stabala i granja. Na intervencijama je sudjelovalo ukupno 47 vatrogasaca s 15 vatrogasnih vozila iz JVP-ova Samobor i Velika Gorica, te DVD-ova Rakitje, Strmec, Sveta Nedjelja, Dugo Selo i Šenkovec.HIC.hr
foto: screen youtiibe


torbe tkanica

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre