HIC grbovi-500-100


HRVATSKI TISAK
Hrvatski list
Hrvatsko slovo
HAŠKI SUD
web stranica
Haškog suda

Svjedočenje Stjepana Mesića pred Haaškim sudom

Svjedočenje Stjepana Mesića u procesu protiv Tihomira Blaškića


general Praljak,
rat u RH i BiH

Del Ponte -Srbija
Tužiteljstvo krivotvorilo istinu
sloboda trojci
iz Vukovara
DOMOVINSKI RAT
Hrvatska i BiH
Hrvatski spomenar
1990-1996
Operacija OLUJA
Anti Hrvatska
propaganda
knjiga: Srpska crkva
u ratu i ratovi u njoj"
kapetan Dragan
2. SVJETSKI RAT
masovne grobnice-1
masovne grobnice-2
grobnice-lokacije
m.grobnice-Boljkovac
 
o Jasenovcu
o Bleiburgu
poslijeratni logori i stratišta
UDBA
preživljeli s Jazovke
Jugo blok
Stipe Mesić i
komunistički zločini
Spomenik četnicima u SRBU
Titova crkva
Zločin u Daksi
Drinske Mučenice
Josip Boljkovac
Draža Mihajlović
RAZNO
Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990.
Britanija, konačno, izručila koljača
Fokus- D.A.Petrić
Hrvatski svjetski kongres-Rezolucija
biseri Stipe Mesića
Mile Pešorda EUROGLEDI
Krug za Trg
George Soros
Razno
 

 

 

28. travnja 2021.
30.OBLJETNICA
4.gardijska brigada "Paukovi" obilježava svoju obljetnicu

Obljetnica 4.gardijske brigadeČetvrta gardijskla brigada "Paukovi" obilježavaju svoju jubilarnu 30. obljetnicu , središnja proslava održava se 28. travnja 2021. u Splitu, objavljeno je na mrežnoj stranici 4.gardijske brigade HV

Na obljetnicu stižu državni, gradski i županijski čelnici, veterani 4. Gardijske brigade, ali i novi članovi.

Obilježavanje 30. obljetnice započelo je polaganjem vijenaca kod spomen-kapelice Sv. Križ Dračevac, nakon čega se premijer Andrej Plenković sastao s predstavnicima Udruge veterana 4. gardijske brigade. Nakon polaganja vijenaca Plenković se uz ministra branitelja Tomu Medveda i savjetnika premijera za poslove obrane sastao s članovima Udruge veterana 4. gardijske brigade. Za tu je brigadu istaknuo da je dala iznimno velik doprinos u Domovinskom ratu hrvatskoj slobodi, demokraciji i svemu onomu što današnje generacije uživaju. Pripadnicima brigade "Pauci" čestitao je i zahvalio im na velikom doprinosu hrvatskoj slobodi i demokraciji.

- U ovoj brigadi bilo je gotovo 7400 pripadnika, poginulo je njih 196, četvorica se još vode kao nestali, a bilo je i više od tisuću ranjenih, no bili su na svim najvažnijim bojištima i dali nemjerljiv doprinos, poručio je premijer. Stoga je, dodao je, važno i nakon 30 godina od njihova osnutka pokazati poštovanje.

Plenković je naveo da je s pripadnicima brigade razgovarao o tome kako su se veterani prilagodili te otkrio da su iskoristili 1,8 milijuna kuna europskih sredstava za različite projekte te tako na svoj način daju doprinos društvu i sada, mnogo godina nakon Domovinskog rata.- Želio bih čestitati svim svojim suborcima, pripadnicima 4. gardijske brigade i današnjim "Paucima" 30 godina gardijske brigade. Hvala im na svemu, napravili smo jednu od najboljih udarnih postrojbi Hrvatske vojske, rekao je ratni zapovjednik i general, Damir Krstičević.

- Crvena beretka je simbol junaštva, hrabrosti i pobjede u Domovinskom ratu. Gdje god smo se pojavili ulijevali smo sigurnost našem narodu, a neprijatelju strah u kosti, izjavio je Krstičević.

Krstičević je zahvalio poginulim prijateljima i suborcima, njih 196 i 4 nestala, te je izrazio poštovanje njihovim obiteljima.

Prisjetio se i sedam operacija koja su izvedene od 1993. godine i njegovog zapovjedništva.

- Sve operacije 4. gardijske brigade su bile vrhunski pripremljene i provedene. To su sve bile veličanstvene pobjede, rekao je Damir Krstičević.

- Prva je Zima 94' odnosno izlazak hrvatske vojske na Dinaru, uvjeti nisu bili laki. Nakon toga operacije Skok 1 pa skok 2, pa Leto 95', i Oluja koja je bila veličanstvena pobjeda hrvatske vojske. Ulazak 4 i 7. brigade u Knin, podizanje hrvatskog barjaka, rekao je Krstičević.

- Nakon toga su uslijedile još dvije operacije, Maestral i Južni potez. To su bili dani ponosa, donosili smo slobodu, radili smo nešto za svoj narod i Hrvatsku, dodao je.

Na pitanje što mu je bilo najdraže u tom periodu ratni zapovjednik i general Damir Krstičević rekao je kako mu je uvijek bilo najdraže biti s ljudima na terenu.

- Zapovjednici 4. gardijske brigade su bili na terenu sa svojim vojnicima, dočasnicima i časnicima. Uvijek smo vodili postrojbu osobnim primjerom i to je nešto što se najviše pamti, kaže Krstičević.

Krstičević je kazao kako je o toj brigadi dosta toga rečeno, no da ih najbolje opisuju riječi ratnog ministra obrane Gojka Šuška da Hrvatska vojska ima sedam gardijskih brigada, da su sve dobro ustrojene i obučene, a da je jedna udarna i to je 4. gardijska brigada.

- To je brigada koja je zbog zasluga u Domovinskom ratu simbol Splita i Dalmacije. Crvena beretka je u tom trenutku narodu ulijevala sigurnost i nadu, a neprijatelju strah u kosti, dodao je.Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je u Šibensko-kninskoj županiji. Prvo je u Kijevu sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice uspostave tamošnje Policijske postaje, a nakon toga uz ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga u Kninu dodijelio beretke pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci, sljednice legendarne 4. gardijske brigade koja danas slavi 30. rođendan.
zastave-stalci-koplja


Zajednički se prisjetimo ratnog puta ove velike postrojbe te odajmo počast onima koji su u njezine uspjehe ugradili najviše što su mogli, vlastite živote! Također želimo sačuvati od zaborava herojstvo svih pripadnika ratne 4. gardijske brigade u stvaranju i obrani domovine, te dostojanstveno obilježiti ovaj svečani dan, objavljeno je na mrežnoj stranici 4.gardijske brigade HV.
28. travnja 2021. godine (srijeda) – SREDIŠNJA PROSLAVA

  • 09:00 sati – Polaganje vijenaca na spomen ploči (Vila Dalmacija, Šetalište Ivana Meštrovića 41,Split)
  • 09:30 sati – Polaganje vijenaca ispred Spomenika 4. gardijske brigade (križanje Ulice Slobode i Ulice kralja Zvonimira,Split)
  • 13:30 sati – Defile Moto kluba veterana 4. gardijske brigade (vojarna Sv. Križ, Dračevac)
  • 14:00 sati – Polaganje vijenaca (Spomen kapelica Sv. Križ, Dračevac)
  • 14:25 sati – Doskok padobranaca Aero kluba Sinj (Spomen kapelica Sv. Križ, Dračevac)
  • 15:00 sati – Sveta misa za poginule, nestale i umrle pripadnike 4. gardijske brigade (Spomen kapelica Sv. Križ, Dračevac)

NAPOMENA: obavezno pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera (održavanje razmaka te nošenje zaštite maske)

  • 18:30 sati – Svečana akademija uz izravan prijenos na HRT 4 – Hrvatsko narodno kazalište (Trg Gaje Bulata 1, Split)

NAPOMENA: sukladno propisanim Preporukama za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija objavljenih na službenih stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo epidemiološkim mjerama ograničen je broj osoba na samoj svečanoj akademiji, stoga neće biti moguć ulazak na istu bez pozivnice.

Čestitamo svim pripadnicama i pripadnicima 4. gardijske brigade jubilarnu 30. obljetnicu osnutka 4. gardijske brigade te Vas još jednom molimo za razumijevanje i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

youtoobe :https://www.youtube.com/watch?v=nrhoWqfo2Bshrt/HIC.hr
foto: arhiv

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre